Street food francuski – 10 najpopularniejszych dań
Street food to szybkie i stosunkowo tanie jedzenie, które można wziąć na wynos, np. na spacer. Ostatnimi czasy cieszy się coraz większą popularnością. Ale jak to wygląda we Francji, kraju elegancji i wykwintnej kuchni? Przekonajcie się sami. W tym artykule przedstawimy Wam 10 najpopularniejszych francuskich ulicznych dań. Zdradzimy, z czym Francuzi jedzą bajgle i słynne na całym świecie naleśniki francuskie, czyli crêpes, a także czym jest tajemniczy pain au chocolat.
1. Crêpes, czyli słynne naleśniki francuskie
Te cieniutkie naleśniki francuskie można znaleźć w całej Francji, a także w miejscach serwujących street food. Występują one w wielu wariantach smakowych. Są podawane na słodko, od solonego karmelu po rozpuszczoną ciemną czekoladę i gotowane gruszki. Ale też na słono, np. z kozim serem, szwajcarskim ementalerem, grzybami, a nawet duszonymi warzywami, na podobieństwo ratatouille’a. Klasyczne crêpes suzette podawane są z sosem z karmelizowanego cukru i masła, sokiem mandarynkowym lub pomarańczowym, często z dodatkiem likieru lub brandy.
2. Jambon Beurre – klasyk street food
Dosłownie nazwa ta oznacza „kanapka z masłem i szynką”. Jednak jamobn beurre to coś więcej niż zwykła kanapka z szynką i masłem. Jest to mariaż klasycznej bagietki, dobrego francuskiego masła i wysokiej jakości szynki. Przepis jest prosty: Wystarczy dobrej jakości bagietka, przekrojona wzdłuż, posmarowana odrobiną masła, na które kładziemy cienkie plasterki szynki. Niesamowicie proste, szybkie i smaczne, czyli najlepszy street food!
3. Beignets
Powracamy do słodkości, bo przecież francuskie naleśniki to nie wszystko! Czym są więc beignets? Te kwadratowe lub prostokątne pączki cieszą się ogromną sławą za granicą (zwłaszcza w USA) są wykonane najczęściej z ciasta drożdżowego, choć czasami z parzonego, które jest używane do ptysiów i eklerów. Ciasto zawiera dużą ilość jajek, dzięki czemu smak przypomina francuskie tosty. To smaczna odmiana naszych polskich pączków. Często są podawane z przetworami i owocami, jednak najczęściej z café au lait, czyli kawą z mlekiem.
4. Marokański street food we Francji, czyli merguez
Klasyczne francuskie merguez to w zasadzie marokańska kiełbasa, ale jest uwielbiana w całej Francji, zwłaszcza jako street food. Połączenie kminku, kopru włoskiego i ostrej papryki sprawia, że wyjątkowo aromatyczna kiełbasa jest idealna do bułki lub chleba. Idealnie też sprawdzi się na grillu!
5. Kandyzowane kasztany: naleśniki francuskie to nie jedyne popularne słodkości
Kandyzowane kasztany określane są jako „luksusowi kuzyni” pieczonych kasztanów. Proces przygotowania potrawy jest dosyć długi: wynosi kilka dni, natomiast sam czas gotowania wynosi 30 minut. Kasztany pokrywa się cienką warstwą syropu z cukru pudru i odstawia na co najmniej 12 godzin. Dzięki temu kasztany mają chrupiącą i delikatną glazurę.
6. Pain au chocolat: czekoladowy street food
To znana chyba na całym świecie lekko słodka bułeczka z drożdżowego ciasta francuskiego (tego samego, którego używa się do croissantów) z zawiniętymi w środku kawałkami czekolady. Pain au chocolat najlepiej smakuje z kawą jako proste, ale luksusowe śniadanie.
7. Luksusowy street food, czyli frytki z parmezanem i truflami
To dosyć kontrowersyjne danie, które zawsze wzbudza gorącą dyskusję na forach dla smakoszy, cieszy się niemałą popularnością we Francji. Niezależnie od tego, czy je lubimy lub nie, bez dwóch zdań jest to bardzo interesująca pozycja. Danie to składa się z frytek polanych najwyższej jakości oliwą truflową i oprószonych startym parmezanem.
8. Naleśniki francuskie mają rywali: bajgle
9. Croissanty z nadzieniem migdałowym
Każdy z nas zna klasyczne croissanty, ale czy próbowaliście kiedyś z nadzieniem migdałowym? Jeśli nie to wiele tracicie. Te banalne ale jakże pyszne rogaliki podbijają serca smakoszy z całego świata. Wypełnione są kremem migdałowym i posypane płatkami migdałów. Syrop często jest wykonywany z rumu, brandy lub whisky. Mniam!
10. Socca: street food z Nicei
Symbol gastronomii nicejskiej, socca, to bardzo duży i cienki naleśnik z mąki z ciecierzycy. Tradycyjnie przyrządzany na okrągłej miedzianej płycie w piecu opalanym drewnem, miał swoje korzenie we Włoszech, zanim został wprowadzony do Nicei. Socca jada się na gorąco, a jeśli to możliwe – prosto z pieca, często w towarzystwie pieprzu i bez użycia sztućców. Jak widać naleśniki francuskie to nie tylko crêpes.
Na francuskich ulicach możemy znaleźć dużo więcej potraw niż wyżej wymienione. Jednak ta dziesiątka zdecydowanie dominuje. Nie zapominajmy, że Francja ma też wiele przepysznych dań które możemy znaleźć w restauracjach!
Rozkminiła: Laura Wojtowicz
Redakcja: Marta Helis
Grafika: Hubert Kalinowski
GIPHY App Key not set. Please check settings