Zawsze, kiedy przychodzi lato, mamy chęć schłodzenia się — zazwyczaj najbardziej pomagają zimne napoje, zwłaszcza lemoniada cytrynowa. Dzisiaj omówimy, jak zrobić domową lemoniadę tak, by można było maksymalnie cieszyć się jej smakiem i poczuć mnóstwo odświeżających, orzeźwiających nut smakowych. Poznaj przepis na lemoniadę!
W naszych czasach istnieje ogromna ilość przepisów na lemoniadę:
Przepis na lemoniadę klasyczną, nieco prostszą wersję, gdy wyciskamy sok z cytryny do szklanki, wrzucamy kilka łyżek cukru i zalewamy wodą.
Nowoczesne wariacje barowe z użyciem wszelkiego rodzaju syropów-lawenda, wiśnia, malina… Wszystkie są oczywiście smaczne, ale w związku z tym pojawia się pytanie: dlaczego nazywają się lemoniadami, skoro cytryna nie jest częścią mieszanki. I prawie nigdy nie dorównują lemoniadom cytrynowym o perfekcyjnym smaku.
Jak zrobić domową lemoniadę? Jaka więc powinna być idealna lemoniada?
Oto najważniejsze kryteria, które «podpowiedzą» jak zrobić dobrą lemoniadę:
1) Przede wszystkim musi być naturalna. Innymi słowy, oznacza to brak syropów i aromatów. Nie są one złem absolutnym-na bazie syropu można zrobić każdą lemoniadę, od złej do dobrej, ale nie da się zrobić tego idealnie.
2) Owoce. Musi być zrobiona z cytryną i wyłącznie z cytryną.
3) Prostota. Przepis na lemoniadę musi łączyć w sobie prostotę, niesamowity smak i aromat.
Gdy pierwszy raz spróbujesz tej lemoniady, okaże się, że wszystko, co do tej pory smakowałeś, było po prostu wodą z cytryną i jej wariacjami.
Ten przepis na lemoniadę sprawia, że cytryna rozwija się w absolutnie niesamowity sposób, podobnie jak w tarcie, curdzie cytrynowym lub w limoncello. Cały sekret przepisu tkwi w procesie maceracji. Cukier wyciąga z cytryny płyn i olejki eteryczne, które stanowią podstawę smaku napoju. Ponadto nie trzeba tracić czasu na rozpuszczanie cukru jak w innych przepisach.
Ważny element smaku: sól
Jeśli już próbowałeś różne przepisy, ale nic nie smakowało idealnie i nadal nie rozumiesz, jak zrobić perfekcyjną lemoniadę cytrynową, pomyśl o dodaniu soli. Nie jest to obowiązkowe, ale efekt może Cię zszokować.
Wyobraź sobie, jak będzie działało takie kontrastywne połączenie składników. Smak wpływa nie tylko na jedzenie w potrawie, ale także na takie rzeczy jak atmosfera, historia lub nastrój.
Jeśli chodzi właśnie o ten przepis na lemoniadę, dodanie soli to raczej manipulacja umysłem. Wiemy, że sól ma zdolność do usuwania wody z żywności i wzmacniania smaku. W ten sposób nasze umysły będą oczekiwać bogatszego smaku od lemoniady, do której dodano sól, niż od takiej, do której soli nie dodano. Konsekwentnie, oczekiwanie jest bardzo ważnym elementem smaku.
Jak Zrobić Lemoniadę z Cytryny i Mięty
Poza tym jest w tym coś rytualnego i tajemniczego, zwłaszcza kiedy wcześniej nie miałeś do czynienia z tym napojem i nie wiesz, jak zrobić lemoniadę z cytryny i mięty dobrze. Idea sekretnego składnika jako iluzji, która sprawia, że przepis «działa». Jest to na przykład jak wykończenie w postaci kawałka ciemnej czekolady dodanego do chilli con carne
Metoda
Jeśli naprawdę chcesz wiedzieć, jak zrobić dobrą lemoniadę w doskonały sposób, musisz zrozumieć, że proces gotowania będzie wymagał czasu. Ale oczekiwanie i przewidywanie to też część doznań smakowych, więc nie należy robić z tego wielkiej sprawy. To, co powinieneś zrobić to pójść do sklepu już teraz. Zrób notatkę, będziesz potrzebował…
Składniki
500 g Cytryny (4-5 szt.)
250 g Cukru
1,5 litra wody gazowanej (niegazowana też jest ok)
Szczypta soli
Mięta, do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić domową lemoniadę? Przygotowanie
Aby poprawnie wykonać przepis na lemoniadę, trzeba…
Krok 1: Wycisnąć sok z cytryn, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. W celu uzyskania większej ilości soku, cytryny trzeba rozgnieść wałkiem lub przycisnąć dłonią i toczyć po stole. Przepołowić je i wycisnąć sok: rękami, sokowirówką ręczną lub elektryczną, nie ma znaczenia. Przykryć pojemnik folią i wstawić do lodówki.
Krok 2: Skórki z cytryn pokroić na ćwiartki i każdą z nich pokroić jeszcze raz w poprzek. Cytryny przełożyć do szklanego słoika, dodać 250 g cukru. Jak podkreśliliśmy wcześniej, najlepszy przepis na lemoniadę to jej kontrastywna wariacja, więc należy dodać szczyptę soli. Przykryć folią/okryciem i schłodzić w lodówce przez 24 godziny. Przez pierwsze 3 godziny potrząsać słoikiem z cytryną raz na godzinę.
Przygotowanie cz 2
Krok 3: Po upływie doby wyjąć z lodówki słoik z cytrynami oraz powstały syrop i sok z cytryn. Wymieszać je w odpowiednio dużym pojemniku i rozcieńczyć z 1,5 litra wody gazowanej. Można dodać syrop razem ze skórkami z cytryny (według uznania). Wstrząsnąć, aby wszystko było dobrze wymieszane.
Podawać na zimno, z lodem. Można dodać kilka listków mięty.
Wszystko o lemoniadzie w pytaniach i odpowiedziach
Kto wymyślił lemoniadę?
Pierwszy przepis na lemoniadę pochodzi z VIII wieku n.e., z Egiptu i był bardzo podobny do naszego. Europejska legenda przypisuje wymyślenie lemoniady szafarzowi Akwitanii, Ludwikowi Sprawiedliwemu, który rzekomo pomieszał beczki i wlał do kubka sok z cytryny zamiast wina i rozcieńczył go wodą, tak jak pije się wino. Pierwsza gazowana lemoniada w butelce została wyprodukowana przez amerykańską firmę Schwepp & Co.
Jak zrobić lemoniadę na jedną szklankę?
Lemoniada nie jest robiona na jedną porcję; to zbyt duży kłopot. Robisz koncentrat, który przechowujesz w lodówce i rozcieńczasz zimną wodą do smaku, kiedy tylko masz ochotę na orzeźwiający napój. Możesz użyć wody seltzera, wody gazowanej lub zwykłej wody pitnej.
Jak zrobić koncentrat lemoniady?
Jeśli chodzi o prawidłowy przepis na lemoniadę, technologia robienia tego napoju to blend, czyli mieszanie wszystkich składników. Zazwyczaj nie stosuje się obróbki termicznej, koncentrat wystarczy zalać zimną wodą.
Do wykonania koncentratu potrzebne będą 3 do 4 średnich cytryn i ¾ szklanki cukru. Najpierw należy zrobić syrop, mieszając w rondelku cukier ze szklanką wody. Doprowadzić wodę do wrzenia i gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdjąć z wody. Następnie wycisnąć sok z cytryn, najlepiej za pomocą sokowirówki. Sok z cytryny wymieszać z syropem cukrowym-koncentrat jest gotowy. Weź karafkę i wymieszaj koncentrat z 4 do 6 szklankami wody-dodaj według smaku, w zależności od tego jak kwaśny ma być Twój napój. Wystarczy schłodzić napój w lodówce i można go podawać, przyozdabiając szklankę plasterkami cytryny lub miętą. Cytrynę można zastąpić limonką, grejpfrutem lub pomarańczą.
Zawartość kalorii w lemoniadzie
To zależy od przepisu i zawartości cukru. Jeśli weźmiemy powyższy klasyczny przepis na lemoniadę, to taka lemoniada zawiera 40 kcal na 100 gramów napoju.
Inne rodzaje lemoniady
Jak zrobić lemoniadę arbuzową?
Wystarczy, że w klasycznym przepisie cytrynę zastąpimy arbuzem pokrojonym lub zmiksowanym.
Jak zrobić gazowaną lemoniadę?
Bardzo proste! Przepis na lemoniadę z «bąbelkami» jest prawie taki samy jak klasyczny, trzeba tylko użyć wody gazowanej zamiast zwykłej wody!
Jak zrobić niebieską lemoniadę?
Przepis na lemoniadę w stylu koktajlu Błękitna laguna jest prosty. Można to zrobić na kilka sposobów: dodać syrop blue curaçao, użyć niebieskiej tajskiej herbaty jako bazy lub mieć zmiksowane jagody oraz jeżyny.
Dieta cytrynowa: czym jest i dla kogo jest odpowiednia?
Klasyczny przepis na lemoniadę może także pomóc w odchudzaniu. Dieta lemoniadowa to modna dieta o słodkiej nazwie i surowym schemacie. Wynika z niego, że w ciągu 7-10 dni można pić tylko lemoniadę lub czystą wodę i żadnego jedzenia! Ogranicza się również ilość wypijanej lemoniady do 6-12 szklanek dziennie. W ciągu tygodnia można stracić nawet 9 kilogramów, głównie poprzez wypłukiwanie organizmu z dodatkowych płynów i żużli. W przypadku diety lemoniadowej koncentrat sporządza się z użyciem syropu klonowego zamiast cukru, w proporcji 8 łyżek syropu, 8 łyżek cukru cytrynowego i pół łyżeczki mielonego pieprzu cayenne na litr wody. Jest to dieta wymagająca dużej ilości poświęceń. Nie jest zalecana do stosowania bez konsultacji z dietetykiem, ponieważ może uszkodzić organizm. Niejedzenie przez taki okres czasu nie jest odpowiednie dla naszego zdrowia.
Podsumowując
Ciesz się latem i pij dużo lemoniady, bo jest nie tylko smaczna, ale i bardzo korzystna dla organizmu. Spróbuj nasz przepis na lemoniadę i przekonaj się sam!
Rozkmniła: Liliana Podleśna
Redakcja: Rafał Bojarski
Grafika: Hubert Kalinowski
GIPHY App Key not set. Please check settings