Podobne wypieki są znane na całym świecie pod nazwą cinnamon rolls. W Szwecji tradycja pieczenia kanelbullar sięga czasów międzywojennych, jednak wielu Szwedów zaczęło samodzielnie piec je w połowie XX wieku. Miękkie, dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe, przepyszna masa cynamonowa i nuta kardamonu – oto przepis na idealne bułeczki cynamonowe jak ze szwedzkiej piekarni!

Samodzielne wykonanie ciasta drożdżowego, które pięknie wyrośnie i zachwyci nawet najbardziej wymagających gości jest dla wielu piekarzy-amatorów zadaniem nie do wykonania. Nie jest to jednak nic trudnego! Wystarczy pamiętać o jednym – nie można rozpuszczać drożdży w mleku o zbyt wysokiej temperaturze. Podgrzane drożdże sprawią bowiem, że ciasto nie wyrośnie. Dlatego właśnie najlepiej używać mleka w temperaturze pokojowej. Również w tym przepisie na kanelbullar (często nazywanych też cinnamon rolls) jest to kluczowa zasada. Wszystkie składniki do tego, aby przygotować pyszne bułeczki cynamonowe muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki wieczorem i zostawić na noc na blacie.
Przepis na bułeczki cynamonowe
Składniki na kanelbullar
Szwedzkie przepisy na drożdżowe bułeczki cynamonowe (i nie tylko) podają zazwyczaj składniki, nawet te suche, w decylitrach. Przeliczyłam je jednak i przekonwertowałam na takie, które są znane każdemu polskiemu amatorowi wypieków. Do zrobienia ciasta drożdżowego na około 40 kanelbullar potrzeba:
- 500ml mleka
- 50g świeżych drożdży (lub 21 g suchych drożdży)
- 150g miękkiego masła
- 130g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka soli
- 700g mąki pszennej (oraz mąka do oprószenia blatu)

Co dodać do masy cynamonowej?
Do masy cynamonowej potrzeba:
- 200g miękkiego masła
- 125g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki stołowe mielonego cynamonu
Dodatkowo należy przygotować:
- około 50 ml mleka lub 1 roztrzepane jajko
- gruby cukier kryształ
Zrób w domu szwedzki bułeczki cynamonowe
Co dalej – jak przygotować bułeczki cynamonowe?
Zacznij od rozpuszczenia drożdży w mleku. Delikatnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Dodaj cukier, masło, sól i kardamon i ponownie wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę. Kiedy składniki się połączą, wyłóż masę na oprószony mąką blat lub stolnicę i ugniataj ciasto przez 15-20 minut. Pod koniec ciasto nie powinno się już lepić ani do rąk, ani do blatu, powinno za to być miękkie i sprężyste, dzięki czemu kanelbullar będą puszyste po upieczeniu. Ugniecione ciasto drożdżowe na bułeczki cynamonowe przełóż do miski, przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw na około 30 minut, żeby urosło.
W międzyczasie przygotuj masę, która sprawi, że bułeczki cynamonowe będą miały charakterystyczny smak i sprawi, że wciąż będzie się chciało sięgać po kolejną porcję. Masło wymieszaj dokładnie z cukrem i cynamonem. Masa powinna być wystarczająco miękka, żeby łatwo można ją było rozprowadzić po cieście drożdżowym. Następnie rozgrzej piekarnik do 250°C bez termoobiegu.

Jak uzyskać charakterystyczny kształt bułeczek cynamonowych?
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż ponownie na lekko oprószony mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj aż powstanie prostokąt o wymiarach około 30×40 centymetrów. Rozsmaruj na nim masę maślano-cynamonową tak, żeby równomiernie pokrywała całą powierzchnię. Następnie od siebie do środka zagnij 1/3 ciasta wzdłuż krótszej krawędzi i powtórz to samo z oddalonej od ciebie strony. Otrzymasz w ten sposób trzy warstwy ciasta z masą maślano-cynamonową pomiędzy. Teraz pozostaje zawinąć bułeczki cynamonowe w charakterystyczne supełki.
Na blasze ułóż arkusz papieru do pieczenia. Ostrym nożem dziel ciasto na około centymetrowe paski. Trzymając pasek z obu końców, okręć go delikatnie aż powstanie spiralka, następnie zawiń wokół dwóch palców i wetknij końcówkę w środek, żeby zakończyć drożdżowy supełek. Tak powstałe kanelbullar ułóż na blasze, zostawiając pomiędzy nimi pewien odstęp – cynamonki urosną jeszcze w piekarniku. Dzięki powyższemu splotowi nie wyschną one, a każdy kęs będzie istną eksplozją smaku.
Używając pędzelka posmaruj cynamonowe bułeczki mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i okraś gruboziarnistym cukrem. Piecz je przez 8 minut, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika przełóż kanelbullar na kratkę, żeby ostygły.
Bułeczki możesz przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak gwarantuję, że znikną z talerza o wiele szybciej. Pychota! Albo, jakby to powiedział Szwed: mumsig!
Rozkminiła: Marta Helis
Redakcja: Marta Helis
Grafika: Hubert Kalinowski
GIPHY App Key not set. Please check settings