Dzięki gotowaniu każdy z nas może skosztować cząstki kultury danego kraju. W tym artykule poznasz najpopularniejsze francuskie dania.
w ,

Lubię!Lubię! SuperSuper WowWow

Francuskie dania to nie tylko ślimaki!

Francuskie dania są jedną z najciekawszych aspektów kultury francuskiej. Ich prostota, a zarazem wyrafinowanie zachęca nie tylko szefów kuchni, ale też domowych kucharzy do eksperymentowania ze smakami.

Najpopularniejsze dania kuchni francuskiej

Poznanie kuchni innego narodu pozwala nam stać się częścią innej kultury, dzięki czemu świat gotowania jest tak niezmiernie bogaty i ciekawy. Francja jest bez zwątpienia jednym z największych ośrodków kulturowych w Europie. Sprawia to, że dania francuskiej kuchni są bardzo popularne i często powielane na całym świecie. Jeżeli jesteście fanami odkrywania świata poprzez kulinaria, to dzisiaj mamy coś właśnie dla Was! Kuchnia francuska uchodzi za zdrową i ma wiele dań, znanych na całym świecie. Sztućce w dłoń, serwetki na kolana, przed Wami najpopularniejsze dania kuchni francuskiej.     

Dania kuchni francuskiej: ZUPA CEBULOWA

Francuzi kochają zupy, dlatego nikogo nie zdziwi fakt, że w rozkminkowym spisie zupa cebulowa jest tak wysoko.
 
Francuska zupa cebulowa jest nie tylko pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu, ale też posiada antyczne korzenieSoupe à l’oignon pochodzi jeszcze z czasów starożytnego Rzymu, gdzie ze względu na szeroką dostępność jej głównego składnika, była potrawą powszechnie spożywaną. Szczególnie upodobali ją sobie ludzie niższych sfer, których nie było stać na bardziej wykwintne dania. Jeżeli myślicie jednak, że z tego powodu zupa cebulowa nie spełni oczekiwań waszych wykwintnych kubków smakowych, zapewniamy, że właśnie tego typu francuskie dania mogą spokojnie konkurować z najwykwintniejszymi potrawami. Jeśli ciekawi was jak smakuje francuska zupa możecie łatwo przygotować ją w swoim domu.
francuskie dania - zupa cebulowa

Francuskie dania: SAŁATKA NICEJSKA

Sałatka nicejska w swojej oryginalnej wersji, podobnie jak inne potrawy francuskie, była prostym daniem dla niezamożnych ludzi. Swoją nazwę zawdzięcza oczywiście francuskiemu miastu Nicea, w którym została stworzona. Pierwotnie w jej skład wchodziły jedynie pomidoryanchois oraz oliwa z oliwek, a wszystko podawano w drewnianej misie natartej czosnkiem. Jak widać, przepis ten nie wymagał ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych, ani większej ilości składników. Kuchnia francuska współcześnie często różni się lekko od oryginalnych przepisów. Obecnie do sałatki nicejskiej można dodawać takie składniki jak sałata, ugotowane jajka, czerwona cebula czy tuńczyk. Kuchnia francuska uchodzi za dość zdrową i lekką, przykład tej sałatki dobrze to podkreśla. Sałatki są ważnym elementem kuchni francuskiej.

sałatka nicejska -tradycyjne dania francuskie

Potrawy francuskie: CRÈME BRÛLÉE

Pora na nieco słodkości. Wśród popularnych francuskich deserów prym wiedzie Crème brûlée, a więc dosłownie spalony krem, to najbardziej znany deser francuskiej kuchni. Chociaż pod różnymi nazwami, danie to znane jest już od XVII wieku, choć zarówno jego skład, jak i przypisywane mu pochodzenie wielokrotnie się zmieniały. Co prawda inaczej niż poprzednie dwie potrawy francuskie, crème brûlée był deserem nieco bardziej wykwintnym, niedostępnym w przeszłości dla prostego ludu. Do przygotowania przypalonego kremu niezbędna będzie śmietana kremówka, jajka, nieco drobnego cukru oraz jedna laska wanilii. Uważajcie, bo łatwo się uzależnić!

creme brulee - dania kuchni francuskiej

Tradycyjne francuskie dania: ŻABIE UDKA

Kuchnia francuska kojarzy nam się często ze ślimakami i żabami. Czy francuzi naprawdę je jedzą?
Francuzi jedzą żaby i tego typu dania kuchni francuskiej i jest to zwykle szokujące dla innych narodów. Jednak podczas poznawania innej kultury, warto przełamywać stereotypy poprzez zrozumienie ich genezy. Żabie udka, konsumowane we Francji w ilości 4 ton rocznie, od dawna znajdują się na liście tradycyjnych narodowych dań Francji. Konsumowane od ponad tysiąca lat nie tracą na popularności. Smakiem i fakturą najbliżej im do czegoś pomiędzy kurczakiem a rybą. Żabie udka podawane są w wielu francuskich restauracjach. Do przygotowania tego przysmaku potrzebne będą, z oczywistych względów żabie udka, mleko, mąka, czosnek, natka pietruszki, masło, sól i pieprz. Nawet jeżeli na samą myśl o konsumpcji żaby tracicie apetyt, to nie dajcie się oszukać własnym zmysłom. Żabie udka, tak jak inne tradycyjne dania główne, są przepysznym daniem, którym nie będziecie rozczarowani.

Popularne francuskie dania: OWOCE MORZA

Francuska kuchnia słynie też z owoców morza. W kuchni francuskiej znajdziemy bez problemu francuskie jedzenie francuskie danie główne zawierające owoce morza w różnej postaci. Od krewetek i kalmarów po ostrygi i mule, bardzo popularne we współczesnej kuchni francuskiej.

Wykwintne dania francuskie: FOIE GRAS

Do najbardziej kontrowersyjnych produktów kuchni francuskiej należy foie gras., inaczej zwany również pasztetem strasburskim Stanowi ono jedno z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Jest to pasztet zrobiony z wątróbek ptasich i gęsich. Znany był już 4500 lat temu, wynaleziony w starożytnym Egipcie. W ostatnim czasie narosło jednak wokół tego dania wiele kontrowersji ze względu na sposób, w jaki jest często pozyskiwany. W wielu regionach Francji podawanie tego przysmaku jest już zakazane.

Dania kuchni francuskiej: APERITIF

Czymże byłyby francuskie dania bez pysznych napojów? Nazwę aperitif zwyczajowo nosi alkohol podawany w małej ilości przed posiłkiem w celu poprawienia trawienia i przygotowania organizmu do spożycia. Aperitif jednak pełni ważniejszą funkcję w życiu Francuzów — funkcję prospołeczną. Czas spożycia aperitifu to czas rozmów na wszelakie tematy, czas integracji i dzielenia się swoimi przeżyciami. Jest to bardzo ważny moment, a więc i napojom mu towarzyszącym poświęca się dużo uwagi. Zależnie od regionu, do picia w ramach aperitifu otrzymamy anyżówkę, krem z Alzacji, brandy, szampan, koniak, kir lub po prostu jedno z wielu czerwonych win. Francuzi spożywają alkohol jednak nie tylko przed posiłkiem, ale także w jego trakcie. Typowe francuskie danie często dopełniane jest odpowiednim winem, które podnosi walory smakowe i wizualne.

pomarańczowy drink w szklance - aperitif

Tradycyjne dania francuskie: WINO

Wino we Francji piją wszyscy, nawet najpopularniejsze dania francuskie dania nie mogłyby się bez niego obejść. Istotnym elementem kultury Francji są też wina francuskie. Większość zgodnie uznaje, że na terenach Francji winorośl uprawia się nieprzerwanie od czasów imperium rzymskiego. Obecnie Francja, zaraz po Hiszpanii, jest największym producentem wina na świecie, w tym 2/3 owej produkcji okupuje wino czerwone. Rocznie w całym państwie wytwarza się około 8 miliardów butelek owego szlachetnego trunku. Na rynku znaleźć można pełną rozpiętość cenową, zaczynając od popularnych tanich win, kończąc na najdroższych odmianach świata, których koszt sięga niebotycznych sum. Jeżeli chodzi o francuskie wina, to do dyspozycji mamy wino: czerwoneróżowe białe. Ze względu na słodycz winogron i rodzaj produkcji możemy również wyróżnić wina: wytrawnepółwytrawnepółsłodkiesłodkie oraz czasami wysoko zasłodzone

czerwone wino - francuskie dania

Jak dobrać wino do potrawy francuskiej?

Wybór jest ogromny, ale jakie wino wybrać do przyrządzonego posiłku? W zasadzie do każdego dania podaje się konkretne wino, ciężko więc podać jakiekolwiek szersze kategorie, dlatego posłużymy się kilkoma przykładami. 

kaczka — wino wytrawne
wieprzowina — aromatyczne wino białe, bądź musujące
makarony — wina wytrawne z kolorem odpowiadającym kolorowi sosu potrawy (czerwone bolognese = czerwone wino, biała carbonara = białe wino)
ryby i drób — białe wino
czerwone mięsa — czerwone wino

Oczywiście taki podział nie musi być zawsze przestrzegany, a francuskie dania mogą być dopełniane różnymi winami

Tradycyjne dania francuskie: FRANCUSKIE SERY

Kuchnia francuska słynie z różnych rodzajów serów. Nie sposób bez nich omawiać kuchni francuskiej. Bogate w białka i witaminy, a przede wszystkim pyszne oraz z długą historią, sery są ważną częścią każdej kuchni, w tym też francuskiej. Długo dojrzewające mleczne wyroby stanowią wspaniały dodatek, chociażby do wyżej omawianych win. Warto pamiętać, że najsłynniejsze francuskie sery to nie tylko Camembert czy BrieCantalEmmentalGaperon czy Mimolette to tylko 4 z ponad 250 gatunków sera wytwarzanych na terenie Francji. Nie bójcie się więc eksperymentować, łączyć smaki i próbować nowych, macie z czego wybierać. Sery francuskie to obowiązkowa pozycja dla miłośników kuchni francuskiej.

sery leżące na desca z nożem -potrawy francuskie - sery

Potrawy francuskie: podsumowanie

Jak widać, piękno Francji leży nie tylko w jej języku czy architekturze, ale również w jej niebanalnych kulinariachKuchnia francuska ma wiele do zaoferowania i z pewnością warto spróbować przepisów kuchni francuskiej. Po przeczytaniu tego artykułu wiecie już jak wygląda kuchnia francuska i jesteście przygotowani, by wyruszyć w podróż w celu odkrycia bogactwa kuchni francuskiej. To oczywiście tylko kilka francuskich potraw, które pojawiają się na francuskich stołach. Nie trzeba wcale ogromnych umiejętności, aby dania francuskie przygotować we własnym domu.
 
Jeśli jednak kuchnia francuska Was nie zachęciła, zapraszamy do przeczytania poniższych artykułów:

Tradycyjne potrawy w różnych krajach Europy
Kuchnia Koreańska. Tradycyjne koreańskie potrawy — top 10
Tradycyjna kuchnia grecka
Kuchnia fińska — pycha czy kicha? 

Autor: Mateusz Rzepa
Korekta i redakcja: Magdalena Urbańska

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Francuskie śniadanie, śniadanie francuskie skład, francuskie śniadanie przepis,śniadanie po francusku przepisy

Francuskie śniadanie. Z czego się składa

Zastanawiałeś się kiedyś jakie są sposoby wiązania butów? Chcesz pomóc dzieciom nauczyć się jak zawiązać sznurówki? Sprawdź w artykule jak to zrobić!

Jak zawiązać sznurówki?