Najpopularniejsze dania kuchni francuskiej
Poznanie kuchni innego narodu pozwala nam stać się częścią innej kultury, dzięki czemu świat gotowania jest tak niezmiernie bogaty i ciekawy. Francja jest bez zwątpienia jednym z największych ośrodków kulturowych w Europie. Sprawia to, że dania francuskiej kuchni są bardzo popularne i często powielane na całym świecie. Jeżeli jesteście fanami odkrywania świata poprzez kulinaria, to dzisiaj mamy coś właśnie dla Was! Kuchnia francuska uchodzi za zdrową i ma wiele dań, znanych na całym świecie. Sztućce w dłoń, serwetki na kolana, przed Wami najpopularniejsze dania kuchni francuskiej.
Dania kuchni francuskiej: ZUPA CEBULOWA

Francuskie dania: SAŁATKA NICEJSKA
Sałatka nicejska w swojej oryginalnej wersji, podobnie jak inne potrawy francuskie, była prostym daniem dla niezamożnych ludzi. Swoją nazwę zawdzięcza oczywiście francuskiemu miastu Nicea, w którym została stworzona. Pierwotnie w jej skład wchodziły jedynie pomidory, anchois oraz oliwa z oliwek, a wszystko podawano w drewnianej misie natartej czosnkiem. Jak widać, przepis ten nie wymagał ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych, ani większej ilości składników. Kuchnia francuska współcześnie często różni się lekko od oryginalnych przepisów. Obecnie do sałatki nicejskiej można dodawać takie składniki jak sałata, ugotowane jajka, czerwona cebula czy tuńczyk. Kuchnia francuska uchodzi za dość zdrową i lekką, przykład tej sałatki dobrze to podkreśla. Sałatki są ważnym elementem kuchni francuskiej.

Potrawy francuskie: CRÈME BRÛLÉE
Pora na nieco słodkości. Wśród popularnych francuskich deserów prym wiedzie Crème brûlée, a więc dosłownie spalony krem, to najbardziej znany deser francuskiej kuchni. Chociaż pod różnymi nazwami, danie to znane jest już od XVII wieku, choć zarówno jego skład, jak i przypisywane mu pochodzenie wielokrotnie się zmieniały. Co prawda inaczej niż poprzednie dwie potrawy francuskie, crème brûlée był deserem nieco bardziej wykwintnym, niedostępnym w przeszłości dla prostego ludu. Do przygotowania przypalonego kremu niezbędna będzie śmietana kremówka, jajka, nieco drobnego cukru oraz jedna laska wanilii. Uważajcie, bo łatwo się uzależnić!

Tradycyjne francuskie dania: ŻABIE UDKA
Popularne francuskie dania: OWOCE MORZA
Francuska kuchnia słynie też z owoców morza. W kuchni francuskiej znajdziemy bez problemu francuskie jedzenie francuskie danie główne zawierające owoce morza w różnej postaci. Od krewetek i kalmarów po ostrygi i mule, bardzo popularne we współczesnej kuchni francuskiej.
Wykwintne dania francuskie: FOIE GRAS
Do najbardziej kontrowersyjnych produktów kuchni francuskiej należy foie gras., inaczej zwany również pasztetem strasburskim Stanowi ono jedno z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Jest to pasztet zrobiony z wątróbek ptasich i gęsich. Znany był już 4500 lat temu, wynaleziony w starożytnym Egipcie. W ostatnim czasie narosło jednak wokół tego dania wiele kontrowersji ze względu na sposób, w jaki jest często pozyskiwany. W wielu regionach Francji podawanie tego przysmaku jest już zakazane.
Dania kuchni francuskiej: APERITIF
Czymże byłyby francuskie dania bez pysznych napojów? Nazwę aperitif zwyczajowo nosi alkohol podawany w małej ilości przed posiłkiem w celu poprawienia trawienia i przygotowania organizmu do spożycia. Aperitif jednak pełni ważniejszą funkcję w życiu Francuzów — funkcję prospołeczną. Czas spożycia aperitifu to czas rozmów na wszelakie tematy, czas integracji i dzielenia się swoimi przeżyciami. Jest to bardzo ważny moment, a więc i napojom mu towarzyszącym poświęca się dużo uwagi. Zależnie od regionu, do picia w ramach aperitifu otrzymamy anyżówkę, krem z Alzacji, brandy, szampan, koniak, kir lub po prostu jedno z wielu czerwonych win. Francuzi spożywają alkohol jednak nie tylko przed posiłkiem, ale także w jego trakcie. Typowe francuskie danie często dopełniane jest odpowiednim winem, które podnosi walory smakowe i wizualne.

Tradycyjne dania francuskie: WINO
Wino we Francji piją wszyscy, nawet najpopularniejsze dania francuskie dania nie mogłyby się bez niego obejść. Istotnym elementem kultury Francji są też wina francuskie. Większość zgodnie uznaje, że na terenach Francji winorośl uprawia się nieprzerwanie od czasów imperium rzymskiego. Obecnie Francja, zaraz po Hiszpanii, jest największym producentem wina na świecie, w tym 2/3 owej produkcji okupuje wino czerwone. Rocznie w całym państwie wytwarza się około 8 miliardów butelek owego szlachetnego trunku. Na rynku znaleźć można pełną rozpiętość cenową, zaczynając od popularnych tanich win, kończąc na najdroższych odmianach świata, których koszt sięga niebotycznych sum. Jeżeli chodzi o francuskie wina, to do dyspozycji mamy wino: czerwone, różowe i białe. Ze względu na słodycz winogron i rodzaj produkcji możemy również wyróżnić wina: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie oraz czasami wysoko zasłodzone.

Jak dobrać wino do potrawy francuskiej?
Wybór jest ogromny, ale jakie wino wybrać do przyrządzonego posiłku? W zasadzie do każdego dania podaje się konkretne wino, ciężko więc podać jakiekolwiek szersze kategorie, dlatego posłużymy się kilkoma przykładami.
kaczka — wino wytrawne
wieprzowina — aromatyczne wino białe, bądź musujące
makarony — wina wytrawne z kolorem odpowiadającym kolorowi sosu potrawy (czerwone bolognese = czerwone wino, biała carbonara = białe wino)
ryby i drób — białe wino
czerwone mięsa — czerwone wino
Oczywiście taki podział nie musi być zawsze przestrzegany, a francuskie dania mogą być dopełniane różnymi winami
Tradycyjne dania francuskie: FRANCUSKIE SERY
Kuchnia francuska słynie z różnych rodzajów serów. Nie sposób bez nich omawiać kuchni francuskiej. Bogate w białka i witaminy, a przede wszystkim pyszne oraz z długą historią, sery są ważną częścią każdej kuchni, w tym też francuskiej. Długo dojrzewające mleczne wyroby stanowią wspaniały dodatek, chociażby do wyżej omawianych win. Warto pamiętać, że najsłynniejsze francuskie sery to nie tylko Camembert czy Brie. Cantal, Emmental, Gaperon czy Mimolette to tylko 4 z ponad 250 gatunków sera wytwarzanych na terenie Francji. Nie bójcie się więc eksperymentować, łączyć smaki i próbować nowych, macie z czego wybierać. Sery francuskie to obowiązkowa pozycja dla miłośników kuchni francuskiej.

Potrawy francuskie: podsumowanie
Tradycyjne potrawy w różnych krajach Europy
Kuchnia Koreańska. Tradycyjne koreańskie potrawy — top 10
Tradycyjna kuchnia grecka
Kuchnia fińska — pycha czy kicha?
Autor: Mateusz Rzepa
Korekta i redakcja: Magdalena Urbańska
GIPHY App Key not set. Please check settings