W dzisiejszym artykule opowiem co nieco o Guangzhou, czyli tzw. Kantonie. Myślę, że ta chińska metropolia położona nad rzeką Perłową zasługuje, by opowiedzieć o niej parę słów, dlatego zapraszam serdecznie do lektury.
Informacje ogólne - Guangzhou
Guangzhou jest chińskim miastem, według podziału administracyjnego położonym w prowicji Guangdong na południu kraju. Nawiązując nieco do historii, warto wspomnieć, że w okresie XVI-XIX w. znajdował się tu najważniejszy port w kraju. Natomiast obecnie Guangzhou to największe centrum targowe w Chinach. Co roku odbywają się tu Targi Kantońskie (Canton Fair), w których udział bierze wiele firm i przedsiębiorstw, zarówno tych krajowych jak i zagranicznych.
Język regionu Guangzhou
Z zakresu kwestii lingwistycznych z pewnością dialekt kantoński, którym posługują się mieszkańcy Guangzhou, także należy do cech wyróżniających to miejsce na tle innych miast. Choć nie jest to jedyne miasto w Chinach, w którym ludność posługuje się tym dialektem, nie należy zapominać, że oficjalnie językiem urzędowym w Chinach jest mandaryński, więc kantoński nie jest powszechną odmianą języka chińskiego. Dialekt kantoński możemy usłyszeć na ulicach tylko niektórych miast, np. Guangzhou lub Hongkongu.
Co zwiedzić w Guangzhou
Innym wartym uwagi aspektem Guangzhou jest jego geografia i klimat kulturowy. Planując wycieczkę, w celu zwiedzenia Guangzhou, polecam odwiedzić miejscowe zabytki i parki. Wśród pierwszych z nich odnajdujemy budynki takie jak Klasztor Guangxiao xi, świątynia rodziny Chen oraz Kanton Tower (która jest jednym z najwyższych budynków w Chinach).
Natomiast miłośnicy natury, z pewnością powinni udać się do Parku Yuexiu, Ogrodów Baomo i Ogrodu Orchidei, które wyglądają wręcz bajecznie. Dobrym środkiem transportu w Kantonie jest metro w Kantonie (Guangzhou Metro), które zabierze cię we wszystkie zakątki tego regionu.
Zakupy i pamiątki
Innym punktem wycieczki do Guangzhou koniecznie musi być wyspa Shamian. Leży ona na południowym brzegu rzeki Perłowej. Znajdziecie tam najlepsze jedzenie i noclegi w Kantonie. Nastawcie się tylko na duże wydatki – bo wyspa Shamian to jedno z najdroższych miejsc w Guangzhou. A jeśli wolicie gdzieś z bardziej przystępnymi cenami, to gorąco polecamy zakupy na Shangxiajiu. Jest tam bardzo szeroki wybór różnego rodzaju produktów i pamiątek, dzięki czemu bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Nie należy również zapominać o bogactwie kulturowym Guangzhou. Miłośnicy sztuki, koniecznie powinni obejrzeć operę kantońską, będąca jedną z odmian opery chińskiej. Po zwiedzaniu, polecam udać się do jednej z kantońskich restauracji, by spróbować lokalnego jedzenia Guangzhou. A poniżej znajdziecie filmik, w którym wspomnianych jest parę restauracji, które warto odwiedzić.
Podsumowanie
Jeśli jesteście miłośnikami kultury kantońskiej, Guangzhou jest obowiązkowym punktem wycieczki. Oczywiście dzisiejszy artykuł, nie zastąpi Wam prawdziwej wizji tego miejsca, dlatego najlepiej jest się tam udać osobiście. Na chwilę obecną, podzielę się z Wami materiałami, które Wam nieco lepiej zobrazują tamtejszą scenerię. A na deser, podsyłam również przepis na tzw. Owsiankę Dingzai, będącą jedną z najsłynniejszych przekąsek z jedzenia Guangzhou.
艇仔粥 - Owsianka Tingzai
Składniki:
- 150g ryżu
- 10g suszonej skóry wieprzowej
- 150 g krewetek (usuń pancerz, ale nie odrywaj ogonków)
- 1 posiekana zielona cebulka
- 1 łyżeczka sol
- 30 g suszonej mątwy (najpierw namocz w wodzie do miękkości i pokrój w cienkie paseczki)
- 30g suszonych przegrzebków
- 1,8l wody
- 1 łyżeczka oleju imbirowego
Przygotowanie ryżu:
- Wypłukaj ryż dzień przed przygotowaniem Tingzai, a następnie zalej zimną wodą tak by jedynie go przykryć.
- Następnie włóż ryż do pojemnika i włóż do zamrażarki na noc.
Podobno zabieg ten skraca czas gotowania samej owsianki, a jej tekstura będzie bardziej gładka.
Przygotowanie owsianki Tingzai:
- Włóż mrożony ryż, suszone przegrzebki, mątwę i skórkę wieprzową do dużego garnka.
- Dodaj wodę i gotuj. Gdy owsianka się zagotuje, zmniejsz płomień do średniego natężenia i duś przez 45 minut. Od czasu do czasu mieszaj owsiankę, by nie przywarła do dna garnka.
- Gdy ziarenka ryżu zaczną się rozpadać, a konsystencja owsianki stanie się gładka i kleista, dodaj krewetki i mieszaj przez 2-3 minuty.
- Dodaj sól i wyłącz palnik.
- Na koniec dodaj olej imbirowy i posiekaną zieloną cebulkę.
Smacznego!
A jeśli interesuje cię kuchnia chińska, koniecznie sprawdź nasze przepisy na chińskie jaja po chińsku!
Edycja: Piotr Kopka
GIPHY App Key not set. Please check settings