Fischbrötchen, czyli tradycyjna niemiecka kanapka ze śledziem, smażoną lub wędzoną rybą, krewetkami lub krabem stała się w Niemczech jednym z najpopularniejszych przysmaków zaliczanych do grona fast-foodów, wszakże przyrządzenie bułki ze śledziem jest bardzo proste i szybkie. Bułka z rybą w szczególności popularna jest w północnej części naszych zachodnich sąsiadów, ze względu na bliskość regionu z Morzem Bałtyckim czy Północnym.
Sekret Fischbrötchen - kanapki ze śledziem
Sekret tej kanapki z rybą tkwi w prostocie i odpowiednich proporcjach składników. Fischbrötchen w najbardziej tradycyjnej wersji serwuje sie ze śledziem. Nie jest to jednak byle jaki śledź. To właśnie w nim bowiem tkwi cały sekret. Do niemieckiej kanapki z rybą używa najlepiej odmiany śledzia Matjes. Nie wolno śledzi Matjes mylić z popularnymi w Polsce i dostępnymi wszędzie śledziami ala Matjes, ponieważ te śledzie nawet nie stały obok Matjes.
Czym dokładnie sa śledzie Matjes
Matjes to szczególnie łagodny śledź przetwarzany przed osiągnięciem dojrzałości płciowej i dojrzewający w solance z wykorzystaniem enzymów własnych ryby w tradycyjnym procesie. Co więcej, do kanapki ze śledziem wykorzystuje się tylko i wyłącznie śledzie, które są łowione od końca maja do początku czerwca, zanim rozpocznie się ich sezon rozrodczy. Śledzie Matjes charakteryzują się tym, że mają one stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu, ponieważ wynosi to ponad 15 procent.
Fischbrötchen, czyli zdrowy fast food
Czy istnieje coś takiego jak zdrowy fast food? Mamy dla Was znakomitą informację i musimy Was tu czymś zaskoczyć, ponieważ zdrowy fast food istnieje.
Kultowa bułka z rybą w swojej najbardziej tradycyjnej wersji zawiera zdrowego śledzia. W dodatku niemiecka kanapka ze śledziem jest na prawdę zdrowym fast foodem. Dlaczego? Ponieważ śledzie jak wiemy, są bogatym źródłem witaminy A, witaminy D oraz witaminy E. Tego fast fooda możemy zalecić wręcz osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. Czy nie brzmi to fantastycznie?
Różne rodzaje kanapki z rybą Fischbrötchen
Klasyczna kanapka z rybą Fischbrötchen zawiera śledzia Matjes. Inne warianty niemieckiej bułki z rybą obejmują takie składniki jak łosoś, szproty, a lista jest długa. Ponadto popularne są również kanapki wypełnione krabem czy krewetkami.
Skąd taki zachwyt Fischbrötchen?
Skąd taki zachwyt nad Fischbrötchen? Cały fenomen polega na chrupkości bułki – musi być świeża. Ponadto każdy kupujący może nie tylko wybrać sobie ulubioną rybę, lecz dobrać do niej składniki takie jak ogórek czy cebula i remulada, czyli sos na bazie musztardy, octu i jajka.
Światowy dzień kanapki z rybą
Od Flensburga po Travemünde, od Kilonii po Lubekę, co roku Weltfischbrötchentag, czyli światowy dzień kanapki rybnej, obchodzony jest w 23 różnych miejscowościach Szlezwiku-Holsztynu. Odwiedzający mogą znaleźć popularne kanapki z rybą w tradycyjnych stoiskach z przekąskami w pobliżu portów, w sklepach rybnych i restauracjach specjalizujących się w rybach.
Bułka z rybą w różnych odsłonach. Poznaj proste przepisy na różne rodzaje Fischbrötchen
1. Przepis na Fischbrötchen ze śledziem
Składniki na kanapkę ze śledziem
świeże bułki
Remoulada
Korniszony
Śledź (najlepiej Matjes)
Cebula
Sałata lodowa
Jak przygotować Fischbrötchen ze śledziem?
Przekrój bułkę na pół i posmaruj obie połówki cienką warstwą sosu tatarskiego.
Umyj sałatę i połóż liść sałaty na dolnej połowie bułki.
Korniszony odsączamy i osuszamy papierem kuchennym, następnie kroimy w cienkie plasterki i układamy na sałacie.
Pozwól śledziom również trochę odsączyć się, a na koniec włóż śledzia do bułki.
Cebulę obrać i pokroić w krążki, ułożyć w bułce według smaku.
2. Przepis na Fischbrötchen z łososiem
Składniki do Fischbrötchen z łososiem
Świeża bułka
Łosoś wędzony
Sałata lodowa
Chrzan
Cebula
Jak przygotować kanapkę z łososiem?
Bułkę rozciąć i dolną połowę posmarować kremowym chrzanem.
Umyć sałatę i umieścić jeden liść w bułce, a następnie położyć łososia na sałacie.
Doprawić cebulą lub dodać trochę sosu tatarskiego według smaku. Gotowe!
3. Przepis na Fischbrötchen z rolmopsem
Składniki do Fischbrötchen z rolmopsem
Świeża bułka
Sos tatarski
Rollmopsy
Cebula
Sałata
Korniszony
Jak przygotować kanapkę z rolmopsem?
Rozetnij bułkę i posmaruj obie połówki sosem tatarskim.
Umyj sałatę i połóż liść sałaty na bułce.
Następnie umieść rolmopsa w bułce (upewnij się, że w rybie nie utknął drewniany patyczek).
Korniszon pokroić w plasterki, a cebulę w krążki i włożyć do bułki.
4. Przepis na Fischbrötchen z krabem
Składniki na Fischbrötchen z krewetkami
Świeża bułka
Krewetki koktajlowe
Sałata
Ewentualnie trochę cebuli
Majonez
Jak przygotować kanapkę z krewetkami?
Rozetnij bułkę i połóż na niej umyty liść sałaty, mnóstwo świeżych krewetek i, jeśli lubisz, krążki cebuli.
Górną połowę bułki posmaruj obficie majonezem lub sosek koktajlowym (na bazie majonezu, keczupu, odrobiny soku z pomarańczy i krztyny brandy lub koniaku. Gotowe!
Fischbrötchen to tradycyjny niemiecki przysmak, dzięki któremu można pokochać ryby! A Wy próbowaliście już pyszności z północy Niemiec? 🙂
Rozkminił: Tomasz Muszyński
Grafika: Hubert Kalinowski
Optymalizacja SEO: Michalina Kossak
GIPHY App Key not set. Please check settings