tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie hiszpańska kuchnia
w ,

Lubię!Lubię! SuperSuper

Przewodnik po hiszpańskich tapas

Hiszpańskie tapas to jeden z najlepszych, najłatwiejszych i najbardziej ekonomicznych sposobów na poznanie hiszpańskiej kuchnii od dosłownie każdej strony. Owoce morza, wędliny, dania wegetariańskie czy też niesamowicie aromatyczna hiszpańska kaszanka. Tapas pozwalają na spróbowanie różnych potraw w małych porcjach i za naprawdę przystępne pieniądze..

Hiszpańskie tapasy czyli przekąski hiszpańskie

Hiszpańskie tapasy to coś więcej niż zwykłe hiszpańskie przekąsi. Tapas to styl życia. To hiszpański odpowiednik włoskiego „La Dolce Vita”. Najbardziej zaskakujący i jednocześnie najfajniejszy (z czym nie może konkurować żaden włoski zwyczaj) jest fakt, że w kulturze przekąsek hiszpańskich w większości tapas barów taką przekąskę dostaje się zupełnie za darmo przy okazji kupienia piwa, wina, słynnej hiszpańskiej sangrii czy jakiegoś smakowitego drinka.

Możemy się już tu na wstępie bez granicy rozpisywać na temat różnorodności smaków i produktów w hiszpańskich tapas, ale do tego przejdziemy w dalszej części artykułu. Sama koncepcja tapas jest jedyna i niepowtarzalna na skale światową, która przyciąga do barów miliony turystów każdego roku. Pochylmy się więc na wstępie nad samą koncepcją hiszpańskich tapas i jej historią.

Hiszpańskie tapas i ich historia

Generalnie istnieją dwie wersje na temat pochodzenia tapas.

tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie

Pierwsza wersja głosi, że hiszpańskie tapasy biorą się stąd, że Król Alfons X Mądry musiał zgodnie z zaleceniem swojego lekarza wypijać jeden do dwóch kieliszków czerwonego wina dziennie. Żeby uniknąć ewentualnych skutków picia alkoholu na pusty żołądek, konsumował do tego małe przekąski, czyli tzw. tapasy.

tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie

W drugiej wersji pochodzenia hiszpanskich tapasów również pojawia się Król, tym razem Alfons XIII, który był akurat w restauracji, gdy na plaży nieopodal rozpętała się burza piaskowa. Akurat tak się składało, że Król zamówił kieliszek sherry. Aby wino Króla nie było pełne piasku i owadów, kelner wpadł na genialny pomysł i położył na wierzchu plaster szynki. Wzbudziło to zachwyt Króla, który od tego mementu za każdy razem zamawiał kieliszek Sherry z plasterkiem szynki jako pokrywkę dla kieliszka.

Hiszpańskie tapasy w dzisiejszych czasach

Wróćmy jednak do teraźniejszości. Dla większości koneserów hiszpańskich przekąsek pochodzenie tej tradycji i tak nie ma większego znaczenia. Liczy się przede wszystkim smak. Hiszpańskie tapas znane są na całym świecie. To nie podlega dyskusji. Hiszpańskie tapasy stały się tak popularne na całym świecie, że wyrastają tak grzyby po deszczu nawet w odległych od Hiszpanii miejscówkach.

W Hiszpanii używamy takiego powiedzenia: „Para gustos los colores y para gustos los sabores”, tzn. coś w stylu wybierz swój kolor, wybierz swój smak.

Jak Hiszpania długa i szeroka tak w każdym mieście, a nawet na rogu każdego hiszpańskiego miasta znajdziesz różne hiszpańskie tapasy. Istnieją tysiące rodzajów tapas, wszystko zależy od wyobraźni, tradycji, regionu lub sezonowości i dostępności produktów.

Gdzie znajdę najlepsze hiszpańskie tapas?

PRO TIP

Sprzedam Wam tzw. pro tip, mistrzowską poradę, dzięki której zawsze będziecie mieli pewność, że w danym miejscu są bardzo dobre tapasy.

Każdy Hiszpan zanim wejdzie do tapas baru sprawdzą czy na podłodze leży dużo śmieci. Jeżeli widzisz dużą ilość śmieci na podłodze to zdecydowanie wchodź do tego tapas baru. Dla większości turystów na pierwszy rzut oka nie wydaje się to zachęcające, wręcz odrzucające. Normalnie zawróciłbyś na pięcie i poszukał innego tapas baru. Nic bardziej mylnego. Duża ilość śmieci na podłodze oznacza, że w tym miejscu są znakomite hiszpańskie tapasy. Podłoga ma być brudna, bardzo brudna. Papierki, serwetki, pałeczki, okruchy chleba oznaczają, że dany bar tapas oferuje wysoką jakość tapasów, na dodatek w dobrej cenie. Takie to proste. To jest znak, którego należy szukać przed wejściem, żeby porządnie zjeść. Pamiętajcie więc, że po jedzeniu należy zrzucić śmieci na podłogę. Kelner nie tylko się nie pogniewa, ale będzie szczęśliwy. Im więcej papieru na podłodze, tym więcej tapas sprzedał. 

Przykładowy tapas hiszpański

tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie
Migas - prawdziwy hiszpański tapas

Czym jest hiszpański tapas Migas? To idealny przykład na pomysłowość wielorodność hiszpańskich tapasów oraz idea jaka przyświeca kulturze tapasów. Migas to nic innego pokruszony czerstwy chleb, usmażony na oliwie z oliwek, z wieloma składnikami, które dodają smaku potrawie. Najczęściej używa się chorizo, boczku, czosnku lub cebuli… A jeśli nie lubisz mięsa, są też inne warianty. Niektórzy dodają winogrona, inni zastępują mięso dorszem. Możliwości jest mnóstwo.

Oryginalna wersja wykorzystywała resztki z innych dni, aby stworzyć smaczny posiłek, z kaloriami i bez zbędnych komplikacji.

Dla osób o delikatnym podniebieniu ten tapas hiszpański może wydawać się bezsensowny. Zarówno ten jak i wiele innych hiszpańskich przekąsek ma bazę z pieczywa, przeważnie białego chleba. W Hiszpanii pieczywo jada się dosłownie do wszystkiego, nawet do ziemniaków czy dań z makaronem. To głęboko wpisana w kulturę tradycja. Wynika zapewne z czasów biedniejszych, kiedy ludzie musieli wyżywić całe rodziny, a jedzenia było niewiele. Chleb zawsze był stosunkowo tani i łatwy w produkcji, a jak wiemy jest doskonale sycący i wysokokaloryczny.

Dla Hiszpanów pieczywo jest, było i będzie nierozłączną częścią każdego posiłku. Biały chleb, podawany z gorącym tapas, podkreśla i towarzyszy smakowi pozostałych produktów. Co ciekawe, służy on również jako talerz. Oczywiście, istnieje wiele hiszpańskich tapas, które można zjeść bez chleba, takie jak oliwki, faszerowane pieczarki, gotowane jajka z tuńczykiem, krokiety, ośmiornica po galicyjsku czy omlet ziemniaczany. Chociaż, jak mawiają Hiszpanie, życie bez chleba nie ma smaku.

Hiszpańskie tapasy według regionów

Tu zaczyna się prawdziwa „wojna” opinii i pomysłów. Każdy region ma swoje podstawowe tapasy, zgodnie z produktami, które ich ziemia rodzi lub gdy dany region znajduje się blisko morza.

Tapasy na północy Hiszpanii

Północna część Hiszpanii charakteryzuje się przede wszystkim zielonymi kolorami. Opady deszczu przez cały rok pozwalają zachować bujną roślinność, a temperatury są umiarkowane; łagodne lata z 30 stopniami i niezbyt mroźne zimy. Jest to tak naprawdę praktycznie nieodkryty przez turystów region, którzy zazwyczaj szukają słońca i ciepła Morza Śródziemnego, celem wygrzania swoich gnatów podczas wakacji

Tapasy w Asturii, Kantabrii czy w Kraju Basków

Jeżeli natomiast lubisz dzikie i niezatłoczone plaże, kontakt z naturą i eleganckie miasta, musisz zaplanować swoje wakacje w Asturii, Kantabrii lub w Kraju Basków. Tamtejsza gastronomia oparta jest na morzu i cielęcinie, z własnymi warzywami i deserami, winami, cydrami i likierami. Wiele znanych na całym świecie restauracji i barów tapas z tego regionu posiada nawet gwiazdki i wyróżnienia Michelin. 

Hiszpańskie tapasy w dużych miastach

Duże miasta takie jak Madryt, Barcelona lub Walencja przez cały rok przyciągają turystów. Miasta te tętnią życiem 24 godziny na dobę i oferują dużą różnorodność kulturową, imprezy, bogatą gastronomię, a przede wszystkim dobrą atmosferę i pogodnych, uśmiechniętych ludzi. Można powiedzieć, że Madryt ma najbardziej zróżnicowaną gastronomię w całej Hiszpanii. W Madrycie znajdziesz wszystkie smaki hiszpańskich tapas, nawet nie wykraczając poza jedną ulicę. Mowa o Calle de la Cava Baja, która prawdopodobnie najlepszym pomysłem na kulinarną podróż po hiszpańskich tapas. 

Zamiast wychodzić na imprezy w soboty, wielu Hiszpanów decyduje się wstać wcześnie w niedzielę i spotkać się z przyjaciółmi na „tapear”. Tak się składa, że na tej ulicy jest kilkadziesiąt barów tapas. Każda z nich specjalizuje się w konkretnej hiszpańskiej przystawce. Zgodnie z tradycją zamawia się piwo lub wino, a w jednym z barów próbuje się tapas. 

No i tak, dobrze myślisz! Jeśli na tej ulicy jest kilkadziesiąt barów, to oznacza to również kilkadziesiąt różnych tapas i kilkadziesiąt win, bowiem w Hiszpanii jedzenie zawsze idzie w parze z winem 🙂

tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie
Calle de la Cava Baja - królestwo hiszpańskich tapas

Tapasy nad morzem

Przeciwieństwem północnej części Hiszpanii oraz Madrytu będzie obszar śródziemnomorski oraz Wyspy Kanaryjskie, które są prawdopodobnie najbardziej atrakcyjne dla turystyki letniej. Majorka, Malaga, Teneryfa, Alicante i Costa Brava (Barcelona) przyjmują miliony turystów rocznie; jest tu bardzo mało deszczu i prawie zawsze dobra pogoda. Te regiony kojarzą się najbardziej z degustacją hiszpańskich tapas, zawsze w pełnym słońcu i najlepiej w klapkach, bez przebierania się, bez ułożonych włosów i na pełnym luzie. Tam po prostu możesz być sobą i cieszyć się rozmaitościami taps podczas niezapomnianych wakacji.

Jakie są najpopularniejsze hiszpańskie tapasy?

Jak już wspomnieliśmy, jest tyle tapas, ile smaków. My jednak pokażemy Wam kilka z tych, które Hiszpanie zamawiają zawsze, gdy są na wakacjach lub po prostu w niedzielę z przyjacółmi w barze.

1. Tapas "Morcilla de Burgos" - Hiszpańska Kaszanka

Morcilla de burgos tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie
Morcilla de Burgos - typowy hiszpański tapas

W odróżnieniu od polskiej kaszanki, hiszpańska kaszanka jest robiona z ryżem, a nie z kaszą. Najpopularniejsza kaszanka pochodzi z Burgos, stąd jej bardziej marketingowa nazwa. Można ją przyrządzać na różne sposoby: pieczona, gotowany, grillowany lub bez skóry jako nadzienie. Jednak najbardziej znaną formą jest smażona. Można je łączyć z innymi produktami dla kontrastu smakowego, np. galaretką z pigwy, prażonymi orzeszkami piniowymi, serem brie, karmelizowaną cebulą lub karmelizowaną czerwoną papryką. W niektórych regionach podaje się z chlebem i miodem.

Obejrzyj film i poznaj przepis na tapasy hiszpańskie „Morcilla de Burgos”, czyli hiszpańską kaszankę:

Masz swoje ulubione tapasy hiszpańskie? A może brakuje na tej liście hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu

2. Tapas "Chorizo a la Sidra" - Chorizo Duszone w Cydrze

Chorizo a la Sidra - chorizo duszone w cydrze tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie
Hiszpański tapas "Chorizo a la Sidra", czyli chorizo duszone w cydrze

To chyba najprostszy i jednocześnie najbardziej wykwintny sposób na skosztowanie słynnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Wystarczy podsmażyć chorizo przez kilka minut, a następnie gotować je w cydrze przez 2-3 godziny na wolnym ogniu. Ten tapas hiszpański podaje się – jakże mogło być inaczej – z pieczywem, oczywiście białym, najlepiej bagietką. Można śmiało powiedzieć, że w Hiszpanii istnieje wielka tradycja i kultura cydru, szczególnie w Asturii, na północy półwyspu iberyjskiego.

Obejrzyj film i poznaj przepis na hiszpańskie tapasy „Chorizo a la Sidra”, czyli chorizo duszone w cydrze:

Masz swoje ulubione tapasy hiszpańskie? A może brakuje na tej liście hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu

3. Tapas "Tortilla de Patatas" - Omlet z Ziemniakami

Tortilla de Patatas – omlet z ziemniakami tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie
Typowy hiszpański tapas "Tortilla de Patatas", czyli omlet z ziemniakami

Ta hiszpańska przystawka jest znana na całym świecie. Choć jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie każdy się na nią odważy ze względu na trudność w obracaniu składników na patelni. Jest to jednak prostsze niż by się wydawało. Wystarczy pomóc sobie talerze lub przykrywką. Chodzi o to, aby jajko było równo ścięte po obu stronach omletu. Główne składniki to ziemniak, cebula (najlepsza będzie wcześniej skarmelizowana), jajko, sól i oliwa z oliwek. Z tą bazą możesz łączyć nieograniczoną ilość składników. Takie jak tuńczyk, pieczarki, papryka, chorizo czy ser. Początki tortilli de patatas sięgają XVIII wieku w Estremadurze. Gdzie potrzeba jedzenia i nasycenia się za niewielkie pieniądze była obligatoryjna.

Obejrzyj film i poznaj przepis na tapas hiszpański „Tortilla de Patatas”, czyli popularny omlet z ziemniakami:

Masz swoje ulubione tapasy hiszpańskie? A może brakuje na tej liście hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu

4. Tapas "Croquetas de Jamón" - Krokiety z szynką

Kremowy hiszpański tapas "Croquetas de Jamón", czyli krokiety z szynką

Jest to typowa potrawa, która jest prezentowana jako przystawka i wbrew pozorom może ją przygotować każdy. Podstawowe składniki to: szynka peklowana, cebula dymka, czosnek, mąka, masło, jajko, bułka tarta i oliwa z oliwek extra virgin. Krokiety uważane są za jeden z tych przepisów, które zawsze robiły babcie. Nie tylko z szynką, ale także z chorizo, mięsem, dorszem czy resztkami z poprzedniego dnia. Rozkosz dla podniebienia.

Obejrzyj film i poznaj przepis na hiszpańskie tapasy „Croquetas de Jamón”, czyli niesamowicie kremowe krokiety z szynką.

Masz swoje ulubione tapasy hiszpańskie? A może brakuje na tej liście hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu

5. Tapas "Calamares a la Romana" – Panierowane kalamary

Calamares a la Romana– Panierowany kalamary tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie
Hiszpańskie tapasy z owocami morza "Calamares a la Romana", czyli panierowane kalamary

Przygotowanie tych hiszpańskich tapasów nie może być prostsze. Potrzebujesz tylko kilka składników: kałamarnica, jajko, mąka pszenna, sól, drożdże, woda i oliwa z oliwek. Kluczem do tego tapa jest kontrolowanie czasu gotowania kalmarów. Krótka kałamarnica potrzebuje tylko około 5 minut. Jeśli jest gotowana zbyt długo, może stać się twarda lub gumowata. Zazwyczaj podaje się ten tapas z cytryną, sosem czosnkowym lub majonezem.

Jeżeli chcecie zjeść coś naprawdę wyjątkowego z kalmarami to odwiedźcie w Madrycie bar tapas o nazwie „El brillante”, który specjalizuje się w kanapkach z kalmarami. Nie ma gwiazdki Michelin, ale na pewno zjecie najlepszą kanapkę z kalmarami na świecie. Najstarsi pracownicy tego miejsca pamiętają, że sprzedawali ponad 500 kilogramów kalmarów dziennie.

Obejrzyj film i poznaj przepis na hiszpańskie tapas „Calamares a la Romana”, czyli popularne równie w Polsce panierowane kalamary:

Masz swoje ulubione tapasy hiszpańskie? A może brakuje na tej liście hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu

6. Tapas "Mejillones a la Marinera" – Duszone małże

Mejillones a la Marinera tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie– Duszone małże
Hiszpańskie tapas "Mejillones a la Marinera", czyli bardzo zdrowe i niskokaloryczne małże duszone w sosie winno pomidorowym

Te hiszpańskie tapasy są obowiązkowe na każdym spotkaniu. Jest uwielbiana przez wielu smakoszy za niską zawartość kalorii i wyśmienity smak. Omułki obbowiązkowo powinny pochodzić z Galicji, ponieważ jest to region produkujący małże par excellence. Morze Kantabryjskie i Ocean Atlantycki zapewniają doskonałe warunki do hodowli tego mięczaka. W jego przygotowaniu zaleca się również użycie do sosu galicyjskiego białego wina, Ribeiro lub Albariño. Te wina, ku uciesze wszystkich, warto też zaserwować już do samej konsumpcji tego wyśmienitego hiszpańskiego tapa.

Obejrzyj film i poznaj przepis na hiszpańskie tapas „Mejillones a la Marinera”, czyli bardzo zdrowe i niskokaloryczne małże duszone w sosie winno pomidorowym:

Masz swoje ulubione tapasy hiszpańskie? A może brakuje na tej liście hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu

7. Hiszpańsko tapas "Rabo de Toro" – Ogoń Byka

Rabo de Toro – Ogoń byka
Hiszpańskie tapasy "Rabo de Toro", czyli tradycyjny gulasz z ogona z byka

Na pierwszy rzut oka większość ludzi reaguje raczej zdiwieniem, a Ci wrażliwsi, którzy co drugi dzień jedzą bezpiecznego schabowego zaregują być może nawet obrzydzenie. Ale najpóźniej kiedy poczują smak tego hiszpańskiego tapas i zauważą, że długo duszone mięso z ogona byka dosłownie rozpływa się w ustach jak masło, uzależniają się od tej przekąski na całe życie. Ze względu na wielką tradycję walk byków i poniekąd tego okazuj ąc szacunek wobec poległego byka, uważano, że należy jak najlepiej wykorzystać mięso byka. Jak powszechnie wiadomo, mięso gotowane z kością jest zawsze bardzo smaczne. Ta potrawa to coś na wzór naszego gulaszu, który nikogo nie pozostawia obojętnym. Albo się go uwielbia, albo nienawidzi. Zwykle jest on duszony z różnymi przyprawami, sezonowymi warzywami i dużą ilością czerwonego wina. Madryt specjalizuje się w tym daniu. Koniecznie spróbujcie go przy następnej wizycie w stolicy Hiszpanii.

Obejrzyj film i poznaj przepis na hiszpańskie tapasy „Rabo de Toro”, czyli tradycyjny gulasz z ogona z byka:

Masz swoje ulubione tapasy hiszpańskie? A może brakuje na tej liście hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu

8. Hiszpański tapas "Oreja de Cerdo" – Świńskie Ucho

Oreja de Cerdo – Świńskie ucho tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie
Tapas hiszpański "Oreja de Cerdo", czyli świńskie ucho w pikantnym sosie pomidorowym

Ta hiszpańska przystawka jest specyficzna. Albo powtarzasz to w kółko, albo próbujesz i mówisz sobie dość. W Polsce świńskie uszy raczej kojarzą się z przekąską dla psa. W Hiszpanii natomiast przyrządzanie świńskich uszy jest wielką tradycją. Sama tekstura świńskiego ucha jest specyficzna, ale jego smak jest spektakularny. Można ją przyrządzać duszoną, pieczoną, gotowaną lub smażoną. Polecamy zjeść ten hiszpański tapas z grilla, z pikantnym sosem pomidorowym i sangrią lub cerise. Podobnie jak w przypadku ogona z byka, Madryt specjalizuje się w jego przyrządzaniu. Jak mówi hiszpańskie przysłowie, „ze świni można zjeść absolutnie wszystko”.

Obejrzyj film i poznaj przepis na kontrowersyjny tapas hiszpański „Oreja de Cerdo”, czyli świńskie ucho w pikantnym sosie pomidorowym:

Masz swoje ulubione tapasy hiszpańskie? A może brakuje na tej liście hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu

Tapasy hiszpańskie "Caracoles en Salsa" – Ślimaki w sosie

tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie
Tapasy hiszpańskie "Caracoles en Salsa", czyli ślimaki w sosi

Ślimaki kojarzą się raczej z Francją, ale ten hiszpański tapas jest również popularny w niektórych regionach Hiszpanii. Co ciekawe w większości ślimaki są importowane do Hiszpanii z Polski przez Francuzów. Hiszpania ma swoje ślimaki, ale nie dorównają one smakiem i wielkością ślimakom polskim. Ten tapas hiszpański zazwyczaj przyrządza się w pikantnym sosie. Jeżeli myślisz, że świńskie uszy mają dziwną konsystencję to spróbuj koniecznie ślimaków. Radzimy lepiej się im nie przyglądać podczas konsumpcji. Ten hiszpański tapas najczęściej można spotkać w restauracjach i tapas barach w Madrycie oraz w miastach w centralnej części Hiszpanii. W lokalach, które się specjalizują w ślimakach sprzedaje się je po 2 euro za sztukę.

Obejrzyj film i poznaj przepis na tapasy hiszpańskie „Carcoles en salsa”, czyli ślimaki w sosie:

Masz swoje ulubione tapasy hiszpańskie? A może brakuje na tej liście hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu

10. Tapas "Boquerones Fritos" – Smażone Szprotki

tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie
Uzależniający hiszpański tapas "Boquerones Fritos", czyli smażone szprotki

Jednym z ulubionych tapasów, której nie możesz przestać jeść gdy odwiedzisz Andaluzję, są to smażone szprotki. Można je jeść w wielu częściach Hiszpanii, ale tylko w Andaluzji mają ten niepowtarzalny smak i niesamowitą świeżość. Tapas równie smaczny, co prosty w przygotowaniu. Świeże sardele obtaczane są w mące, a następnie smaży na oliwie z oliwek i podaje z pokropione cytryną. Jeśli chcesz dotknąć nieba swoimi kubkami smakowymi to już teraz bukuj bilety do Andaluzji, żeby je jak najszybciej spróbować. Ale uprzedzamy, ze one uzależniają. Prawdopodobnie zjesz od razu kilka porcji pod rząd, a na drugi dzień będziesz chciał kolejnej porcji. W akompaniamencie sangrii doprowadza podniebienie do kulinarnej ekstazy.

Obejrzyj film i poznaj przepis na najbardziej uzależniający hiszpański tapas „Boquerones Fritos”, czyli smażone szprotki:

Masz swój ulubiony hiszpański tapas? A może brakuje na tej liście innych hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu

11. Tapas "Boquerones en Vinagre" – Szproty w occie

Boquerones en Vinagre – Szproty w occie tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie
hiszpański tapas z sardynkami "Boquerones en Vinagre", czyli szprotki w marynacie z octem

Szproty w occie można podawać same lub ze świeżym pomidorem. Nawet najwięksi sybaryci będą potrafić tę prostą kanapkę (koniecznie na białym pieczywie). Pamiętaj, że nieważny jest zapach z ust jaki wydobywa się po spożyciu tego, ale przyjemność z oblizywania palców. Ta pozycja to kolejny przykład na bardzo prosty i smaczny hiszpański tapas. Po wypatroszeniu szprotek, włóż je do miski z octem oraz wodą i pozostaw tak na kilka godziny, a następnie dopraw solą, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek. W tej marynacie szproty mogą być przechowywane w lodówce do tygodnia. Jeżeli natomiast masz obawę przed bakteria anisakis w świeżych rybach, możesz je najpierw zamrozić na 48 godzin przed spożyciem.

Obejrzyj film i poznaj przepis na inny hiszpański tapas z sardynkami „Boquerones en Vinagre”, czyli szprotki w marynacie z octem:

Masze swój ulubione hiszpańskie tapasy z rybami? A może brakuje na tej liście innych hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu i zostaw lajka.

12. Hiszpańskie tapasy "Pimientos de Piquillo Rellenos" – Faszerowane małe czerwone papryczki

Hiszpańskie tapasy "Pimientos de Piquillo Rellenos" – Faszerowane małe czerwone papryczki
Hiszpańskie tapasy "Pimientos de Piquillo Rellenos" – Faszerowane małe czerwone papryczki

Te tapasy gdy się na nie spojrzy mówią „zjedz mnie!” Najlesze i najdelikatniejsze połączene jest, gdy marynatę łączy się z nadzieniem z owoców morza lub ryb. Najbardziej udanym przepisem jest przygotowanie nadzienia z dorsza lub krewetek z sosem beszamelowym. Ta czerwona papryczka, która pierwotnie występowała jedynie w Ameryce Południowej, stała się podstawą tapas w regionie Nawarry, płudniowo-wschodniej część Kraju Basków. W hiszpańskich sklepach można ją kupić już zamarynowaną i gotowego do nadziewania. Do przygotowania tego spektakularnego sosu, który towarzyszy tapasowi, potrzebna jest śmietana, olej, 3-4 papryki do smaku, czosnek i sól. Gdziekolwiek papryczki piquillo są używane jako tapa, znikają w ciągu kilku sekund.

Obejrzyj film i poznaj przepis na ten niezwykły hiszpański tapas „Pimientos de Piquillo Rellenos”, czyli faszerowane różnymi nadzieniami małe czerwone papryczki:

Masze swój ulubione hiszpańskie tapasy? A może brakuje na tej liście innych hiszpańskich tapasów, które przypadły Ci szczególnie do gustu. Podziel się swoją opinią w komentarzu i zostaw lajka.

To by było tyle na dzisiaj z naszej serii „hiszpańskie tapasy”. Zaglądajcie tu regularnie. Sukcesywnie będziemy dodawać kolejne. Jest ich praktycznie nieograniczona liczba, ale chcemy Wam pokazać te najbardziej tradycyjne hiszpańskie przystawki, zwane po prostu hiszpańskie tapas.

Rozkminił: Ivan Gaite Fernandez
Grafika: Hubert Kalinowski

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kalkulatory to bardzo przydatne urządzenia, które ułatwiają życie - nie tylko uczniom. Sprawdź na naszej stronie jak obliczyć potęgę na kalkulatorze.

Jak obliczyć potęgę na kalkulatorze?

fischbrötchen kanapka ze śledziem kanapki ze śledziem bułka ze śledziem matjes bułka z rybą niemiecka kanapka ze śledziem

Fischbrötchen czyli tradycyjna niemiecka kanapka ze śledziem