Kuchnia ukraińska, talerze, barszcz czerwony, pierogi
w

Kuchnia ukraińska to nie tylko Barszcz czy Pierogi. Czy znasz najlepsze przepisy kuchni ukraińskiej?

Kuchnia ukraińska to fascynujący świat smaków i tradycji, które przyciągają uwagę kulinarnych entuzjastów z całego świata. Poznajmy razem kulinarne skarby Ukrainy, które cieszą się uznaniem zarówno w kraju, jak i poza jego granicami.

Smaki Ukrainy - Klasyczne dania ukraińskie

Nie bez powodu potrawy ukraińskie są tak popularne na całym świecie. Każdy przepis odzwierciedla gościnność i ciepło, z jakim Ukraińcy są przyzwyczajeni do witania gości. Kuchnia ukraińska powstawała na przestrzeni wielu stuleci, więc w pewnym stopniu przedstawia nie tylko historyczny rozwój narodu ukraińskiego, jego zwyczaje i smaki, ale także warunki społeczne i klimatyczne, w których naród ukraiński żył podczas swojego historycznego rozwoju. Potrawy te są bardzo różnorodne, a historia kuchni naszych sąsiadów jest niezwykle bogata. Dania te zwykle są bazowane na mięsie, w szczególności wieprzowinie, smalcu i różnych warzywach.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zdecydowanie musisz lepiej poznać dania kuchni ukraińskiej. Ona jest tego warta! Próbując przepisów narodowych, nie będziesz mógł ich zapomnieć i na zawsze zachowasz cząstkę ciepła i życzliwości.

Najlepsze dania kuchni ukraińskiej

W tym artykule odkryjemy najpopularniejsze ukraińskie dania tego oraz podzielimy się przepisami, które pozwolą wam stworzyć te pyszne potrawy w waszej własnej kuchni.

Barszcz ukraiński - dziedzictwo narodowe

Nie jest odkryciem, że kuchnia ukraińska słynie z barszczu. Potrawa ta jest symbolem Ukrainy, pierwszym i jedynym, które zostało uznane przez UNESCO i wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Chociaż uważa się, że barszcz jest najbardziej popularny w regionach północnych i centralnych, w rzeczywistości jest gotowany wszędzie.

barszcz ukraiński
barszcz ukraiński

Tradycyjny barszcz ukraiński składa się z około 30 składników! Wśród nich najważniejsze są buraki, kapusta, ziemniaki, marchew, cebula, wołowina i koncentrat pomidorowy. Jednak przepisy mogą się różnić w zależności od regionu.

Okroszka (Chłodnik)

Okroszka jest kolejną znaną ukraińską zupą. Nie wiadomo na pewno, gdzie i kiedy powstało to danie, ale historycy uważają, że korzenie okroshki sięgają średniowiecza, kiedy po chrzcie Rusi książę Wołodymyr nakazał rozdawać ludziom „jedzenie, miód i kwas chlebowy”. W ten oto sposób kwas rozprzestrzenił się wśród ludności, a później stał się podstawą zimnej zupy, do której dodawano chleb i zioła. Obecnie okroszka jest tradycyjnym daniem wschodniej Ukrainy, lecz nie ma jednego uniwersalnego przepisu. Możemy jednak wyróżnić głowne składniki w tej zupie. Są to ogórki, zielona cebula, rzodkiewka i kwas chlebowy. Resztę dodaje gospodyni według własnego gustu.

kuchnia ukraińska
okroszka

Warto wiedzieć: zupa ta została nazwana jako okroszka dopiero na początku XX wieku, ponieważ wszystkie składniki musiały być pokruszone.

Warenyky (Pierogi)

Do jednych z najbardziej popularnych specjałów kuchni ukraińskiej zaliczamy także warenyky. Warenyky, to pierogi wypełniane różnymi nadzieniami. Tradycyjnie nadziewa się je ziemniakami, kapustą, serem, mięsem lub owocami, a następnie gotuje we wrzątku wrzątku. Po ugotowaniu podaje się je z kwaśną śmietaną lub masłem. Warenyky często spożywają podczas różnych świąt i uroczystości rodzinnych.

kuchnia ukraińska
warenyky

Warto wiedzieć: pieróg jest uważany za symbol kanadyjskiego miasta Glendon, gdzie znajduje się nawet jego 9-metrowy pomnik. Na Ukrainie istniał pomnik pieroga w Czerkasach, ale został on zdemontowany w 2013 roku. W tym samym 2013 roku w Bukowelu powstał największy na świecie pieróg ze śniegu.

Czeburek z mięsem

Czeburek z mięsem to popularna przekąska wywodząca się z kuchni krymskotatarskiej. Robią czebureki z cienkich placków, ktorę nadziewają mięsem mielonym, przyprawami i ziołami, a następnie smażą je na głębokim oleju, aż do uzyskania złocistej skórki. Czebureki najczęściej podają na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu lub sosu czosnkowego i stanowią popularną przekąskę w regionach Wschodniej Europy.

czebureki z mięsem

Deruny (Placki ziemniaczane)

Deruny to tradycyjne ukraińskie placki ziemniaczane, szczególnie popularne w regionach wschodnich i północnych. W zależności od regionu mogą być również nazywane kremzlyky, tertiukhy, rysylovanyky itp. Głównym składnikiem jest „rozdrobniony” ziemniak, do którego dodają cebulę, odrobinę mąki, jajko i sól. Wszystko to jest mieszane i smażone na oleju słonecznikowym.

kuchnia ukraińska
deruny

Warto znać: tradycyjnie deruny były uważane za danie niedzielne. Gotowano je na śniadanie lub kolację, a czasem na święta, takie jak Zwiastowanie.

Kotlet po kijowsku

Ukraina, Rosja, Niemcy, Francja i Stany Zjednoczone wciąż dyskutują o prawie do miana ojczyzny tego dania. Uważa się, że po raz pierwszy pojawił się na stołach Ukraińców na początku XX wieku, ale został zapomniany na pewien czas i odrodził się w połowie wieku w lokalnych restauracjach. Danie stało się popularne w latach 60-tych. Kotlety po kijowsku przygotowują z delikatnego filetu z kurczaka z płynnym nadzieniem z masła, ziół i przypraw, a następnie smażony w głębokim tłuszczu w bułce tartej.

kuchnia ukraińska
kotlety po kijowsku

Warto wiedzieć: kotlet po kijowsku jest popularny nie tylko na terenie Ukrainy, lecz także jest serwowany w zagranicznych restauracjach pod nazwą Chicken Kyiv.

Syrnyky (Placki serowe)

Syrnyky, znane również jako serowe placki, to smaczna i popularna przystawka na Ukrainie. To danie jest stosunkowo proste do przygotowania i jest uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Syrnyky przygotowuje się na bazie twarogu, jajek, mąki i cukru. Do smaku można dodać wanilię, skórkę cytrynową lub rozdrobnione owoce. Gotową masę twarogową formuje się w niewielkie placki lub kulki, a następnie smaży na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju lub masła. Tradycyjnie syrnyky podają z kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Kwaśna śmietana, w tym przypadku, idealnie komponuje się z delikatnym smakiem serowych placków i nadaje im lekkości.

syrnyky

Tort kijowski

Kolejny gastronomiczny symbol ukraińskiej stolicy, ale tym razem słodki – ciasto kijowskie. Cukiernicy z fabryki Karola Marksa przez lata pracowali nad jego recepturą, która została wyprodukowana w 1956 roku, a opatentowana dopiero w 1973 roku. Do tej pory tylko pracownicy fabryki Roshen, która zastąpiła Karola Marksa, znają wszystkie sekrety gotowania tego ciasta. Tort kijowski bazujemy na zakwasie ze sfermentowanych białek, cukru, mąki i orzechów. Krem powstaje z masła, jajek, mleka i cukru z dodatkiem kakao i koniaku.

kuchnia ukraińska
tort kijowski

Napoje - Tradycyjna kuchnia ukraińska

Bogate są nie tylko tradycyjne ukrainskie potrawy, ale także i napoje. Wśród nich znajdują się wszelkiego rodzaju mikstury – zdrowe i słodkie kompoty z suszonych owoców lub jagód. Nawiasem mówiąc, uzvar jest także tradycyjnym przedstawicielem świątecznego stołu. Dużą popularnością cieszą się napoje fermentowane – kwas chlebowy, miód pitny i piwo. Odkąd buraki zapuściły korzenie na Ukrainie, cukier stał się integralną częścią gotowania. Wódki, likiery, wina i różne nalewki podają na bogatym stole w takiej samej obfitości jak dania.

Uzvar

Przez wiele stuleci uzwar pozostawał jednym z najpopularniejszych tradycyjnych napojów. Przygotowują go z suszonych jagód: w południowych regionach dodano gruszki, jabłka, śliwki, wiśnie, jagody i morele. Co ciekawe, uzvar uważany jest za drugie po kuti najważniejsze danie świąteczne.

Kwas

Kwas to tradycyjny ukraiński napój, który cieszy się ogromną popularnością. Jest on przygotowywany w domach na bazie chleba lub kaszy, co nadaje mu unikalny smak i aromat. Kwas jest często podawany w glinianych naczyniach i stanowi odzwierciedlenie długotrwałych tradycji kulinarnych Ukrainy.

kuchnia ukraińska
kwas

Istota kuchni - prostota i różnorodność

Specjały kuchni ukraińskiej to prawdziwe skarby smaków i tradycji. To paleta barw i aromatów, które odzwierciedlają nie tylko kulinarną historię tego kraju, ale także jego ducha i tożsamość narodową. Niezależnie od tego, czy próbujesz tradycyjnych pierogów, aromatycznego barszczu czy serników – odkrywasz fascynujący świat smaków, który przyciąga i inspiruje.

Dziś potrawy kuchni Ukrainy podbijają serca ludzi na całym świecie, a jej popularność rośnie z każdym dniem. Jest to dowód na to, że dobra kuchnia jest uniwersalna i potrafi przekroczyć granice narodowe.

Jeśli jesteś także zainteresowany tradycyjną kuchnią innych Państw, to zapraszamy do przeczytania poniższych artykułów:

Tradycyjne potrawy w różnych krajach Europy
Kuchnia Koreańska. Tradycyjne koreańskie potrawy — top 10
Tradycyjna kuchnia grecka
Kuchnia fińska — pycha czy kicha? 

Rozkminiła: Yana Perets

Grafika: Patrycja Krasicka

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Czy wiesz, że nie tylko dzieci wysyłają listy na adres Świętego Mikołaja? To dosłownie ostatni moment. Na pewno wiesz gdzie jest wioska Świętego Mikołaja?

Jaki jest adres Świętego Mikołaja?

Internet rzeczy

Co to jest Internet Rzeczy? Jak działa w praktyce?