Poznaj tradycyjne dania francuskie, tradycyjne dania włoskie, tradycyjne dania greckie, tradycyjne dania hiszpańskie i tradycyjne dania polskie
w

Lubię!Lubię!

Tradycyjne potrawy w różnych krajach Europy

Zastanawiasz się jakie są tradycyjne potrawy w różnych krajach Europy? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej

„Świat pełen jest tajemnic” jak mawia jeden z klasyków polskiej muzyki. To się zgadza i pasuje nawet do tradycji kulinarnych różnych krajów. Przy pierwszej wizycie w nowym kraju jeszcze możesz nie mieć świadomości odnośnie panujących tam tradycji. Z tym artykułem poznasz takie najbardziej tradycyjne potrawy niektórych krajów Europy, które o każdej porze roku są najczęściej odwiedzane przez turystów. Już bez przedłużania, zapraszam do lektury. Poznaj tradycyjne dania francuskie, tradycyjne dania włoskie, tradycyjne dania greckie, tradycyjne dania hiszpańskie i tradycjne dania polskie. 

Pierwszym krajem na naszej trasie jest Francja. Na pewno wielu z was na hasło „jedzenie we Francji” powiedziałoby – ślimaki, żabie udka, sery. Spokojnie, ja też do niedawna utożsamiałam Francję właśnie z tym. Ale tradycyjne dania francuskie to nie tylko ślimaki, żaby czy sery. Co jeszcze?

Tradycyjne dania francuskie – Quiche Lorraine

Co to jest? Taka słona tarta rodem z Lotaryngii, z czasem rozeszła się na całą Francję. To jest kruche ciasto wypełnione kremowym farszem z odrobiną słoniny. Kruche ciasto jest zwykle delikatne i maślane zrobione oczywiście z masła, ale oprócz tego z mąki wody i soli. Oczywiście można użyć też ciasta francuskiego, które ze swoją warstwową strukturą również idealnie pasuje. Quiche Lorraine, z farszem z jajek, słoniny, gałki muszkatołowej, mleka lub śmietany, jest idealnym daniem zarówno na przystawkę jak i danie główne. Można to podawać na ciepło i na zimno i najlepiej z zieloną sałatą. Jeśli akurat jesteś we Francji i chcesz tego spróbować, najlepiej udaj się do piekarni.

tradycyjne dania francuskie, tradycyjne dania włoskie, tradycyjne dania greckie, tradycyjne dania hiszpańskie, tradycyjne dania polskie
tradycyjne dania francuskie

Tradycyjne dania francuskie – sałatka nicejska

Sałatka nicejska to uczczenie świeżych, kolorowych produktów rolnych dostępnych na Rivierze Francuskiej, skąd ta potrawa pochodzi. Sałata, wcześniej posadzona w pojemniku, służy jako zielona podkładka pod sos z oliwy z oliwek lub vinaigraitte, które wypuszczają smak prawdziwych gwiazd – nieprzetworzonych warzyw sezonowych. Typowa sałatka nicejska jest podawana na zimno jako mix takich warzyw jak pomidory, czarne oliwki, kapary i groszek zielony z opcjonalnym udziałem tuńczyka czy sardelek. Podobnie jak w przypadku Quiche Lorraine, popularność tego dania rozeszła się na całą Francję. Wraz z tym do sałatki wkradły się modyfikacje w postaci dodatkowych składników, np. ogórki, jajka na twardo, ziemniaki, bób czy czerwona papryka. Kanapkowa wersja sałatki, znana jako pan bagnat, jest również warta przetestowania. Aż ślinka cieknie na myśl o składnikach tej sałatki umieszczonych w pieczywie…

zdrowe przekąski na imprezę
tradycyjne dania francuskie

Nasza kulinarna wycieczka po Europie przenosi się do Włoch, a tam kolejne dwa dania…
Więcej Francuskich kulinariów znajdziesz tutaj:
Francuskie dania to nie tylko ślimaki!

Tradycyjne dania włoskie – pizza

Każdy to danie zna, więc jakikolwiek wstęp jest zbędny. Ale choć pizza we Włoszech jest od wieków, to różni się w zależności od regionu. Każda pizza jest wyjątkowa – świeża, prosta i odpowiedniej wielkości, żeby każdy składnik dało się wyczuć. Można też wyróżnić dwa rodzaje pizzy włoskiej: pizza Napoletana, grubsza i mniejsza, znana jako pizza w stylu Neapolskim, i pizza Romana, cieńsza, większa i bardziej chrupiąca, rodem z Rzymu.

Skoro już jesteśmy przy pizzy i wspomnieliśmy o Neapolu to pora na małą anegdotkę. To właśnie tam narodziła się znana pizza margharita. Jakim cudem? Otóż w 1889 roku do Neapolu przybyła królowa Małgorzata z Sabaudii, która już miała dość jedzenia francuskiego. Wezwała do siebie znanego twórcę pizzy Rafaelle’a Esposita, żeby stworzył dla niej oryginalną pizzę. Jednocześnie zgodziła się na pizzę z sosem pomidorowym, serem mozzarella i bazylią. Zaraz po tym Esposito, za zgodą królowej, nazwał taką pizzę jej imieniem.

tradycyjne dania francuskie, tradycyjne dania włoskie, tradycyjne dania greckie, tradycyjne dania hiszpańskie, tradycyjne dania polskie
tradycyjne dania włoskie

Tradycyjne dania włoskie – makarony

Makaron – idealny przykład piękna prostoty. To proste połączenie kilku składników – jajek, mąki, oliwy z oliwek wody i soli – daje ponad 400 rodzajów makaronu. Kilka najbardziej popularnych rodzajów dań z makaronem to fettuccine, spaghetti, penne i tagiatelle. A każdy region Włoch ma swoje znane dania z makaronem: Toskania – pappardelle, Rzym – fettuccine. Makaron można podawać na różne sposoby, z różnymi sosami: śmietanowym, pesto, pomidorowym. Ale jednym z najbardziej popularnych dań z makaronem we Włoszech, szczególnie w Rzymie, jest spaghetti à la carbonara. Do tego wykorzystuje się specjalną wędlinę zwaną guanciale, jajko, ser owczy i pieprz czarny.

tradycyjne dania francuskie, tradycyjne dania włoskie, tradycyjne dania greckie, tradycyjne dania hiszpańskie, tradycyjne dania polskie
tradycyjne dania włoskie

Kolejnym przystankiem naszej wycieczki jest słoneczna Hiszpania i jej tradycyjne dania, którymi są…

Tradycyjne dania hiszpańskie – Gazpacho i Salmorejo

Głównym składnikiem obu zup jest pomidor. Obie zupy, podawane na zimno, są znane w całej Hiszpanii, jednak szczególnie w Andaluzji. Ze względu na swoją temperaturę i lekkość, obie zdają egzamin latem, przy ekstremalnie wysokich temperaturach. Jedyna różnica jest taka, że Salmorejo to taka bardziej zupa-krem z czerstwym chlebem i szynką serrano. Gazpacho jest bardziej płynna, ponieważ zwykle nie daje się tam chleba i daje się więcej warzyw typu ogórek czy papryka. Gazpacho jest zupą odpowiednią dla wegan i wegetarian.

tradycyjne dania francuskie, tradycyjne dania włoskie, tradycyjne dania greckie, tradycyjne dania hiszpańskie, tradycyjne dania polskie
tradycyjne dania hiszpańskie

Tradycyjne dania hiszpańskie – Tortilla

Pewnie wydawało ci się, że tortilla to taki pszenny placek z wkładką, co? Nie, nie, to jest coś bardzo przypominającego nasz omlet, tylko że dużo większy. Z czego się ją robi? Głównymi jej składnikami są jajka i ziemniaki. A wkładka takiej tortilli różni się w zależności od regionu, ale najczęściej jest to ser, wędliny i warzywa. Inna nazwa takiej tortilli to Tortilla Espanola a sama potrawa jest znana w każdym możliwym regionie Hiszpanii. Je się ją wszędzie o każdej porze posiłków, jakkolwiek absurdalnie to brzmi. Powszechne jest zamawianie tortilli z przystawkami tapas.

tradycyjne dania francuskie, tradycyjne dania włoskie, tradycyjne dania greckie, tradycyjne dania hiszpańskie, tradycyjne dania polskie
tradycyjne dania hiszpańskie

Z Hiszpanii przemieszczamy się zdecydowanie bardziej na wschód Europy, do Grecji. Może to jest kolebka cywilizacji, ale tamtejsze tradycyjne dania też są niczego sobie…

Tradycyjne dania greckie – Moussaka

Moussaka należy do greckich potraw narodowych. Jest to także danie, które każdy powinien spróbować przynajmniej raz, będąc w Grecji. W tradycyjnych przepisach jest wiele wersji tego dania. Jednak taka typowa moussaka składa się z podsmażanego bakłażana, pomidorów, mielonej baraniny, ziemniaków z dodatkiem puszystego sera i sosu beszamelowego. Ale co tam tradycyjny przepis, można go modyfikować. Można robić moussakę bez ziemniaków i zamienić baraninę na jakiekolwiek inne mięso mielone. Spoko, wegetarianie, wy też się tym najecie. Istnieją też bezmięsne wersje moussaki, specjalnie dla was 😊

tradycyjne dania francuskie, tradycyjne dania włoskie, tradycyjne dania greckie, tradycyjne dania hiszpańskie, tradycyjne dania polskie
tradycyjne dania greckie

Tradycyjne dania greckie – Gyros

Wbrew pozorom gyros to już jest liczba mnoga od właściwej nazwy dania. Ten błąd wciąż popełnia wielu ludzi. Odpowiednia forma to gyro. Ale… zejdźmy na ziemię. Mamy opisywać danie, a nie rozwodzić się nad formami językowymi jego nazwy😊

Gyros to bardzo ekonomiczne danie i smakuje tak dobrze jak wygląda. Mięso, pieczone w pionie i nabite na rożen, jest znane jako Gyro. Co masz przed oczami, jak to czytasz? Mięso do kebaba, co nie? Jeśli tak, to ja sobie to samo wyobraziłam😊 Kawałki tego mięsa, są później układane na plackach do pity z różnymi wzmacniaczami smaku np. sos, warzywa czy frytki. Co to jest w takim razie ta pita, jak już o niej wspomniałam? To jest taki pszenny placek, taka trochę grubsza wersja placków do tortilli dostępnych w byle jakim sklepie Biedronka.

zdrowe przekąski na imprezę
tradycyjne dania greckie

Z Grecji przenosimy się nieco na północ, do Polski.

Tradycyjne dania polskie – pierogi

Pierogi to polski odpowiednik włoskiego ravioli, chińskiego dumpling i empanada rodem z Ameryki Łacińskiej. Jest to najbardziej typowe danie w kuchni każdej babci. Pierogi w Polsce można przygotować na różne sposoby; najpopularniejsze i najbardziej typowe to na słodko i na słono. Wśród „słonych” pierogów można wyróżnić kilka rodzajów. I są to np. ruskie, czyli z białym serem i ziemniakami, z kapustą i grzybami i z mięsem. I te pierogi są pokryte cebulą podsmażoną na małej ilości tłuszczu. „Słodkie” pierogi mają najczęściej owocowe wypełnienie i są podawane z kwaśną śmietanką, którą wcześniej można jeszcze posłodzić. Ostatnio stało się popularne eksperymentowanie z nadzieniem do pierogów. Wypełnia się je np. szpinakiem z fetą, czekoladą, czy nawet kurczakiem. Można próbować nawet z rybą. Jednak te tradycyjne pierogi na słono koniecznie trzeba znać, zanim w ogóle odejdziesz od tego smaku.

tradycyjne dania polskie

Podsumowanie

Każdy z krajów ma o wiele więcej charakterystycznych dla siebie tradycyjnych potraw. Ale te opisane są najbardziej typowe i kojarzone z danym krajem. Nasza wycieczka była długa, ale mam nadzieję, że możliwie najbardziej wyczerpująco opisałam różne tradycyjne potrawy różnych krajów Europy. Ale to nie tak, że dana potrawa jest znana tylko w tym kraju. To wszystko jest znane w całej Europie, kto wie, może nawet i na świecie, tylko w pewnym sensie modyfikuje się przepisy.

Rozkminiła: Kinga Ostrowska
Redakcja: Rafał Bojarski 
Grafika: Hubert Kalinowski 

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

belgijskie piwo, piwo belgijskie, piwa belgijskie rodzaje, najlepsze belgijskie piwo

Belgijskie Piwo. Najpopularniejsze marki

Masz problemy ze snem? Cierpisz na bezsenność? Dowiedz się jak zrelaksować się przed snem, jak poprawić jakość snu i co zrobić żeby dobrze się wyspać.

Czego nie robić przed snem, aby dobrze spać?