Czy zastanawialiście się kiedyś co kryje w sobie kuchnia hiszpańska? Znasz pewnie Paelle a tortille, tradycyjne dnaie kuchni hiszpańskiej kojarzysz raczej z kuchnią meksykańską. Jakie tradycyjne dania hiszpańskie wpisują się w listę 5 najpopularniejszych potraw w tym kraju? Co warto zjeść podczas pobytu w Hiszpanii i gdzie szukać najlepszych restauracji? Tradycyjna potrawa hiszpańska to…
Hiszpańska kuchnia – uznawana za jedną z najchętniej wybieranych kuchni śródziemnomorskich. Bogata w różnorodność smaków i specjały każdego z hiszpańskich miast. Czym możemy więc zaskoczyć tradycyjna potrawa hiszpańska nasze kubki smakowe podczas podróży do Hiszpanii? Jakie są tradycyjne dania hiszpańskie i dlaczego skradły serca tylu smakoszy?
Poznaj też koniecznie nasz przewodnik po hiszpańskich tapasach

W Hiszpanii możemy znaleźć wiele miejsc, w których nie zabraknie pysznego jedzenia i pięknych widoków. Na całym świecie Hispania słynie przede wszystkim z tapas barów, w których można zjeść tradycyjne hiszpańskie przystawki. Oprócz tego Hiszpanie słyną też z wielu dań głównych. Generalnie kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana. Większość miast lub regionów słynie z oddzielnych specjałów, jednak bez wątpienia każdy może znaleźć coś dla siebie. Oto lista najchętniej wybieranych tradycyjnych hiszpańskich dań.
Kuchnia hiszpańska. Tradycyjne dania
1. Paella, czyli tradycyjna potrawa hiszpańska z ryżem.

Paella to miejsce numer jeden wśród tradycyjnych dań hiszpańskich. Ale skąd właściwie pochodzi jej nazwa? Nazwa tej potrawy pochodzi od łacińskiego słowa „patella”, które oznaczało metalowe naczynie, w którym serwowano to danie. Bez wątpienia do dziś podaje się je również w ten sposób, czyli wprost ze specjalnej patelni. Paella to danie podawane na gorąco. Jego głównymi składnikami są: podsmażany ryż, owoce morza i warzywa. Najbardziej tradycyjną paellę zjecie w rejonach Valencii.
Pallea jako flagowe danie kuchnii hiszpańskiej nie jest trudna w przygotowaniu. To w zasadzie trochę jak nasz polski bigos. W każdym regionie to danie przyrządza się z innymi skladnikami. Jedynie specjalny ryż jest stałym składnikiem tego arce hiszpańskiego dania. W 45-50′ może być gotowa do spożycia. Poniżej możecie zobaczyć filmik jak przygotować paellę z owocami morza dla 4 osób.
2. Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów.

Hiszpańska kuchnia to przede wszystkim gazpacho. Przy pierwszym spojrzeniu wielu osobom gazpacho kojarzy się z zimną zupą pomidorową, ale nic bardziej mylnego. Wystarczy pierwszy łyk i odpływa się w zupełnie inny wymiar smakowy. W przeciwieństwie do polskiej pomidorowej, gazpacho to zupa krem z pomidorów podawana na zimno, inaczej nazywana po polsku chłodnikiem. Wywodzi się z Andaluzji i skradła serca wielu smakoszy kulinarnych. Jej głównymi składnikami są: pomidory, papryka, ogórek, czosnek i oliwa z oliwek. W najbardziej tradycyjnym wydaniu w gazpacho nie może również zabraknąć odrobiny czerstwego chleba, dobrego octu winnego i odrobiny anchois. Te wszystkie składniki należy połączyć ze sobą tak, aby tworzyły krem idealny do wypicia w upalne dni. Dobrego gazpacho szukajcie na południu Hiszpanii.
Prawdopodobnie najłatwiejsze danie do przygotowania. Są różne wersje, z jajkiem na twardo, z anchois lub smażoną szynką serrano w cienkich paseczkach. Oto filmik, jak przygotować gazpacho.
3. Tortilla Española, czyli hiszpańska kuchnia w pigułce

Tortilla, to nie tylko meksykański placek kukurydziany lub pszenny z dodatkami w środku. Jej hiszpańska wersja jest nieco bardziej oryginalna. Kształtem przypomina omlet, a w smaku zapiekankę ziemniaczaną. Główne składniki to: jaja, ziemniaki i poszatkowana cebula. Jeśli zdecydujecie się na samodzielne przygotowanie hiszpańskiej wersji tortilli, możecie tu nieco poeksperymentować z przyprawami lub z innymi dodatkami, na przykład z papryką lub chorizzo, hiszpańską pikantną kiełbasą. Tradycyjne dania hiszpańskie typu tortilla zjecie w Madrycie lub w Sevilli.
Ciekawe danie ze względu na swoją prostotę i smakowitość. Szybki, kaloryczny i ekonomiczny. Poniżej możecie zobaczyć jak przygotować tortilla.
W niektórych restauracjach lub tapas barach przygotowują omlety ziemniaczane z 30 jaj (ważących około 12 kg). Przykład można zobaczyć na tym niesamowitym filmie, gdzie umiejętności kucharza są spektakularne.
4. Churros, czyli hiszpańskie tradycyjne pączki z czekoladą.

Hiszpańska kuchnia nie może istnieć bez churros, pysznego i bardzo kalorycnzego deseru. Churrosy stały się popularne nie tylko w Hiszpanii, ale też na całym świecie. Te smażone, hiszpańskie przysmaki najlepiej smakują w połączeniu z gorącą czekoladą lub cukrem pudrem. Największą popularnością cieszą się na imprezach ulicznych lub festynach jako szybki deser. Ale za to jaki pyszny! Tego typu przekąskę możecie spróbować w okolicach Madrytu lub Barcelony.
Tradycyjne zarówno zimą jak i latem, na śniadanie lub jako przekąska. Poniżej możecie zobaczyć jeden z najbardziej tradycyjnych barów churro w Hiszpanii. Churreria „Las farolas”.
Jak trafić do jednego z najpopularniejszych barów churro w Hiszpanii. Churreria „Las farolas”?
Lubisz eksperymentować? – tutaj znajdziesz filmik jak zrobić domowe churros.
5. Flan, czyli hiszpański tradycyjny deser karmelowy.

Ten mały, karmelowy deser zbliżony jest smakiem do deseru panna cotta i polskiego sernika. Jego kremowe wnętrze i słodka polewa karmelowa na pewno zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Flan popularny jest w całej Ameryce Łacińskiej, jednak największą popularnością cieszy się w Hiszpanii i Meksyku. Możecie wykonać go samodzielnie, jak i zjeść podczas pobytu w hiszpańskich miastach.
Flan składa się zazwyczaj z jajka, mleka i aromatu waniliowego (opcjonalnie). Ma w sobie karmel w postaci palonego cukru. Oto filmik, jak zrobić flan.
Tradycyjne dania hiszpańskie, to element nierozłączny z kulturą Hiszpanii. Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona i różni się bardzo w zależności od regionu. Co je łączy to powyższe tradycyjne dania hiszpańskie oraz hiszpańskie tapasy. Podczas pobytu w tym kraju, koniecznie spróbujcie jednego lub wielu z powyższych dań. Albo spróbujcie wykonać je samodzielnie. Skoro churros doskonale przyjęły się w kulturze polskiej, kto wie, czy za jakiś czas gazpacho nie zastąpi tradycyjnej polskiej zupy pomidorowej?
Żródła:
GIPHY App Key not set. Please check settings