kuchnia hiszpańska tradycyjne dania hiszpańskie tradycyjna potrawa hiszpańska kuchnia hiszpańska
w ,

SuperSuper Lubię!Lubię! WowWow

Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne dania hiszpańskie

Kuchnia Hiszpańska to nie tylko Paella i Tortilla. Sprawdź jaka jest tradycyjna potrawa hiszpańska. Poznaj tradycyjne dania hiszpańskie z listy TOP 5 najpopularniejszych potraw.

Czy zastanawialiście się kiedyś co kryje w sobie kuchnia hiszpańska? Znasz pewnie Paelle a tortille, tradycyjne dnaie kuchni hiszpańskiej kojarzysz raczej z kuchnią meksykańską. Jakie tradycyjne dania hiszpańskie wpisują się w listę 5 najpopularniejszych potraw w tym kraju? Co warto zjeść podczas pobytu w Hiszpanii i gdzie szukać najlepszych restauracji? Tradycyjna potrawa hiszpańska to…

Hiszpańska kuchnia – uznawana za jedną z najchętniej wybieranych kuchni śródziemnomorskich. Bogata w różnorodność smaków i specjały każdego z hiszpańskich miast. Czym możemy więc zaskoczyć tradycyjna potrawa hiszpańska nasze kubki smakowe podczas podróży do Hiszpanii? Jakie są tradycyjne dania hiszpańskie i dlaczego skradły serca tylu smakoszy?

Poznaj też koniecznie nasz przewodnik po hiszpańskich tapasach

tradycyjna potrawa hiszpańska tradycyjne dania hiszpańskie
Kuchnia hiszpańska ma wiele twarzy. Hiszpańskie dania są inspirowane wieloma kulturami
tapas hiszpańskie tapasy hiszpańskie tapas hiszpańskie przekąski tapas hiszpański tapasy hiszpańskie hiszpańska kuchnia
Kuchnia hiszpańska ma wiele twarzy. Hiszpańskie dania są inspirowane wieloma kulturami

W Hiszpanii możemy znaleźć wiele miejsc, w których nie zabraknie pysznego jedzenia i pięknych widoków. Na całym świecie Hispania słynie przede wszystkim z tapas barów, w których można zjeść tradycyjne hiszpańskie przystawki. Oprócz tego Hiszpanie słyną też z wielu dań głównych. Generalnie kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana. Większość miast lub regionów słynie z oddzielnych specjałów, jednak bez wątpienia każdy może znaleźć coś dla siebie. Oto lista najchętniej wybieranych tradycyjnych hiszpańskich dań.

Kuchnia hiszpańska. Tradycyjne dania

1. Paella, czyli tradycyjna potrawa hiszpańska z ryżem.

Kuchnia hiszpańska ma wiele twarzy. Hiszpańskie dania są inspirowane wieloma kulturami

Paella to miejsce numer jeden wśród tradycyjnych dań hiszpańskich. Ale skąd właściwie pochodzi jej nazwa? Nazwa tej potrawy pochodzi od łacińskiego słowa „patella”, które oznaczało metalowe naczynie, w którym serwowano to danie. Bez wątpienia do dziś podaje się je również w ten sposób, czyli wprost ze specjalnej patelni. Paella to danie podawane na gorąco. Jego głównymi składnikami są: podsmażany ryż, owoce morza i warzywa. Najbardziej tradycyjną paellę zjecie w rejonach Valencii.

Pallea jako flagowe danie kuchnii hiszpańskiej nie jest trudna w przygotowaniu. To w zasadzie trochę jak nasz polski bigos. W każdym regionie to danie przyrządza się z innymi skladnikami. Jedynie specjalny ryż jest stałym składnikiem tego arce hiszpańskiego dania. W 45-50′ może być gotowa do spożycia. Poniżej możecie zobaczyć filmik jak przygotować paellę z owocami morza dla 4 osób.

2. Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów.

Kuchnia hiszpańska ma wiele twarzy. Hiszpańskie dania są inspirowane wieloma kulturami

Hiszpańska kuchnia to przede wszystkim gazpacho. Przy pierwszym spojrzeniu wielu osobom gazpacho kojarzy się z zimną zupą pomidorową, ale nic bardziej mylnego. Wystarczy pierwszy łyk i odpływa się w zupełnie inny wymiar smakowy. W przeciwieństwie do polskiej pomidorowej, gazpacho to zupa krem z pomidorów podawana na zimno, inaczej nazywana po polsku chłodnikiem. Wywodzi się z Andaluzji i skradła serca wielu smakoszy kulinarnych. Jej głównymi składnikami są: pomidory, papryka, ogórek, czosnek i oliwa z oliwek. W najbardziej tradycyjnym wydaniu w gazpacho nie może również zabraknąć odrobiny czerstwego chleba, dobrego octu winnego i odrobiny anchois. Te wszystkie składniki należy połączyć ze sobą tak, aby tworzyły krem idealny do wypicia w upalne dni. Dobrego gazpacho szukajcie na południu Hiszpanii.

Prawdopodobnie najłatwiejsze danie do przygotowania. Są różne wersje, z jajkiem na twardo, z anchois lub smażoną szynką serrano w cienkich paseczkach. Oto filmik, jak przygotować gazpacho.

3. Tortilla Española, czyli hiszpańska kuchnia w pigułce

Tortilla tradycyjna potrawa hiszpańska tradycyjne dania hiszpańskie
Kuchnia hiszpańska ma wiele twarzy. Hiszpańskie dania są inspirowane wieloma kulturami

Tortilla, to nie tylko meksykański placek kukurydziany lub pszenny z dodatkami w środku. Jej hiszpańska wersja jest nieco bardziej oryginalna. Kształtem przypomina omlet, a w smaku zapiekankę ziemniaczaną. Główne składniki to: jaja, ziemniaki i poszatkowana cebula. Jeśli zdecydujecie się na samodzielne przygotowanie hiszpańskiej wersji tortilli, możecie tu nieco poeksperymentować z przyprawami lub z innymi dodatkami, na przykład z papryką lub chorizzo, hiszpańską pikantną kiełbasą. Tradycyjne dania hiszpańskie typu tortilla zjecie w Madrycie lub w Sevilli.

Ciekawe danie ze względu na swoją prostotę i smakowitość. Szybki, kaloryczny i ekonomiczny. Poniżej możecie zobaczyć jak przygotować tortilla.

W niektórych restauracjach lub tapas barach przygotowują omlety ziemniaczane z 30 jaj (ważących około 12 kg). Przykład można zobaczyć na tym niesamowitym filmie, gdzie umiejętności kucharza są spektakularne.

4. Churros, czyli hiszpańskie tradycyjne pączki z czekoladą.

Kuchnia hiszpańska ma wiele twarzy. Hiszpańskie dania są inspirowane wieloma kulturami

Hiszpańska kuchnia nie może istnieć bez churros, pysznego i bardzo kalorycnzego deseru. Churrosy stały się popularne nie tylko w Hiszpanii, ale też na całym świecie. Te smażone, hiszpańskie przysmaki najlepiej smakują w połączeniu z gorącą czekoladą lub cukrem pudrem. Największą popularnością cieszą się na imprezach ulicznych lub festynach jako szybki deser. Ale za to jaki pyszny! Tego typu przekąskę możecie spróbować w okolicach Madrytu lub Barcelony.

Tradycyjne zarówno zimą jak i latem, na śniadanie lub jako przekąska. Poniżej możecie zobaczyć jeden z najbardziej tradycyjnych barów churro w Hiszpanii. Churreria „Las farolas”.

Jak trafić do jednego z najpopularniejszych barów churro w Hiszpanii. Churreria „Las farolas”?

Lubisz eksperymentować? – tutaj znajdziesz filmik jak zrobić domowe churros.

5. Flan, czyli hiszpański tradycyjny deser karmelowy.

Flan tradycyjna potrawa hiszpańska tradycyjne dania hiszpańskie
Kuchnia hiszpańska ma wiele twarzy. Hiszpańskie dania są inspirowane wieloma kulturami

Ten mały, karmelowy deser zbliżony jest smakiem do deseru panna cotta i polskiego sernika. Jego kremowe wnętrze i słodka polewa karmelowa na pewno zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Flan popularny jest w całej Ameryce Łacińskiej, jednak największą popularnością cieszy się w Hiszpanii i Meksyku. Możecie wykonać go samodzielnie, jak i zjeść podczas pobytu w hiszpańskich miastach.

Flan składa się zazwyczaj z jajka, mleka i aromatu waniliowego (opcjonalnie). Ma w sobie karmel w postaci palonego cukru. Oto filmik, jak zrobić flan.

Tradycyjne dania hiszpańskie, to element nierozłączny z kulturą Hiszpanii. Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona i różni się bardzo w zależności od regionu. Co je łączy to powyższe tradycyjne dania hiszpańskie oraz hiszpańskie tapasy. Podczas pobytu w tym kraju, koniecznie spróbujcie jednego lub wielu z powyższych dań. Albo spróbujcie wykonać je samodzielnie. Skoro churros doskonale przyjęły się w kulturze polskiej, kto wie, czy za jakiś czas gazpacho nie zastąpi tradycyjnej polskiej zupy pomidorowej?

Żródła:

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

postanowienia noworoczne 2022, cele na nowy rok 2022, plan działania

Postanowienia Noworoczne 2022

jak napisać rozprawkę jak zacząć rozprawkę jak pisać rozprawkę jak zakończyć rozprawkę

Jak napisać rozprawkę?