Jakie dania wywodzą się z Korei i jakie sa tradycyjne koreańskie potrawy? Sprawdź jak smakuje kuchnia koreańska i jaki jest tradycyjny koreański obiad. kuchnia koreańska, potrawy kuchni koreańskiej, kuchnia koreańska przepisy,
w

Lubię!Lubię! SuperSuper WowWow WrrWrr PrzykroPrzykro

Kuchnia Koreańska. Tradycyjne koreańskie potrawy – TOP 10

Zastanawialiście się kiedyś, jakie dania wywodzą się z Korei? Z czego składają się koreańskie dania – przepisy? Poniżej sprawdzimy, jakie koreańskie potrawy są najczęściej przyrządzane w Korei oraz jakich potrzeba składników, aby przygotować je samemu w domu.

Koreański obiad zazwyczaj składa się z potraw, w których skład wchodzi miska ryżu, zupa lub gulasz oraz inne ciekawe dodatki do dania głównego. Kuchnia azjatycka zazwyczaj jest bardzo aromatyczna i prosta. Nie inaczej jest w przypadku kuchni koreańskiej. Koreańskie potrawy są również bardzo aromatyczne. Jednak to nie wszystko – kuchnia koreańska jest niezwykle urozmaicona! Tradycyjne koreańskie potrawy to przepyszne spektrum dań na każdą porę roku i każde podniebienie, dlatego na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.

Poznaj tradycyjne koreańskie potrawy i skomponuj swój własny koreański obiad

Koreańczycy używają w kuchni przeróżnych warzyw, a nawet kwiaty. Tradycyjne koreańskie potrawy wykorzystują wszystko, co można znaleźć w morzu, czyli wodorosty oraz coś, co może być zaskakującym, a mianowicie meduzy. Dodatkowo koreańskie dania obejmują wszelkiego rodzaju mięsa, w tym drób w różnorodnych wariacjach. Niedzielny koreański obiad bywa więc trochę bardziej urozmaicony niż polski schaboszczak.

Kiszone i marynowane warzywa kwintesencja kuchii koreańskiej

W Korei można natknąć się również na liczne sposoby marynowania i kiszenia warzyw, które umożliwiają ich długie przechowywanie. W Polsce dobrze znana jest tradycyjna koreańska kiszonka kimchi, czyli fermentowana, lekko pikantna kapusta pekińska.

Gdzie można konsumować tradycyjne koreańskie potrawy?

Klasyczne koreańskie potrawy można skosztować w restauracjach koreańskich na całym świecie. Natomiast, posiadając odpowiednie składniki, można pokusić się o przygotowanie takich dań samemu w domu. Kuchnia koreańska ceni sobie także surowe ryby oraz potrawy z surowego mięsa. Chcielibyście lepiej poznać najbardziej znane potrawy kuchni koreańskiej? Oto 10 najpopularniejszych dań wywodzących się z Korei:

Najpopularniejsze dania kuchni koreańskiej

1. Kimchi (sfermentowane warzywa)

Jednym z najstarszych i prawdopodobnie najważniejszych elementów kuchni koreańskiej jest wspomniane wyżej kimchi, czyli pikantno-kwaśna potrawa ze sfermentowanych warzyw. Kimchi zyskało popularność wśród Koreańczyków oraz cudzoziemców dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi. Co więcej, kimchi jest bardzo zdrowe i pożywne. Zawiera dużo błonnika oraz mało kalorii. Co ciekawe, w Korei kimchi zdobyło szczególną wartość kulturową – bez niego koreański obiad uznaje się za niekompletny. Ta specjalna potrawa koreańska miała swój początek ponad 2 000 lat temu. Kimchi przyrządzane jest z kapusty pekińskiej, która jest jej najważniejszym składnikiem, rzodkwi, dyni, cebuli, imbiru oraz cebulki dymki.

kuchnia koreańska, potrawy kuchni koreańskiej, kuchnia koreańska przepisy, koreański obiad
Najbardziej tradycyjne koreańskie potrawy należy zacząć od kimchi

Dodatkowo dodaje się sproszkowaną papryczkę chilli, wyciśnięty czosnek. W niektórych przepisach można przeczytać również o słonych owocach morza, które następnie pozostawia się do sfermentowania. Warto pamiętać, że nie wszystkie wymienione składniki są obowiązkowe, ponieważ istnieje ponad 200 różnych sposobów na przyrządzanie kimchi. Tę tradycyjną potrawę koreańską można jeść samą lub jako dodatek do białego ryżu, owsianki, zupy czy wafli ryżowych. Jeśli chodzi o tradycyjne koreańskie potrawy, kimchi to zdecydowanie pozycja obowiązkowa.

2. Bibimbap (ryż wymieszany z innymi składnikami)

Kuchnia koreańska zawiera kolejną pyszną i zdrową potrawę, czyli bibimbap. Warto wspomnieć, że danie występuje w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Najczęściej bibimbap składa, się z ryżu namul, na którym układa się mieszankę przyprawionych i przysmażonych warzyw, grzyby, wołowinę i jajko sadzone. Dodatek stanowi sos sojowy i przyprawa w postaci pasty z ostrą papryką, zwana gochujang. Dla miłośników owoców morza znajdzie się wersja zwana hoedeopbap, w której mięso zastępujemy surową rybą, np. łososiem czy tuńczykiem lub owocami morza, np. ośmiornicą.

tradycyjne koreańskie potrawy, kuchnia koreańska, potrawy kuchni koreańskiej, kuchnia koreańska przepisy,
Koreański obiad bez Bibimbap to jak polskie święta bez bigosu.

3. Tteokbokki (kluski ryżowe)

Jeśli mówimy o daniach ryżowych i tradycyjnych potrawach koreańskich serwowanych na obiad, to warto wspomnieć o tteokbokki, czyli tradycyjnym koreańskim street foodzie. Przygotowywany jest z kawałków garaetteok (tteok), czyli gotowanego ciasta ryżowego oraz ryby, cebuli, czosnku, soli, cukru i różnorodnych smażonych warzyw w słodko-pikantnym sosie. Co ciekawe, ta koreańska potrawa charakteryzuje się czerwono-pomarańczowym kolorem, a swoim kształtem przypomina cylinder. Tteokbokki najczęściej sprzedaje się na stoiskach ulicznych, zwanych w Korei pojangmacha oraz niezależnych barach z przekąskami. Osoby, które uwielbiają tradycyjne koreańskie potrawy cenią sobie tteokboki, zwane też ddeukbokki za połączenie pikantnego i słodkiego smaku.

koreański obiad, kuchnia koreańska, potrawy kuchni koreańskiej, kuchnia koreańska przepisy,
Tradycyjna kuchnia koreańska to również Tteokbokki, czyli kluski ryżowe

4. Bulgogi (wołowina po koreańsku)

Kuchnia koreańska słynie także z dań mięsnych. Bulgogi to z pewnością jedno z najbardziej popularnych dań koreańskich o dymno-słodkim smaku. Ten koreański obiad to obowiązkowa pozycja na liście każdego miłośnika kuch koreańskiej chcącego skosztować najbardziej tradycyjne koreańskie potrawy. Mięso można podawać w wersji opiekanej, grillowanej lub smażonej. Bulgogi składają się z cienkich pasków marynowanej wołowiny, które smaży się z warzywami, takimi jak krojona cebula, zielona papryka i czosnek. Przed smażeniem mięso marynowane jest przez 2-4 godzin w mieszance sosu sojowego, oleju sezamowego, czarnego pieprzu, czosnku, cebuli, imbiru i cukru. A wszystko to w celu podkreślenia smaku i delikatności mięsa. Bulgogi mogą być serwowane z warzywami, takimi jak sałata czy szpinak, których używa się do zawijania kawałków gotowanego mięsa. Daniu często towarzyszy ssamjang, czyli pikantna pasta oraz kimchi.

tradycyjne koreańskie potrawy, kuchnia koreańska, potrawy kuchni koreańskiej, kuchnia koreańska przepisy,
Często na koreański obiad serwuje się Bulgogi, czyli wołowinę po koreańsku

5. Jjigae (gulasz po koreańsku)

A teraz przejdźmy do przepisów na gulasz po koreańsku. Istnieje wiele wariantów gulaszu po koreańsku, natomiast przeważnie zawiera on mięso, owoce morza lub warzywa w bulionie. Doprawia się go gochujang, czyli ostrą pastą paprykową, sfermentowanym  gaenjang, czyli miso (gęstą pastą japońską), pastą sojową lub saeujeot, czyli solonymi sfermentowanymi krewetkami. Jjigae zazwyczaj podaje się między daniami głównymi. Innym wariantem tej potrawy jest pikantny gulasz z kimchi. Sprawdza się świetnie, gdy zostało nam niewykorzystane kimchi. Im dłużej je kisimy, tym lepiej, jako że dodaje gulaszowi bogatszego smaku. Gulasz z kimchi jest jednym z najbardziej popularnych w Korei, dlatego stanowi pozycję obowiązkową w menu tradycyjnych restauracji koreańskich. Ale należy pamiętać, że gulasz serwowany jest na ostro, dlatego warto mieć pod ręką porcję zwykłego ryżu, który może wybawić nas z opresji.

koreański obiad, kuchnia koreańska, potrawy kuchni koreańskiej, kuchnia koreańska przepisy,
Kuchnia koreańska nie istnieje bez Jjigae. To tradycyjny gulasz po koreańsku

6. Jajangmyeon (makaron z sosem z czarnej fasoli)

Kuchnia koreańska ma w swojej ofercie liczne przepisy na makarony. Do przyrządzania tego koreańsko-chińskiego dania wykorzystuje się gruby, ręcznie wykonany makaron pszenny. Pokrywa się go plasterkami ogórka oraz mieszanką słonej pasty z czarnej fasoli, krojonej wieprzowiny oraz warzyw. Przepis na jajangmyeon jest świetnym rozwiązaniem na szybkie danie, a co więcej sprawdzi się na każdą kieszeń. Ciekawostką jest, że jajangmyeon jest zazwyczaj jedzone 14 kwietnia podczas święta singli, zwanego Black Day (Czarnym Dniem). Osoby, które nie otrzymały prezentów na Walentynki, ubierają się tego dnia na czarno. A co więcej, podczas spotkań ze znajomymi jedzą potrawy o kolorze czarnym, jak na przykład właśnie jajangmyeon.

tradycyjne koreańskie potrawy, kuchnia koreańska, potrawy kuchni koreańskiej, kuchnia koreańska przepisy,
Myślisz tradycyjne koreańskie potrawy, mówisz Samgyeopsal

7. Samgyeopsal (paski wieprzowiny)

W tej pozycji koreańska potrawa dla miłośników mięsa. Bardzo popularnym daniem w Korei Południowej jest samgyeopsal, na które składają się grillowane kawałki boczku wieprzowego. Nie są marynowane, ani przyprawione, jednak na pewno nie brakuje im smaku. Ta pozycja to w Korei uczta i dobra zabawa dla całej rodziny lub wśród przyjaciół. Mięso boweim grilowane jest na tradycyjny grilu na stole, ktory wygląda jak odwrócony do góry nogami wok. Trochę to przypomina francuskie raclette. Po zgrillowaniu kawałki mięsa zanurza się w przyprawie z soli i pieprzu wymieszanej z olejem sezamowym. Następnie zawija się je w liście sałaty razem z kawałkami grillowanego czosnku i cebuli oraz serwuje się z kimchi. Jako jedno z najbardziej popularnych dań koreańskich można je z łatwością znaleźć w restauracjach koreańskich na całym świecie. Dla tradycjonalistów prawdziwy koreański obiad bez tej pozycji może nie istnieć. Swoją przygodę z kuchnią koreańską warto właśnie rozpocząć od tej potrawy. 

koreański obiad, kuchnia koreańska, potrawy kuchni koreańskiej, kuchnia koreańska przepisy,
Na koreański obiad podaje się m.in. Naengmyeon, czyli makaron z mąki gryczanej na zimno

8. Naengmyeon (makaron z mąki gryczanej na zimno)

Kuchnia koreańska zawiera również przepis na naengmyeon, czyli popularny makaron koreański, tym razem na zimno. Przyrządza się go z długiego, cienkiego makaronu, ogórków, kawałków koreańskiej gruszki, wołowiny oraz jajka gotowanego na twardo. Makaron zrobiony jest przeważnie z mąki gryczanej, ziemniaków i batatów. To danie najlepiej sprawdzi się latem, kiedy szukamy sposobów na schłodzenie się w tą upalną porę roku. A jeśli mówimy już o gorącym lecie, to sprawdźmy kolejny przepis, który może okazać się równie interesujący.

tradycyjne koreańskie potrawy
kuchnia koreańska

9. Samgyetang (zupa z kurczaka i żeń-szenia)

Macie już dość makaronu i ciężkich dań mięsnych? A przecież kuchnia koreańska to nie tylko ryże, makarony i dania mięsne. Z pomocą przychodzi samgyetang, które podobnie jak naengmyeon jest daniem szczególnie chętnie gotowanym właśnie latem. Jest to tradycyjna zupa z kurczakiem, czosnkiem, ryżem, cebulką dymką, koreańską jujubą, żeń-szeniem oraz przyprawami. Danie charakteryzuje wysoka wartość odżywcza. Co więcej, samgyetang znane jest także z uwagi na swój kremowy i mięsny smak. Dzięki temu możemy zyskać dwa w jednym – pyszny, a przede wszystkim zdrowy i pożywny posiłek.

koreański obiad, kuchnia koreańska, potrawy kuchni koreańskiej, kuchnia koreańska przepisy,
Kuchnia koreańska to m.in. Samgyetang, czyli zupa z kurczaka i żeń-szenia

10. Mandoo (koreańskie pierożki)

Tradycyjne koreańskie potrawy nie muszą być jedynie czymś praktycznym. Mogą nieść ze sobą również inne przesłanie. Mandoo to symbol szczęścia i pomyślności, dlatego często przygotowuje się go na uroczystości Koreańskiego Nowego Roku Księżycowego. Te koreańskie pierożki można dodać do bulionu wołowego lub bulionu z anchois w formie dania zwanego mandu-guk. Serwuje się je z tradycyjnymi kluskami ryżowymi w formie cylindra, o których wspomnieliśmy już wcześniej. Przepis na mandoo może zawierać mieloną wołowinę lub wieprzowinę. Natomiast możliwa jest również wersja z kurczakiem lub jedynie warzywami (odpowiednia dla wegetarian). Jeśli martwicie się o ich przechowywanie, to bez obaw. Zawsze można ugotować więcej takich pierożków, a następnie zamrozić je na inną okazję.

tradycyjne koreańskie potrawy, kuchnia koreańska, potrawy kuchni koreańskiej, kuchnia koreańska przepisy,
Tradycyjne koreańskie potrawy to również Mandoo.

Podsumowanie kuchni koreańskiej

Kuchnia koreańska jest bez wątpienia niezwykle urozmaicona, a koreańskie obiady bardzo różnorodne. Tradycyjne koreańskie potrawy mogą okazać się być świetną opcją na urozmaicenie Waszej codziennej kuchni. Wśród przepisów mięsnych i wegetariańskich, smaków ostrych, kwaśnych i łagodnych każdy powinien znaleźć coś dla siebie. A wy co myślicie o najpopularniejszych daniach kuchni koreańskiej? Którą z potraw byście wybrali? Może któregoś razu sami pokusicie się o przygotowanie takiego koreańskiego dania w domu? Dajcie znać w komentarzach, które tradycyjne koreańskie danie jest Waszym ulubionym. 

Szukasz czegoś bardziej europejskiego? 
Zapraszamy tutaj: Francuskie dania to nie tylko ślimaki!

Rozkminiła: Ewa Rabantek 
Redakcja: Rafał Bojarski
Optymalizacja SEO: Dominik Grott
Grafika: Hubert Kalinowski 

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Jeszcze nie wiesz jak obrać awokado? W artykule się dowiesz jak przechowywać awokado i jak jeść awokado. Jego spożywanie jest modne mimo ceny. jak smakuje awokado jak jeść awokado jak przechowywać awokado po przekrojeniu

Jak obrać awokado i czemu pestka jest tak duża?

belgijskie piwo, piwo belgijskie, piwa belgijskie rodzaje, najlepsze belgijskie piwo

Belgijskie Piwo. Najpopularniejsze marki