Przepis na jesienną herbatę jest na wagę złota w chłodne, ciemne i ponure dni, które towarzyszą nam przez prawie cały okres jesienno-zimowy. Poznaj Top 10 przepisów na rozgrzewające herbaty, które umilą Ci czas w oczekiwaniu na cieplejsze jutro. Taki napar z pewnością nas zrelaksuje i doda energii. A w zależności od dodatków takie herbatki mogą mieć także właściwości wzmacniające nasz organizm.
Jesień to najlepsza pora roku na wypróbowanie nowych przepisów. Cynamon, imbir, kurkuma, galangal, kardamon, ziarna pieprzu, chili, gałka muszkatołowa, goździki – to tylko niektóre z rozgrzewających składników, z których można przyrządzić dziesiątki rozgrzewających herbat. Bez wątpienia rozgrzeją Cię one bardziej niż filiżanka czystej czarnej herbaty. Wszystkie one mają unikalny intensywny smak, który będzie natychmiast rozpoznawalny w każdym napoju lub deserze. Znajdz swoj ulubiony przepis na jesienną harbate.
Przepis na jesienną herbatę Rooibos Chilli Latte
Rooibos jest idealną alternatywą dla wszystkich szukających bezkofeinowej latte. Czerwony rooibos jest charakterystyczny i intensywny, trochę ziemisty i pełen smaku. Z odrobiną chili tworzy jedną z najbardziej odlotowych gorących herbat latte, jaką kiedykolwiek spróbujesz. Czysty rooibos możesz też śmiało zastąpić dowolną aromatyzowaną mieszanką rooibos, uzyskując w ten sposób jeszcze ciekawszy jesienno zimowy rozgrzewający napój. Najlepiej wybrać mieszanki z nutą wanilii, miodu lub czekolady.
Składniki do Rooibos Chilli Latte
100 ml wody
1-2 łyżeczki herbaty rooibos
1-5 małych strączków chili (w zależności od tego, ile ciepła jesteś w stanie znieść)
Miód
150 ml mleka
Jak zrobić Rooibos Chilli Latte?
1. Doprowadzić wodę do wrzenia.
2. Zaparzać rooibos wraz z strączkami chili we wrzącej wodzie przez 10 minut.
3. Odcedzić, przelać do kubka i dodać miód.
4. W rondelku podgrzać mleko na małym ogniu, ale nie dopuścić do zagotowania.
Protip: Użyj spieniacza, aby uzyskać piankę.
5. Zdejmij z ognia.
6. Wlej mleko z pianką powoli do kubka z herbatą
Przepis na jesienną grzaną herbatę bez alkoholu
Czym byłaby jesień i zima bez grzanych napojów. W przeciwieństwie do grzanego wina, grzaną herbatę można przyrządzić z winem lub bez. Obie wersje świetnie Ciebie rozgrzeją w jesienne dni. Sekretem tego przepisu jest użycie herbaty owocowej zamiast tradycyjnej czarnej herbaty. Najlepiej żeby to była herbata żurawiny lub z czarnej porzeczki. Bezalkoholowy grzaniec jest łatwy do przyrządzenia i jest wręcz doskonałym napojem na jesienne przyjęcia domowe, którym mogą się cieszyć całe rodziny, od najmłodszych lat.
Grzana herbata Składniki
1 litr wody
1-2 laski cynamonu
1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczy
7-8 goździków
20-30 gramów cukru
10-15 gramów owocowej z żurawiny lub czarnej porzeczki (jeżeli nie przepadasz za herbatą owocową użyj czystej, mocnej, czarnej herbaty liściastej)
Jak zrobić grzaną herbatę bez alkoholu?
1. Doprowadzić wodę do wrzenia.
2. Parzyć herbatę przez ok. 5-10 minut.
3. Odcedzić i przelać napar do garnka średniej wielkości.
Dodać resztę składników i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Przecedzić i przelać do dużego dzbanka.
Udekorować laskami cynamonu i suszonymi plasterkami pomarańczy.
Przepis na jesienną herbatę z mandarynką
Jesienna herbata niekonicznie musi być z jabłkiem czy pomarańczą. Pokażemy Wam fajną alternatywę to tych już oklepanych w jesiennych herbatach owoców. Jedną z nich jest mandarynka, która jest wręcz symbolem okresu jesienne zimowego. Starszym pokoleniom wprost kojarzy się z wigilią A jeśli je lubisz, jesień jest naprawdę wspaniałą porą roku dla mandarynek. Zbiory rozpoczynają się pod koniec września, a najlepsze z nich są zawsze dostępne przez całą jesień i zimę.
Składniki jesiennej herbaty
4-5 mandarynek
Woda
1-2 goździki
Mała laska cynamonu
1 łyżeczka czystej czarnej herbaty
Miód (opcjonalnie)
Jak zrobić grzaną herbatę z mandarynką?
1. Wycisnąć sok z mandarynek.
2. Sok wlać do rondelka i dodać taką samą ilość wody.
3. Dodać przyprawy.
4. Powoli doprowadzić do wrzenia na małym lub średnim ogniu.
5. Zdjąć z ognia.
6. Dodać liście herbaty i parzyć pod przykryciem przez 5-10 minut.
7. Przecedzić i przelać do filiżanki.
8. W razie potrzeby dodać miód
Przepis na jesienną herbatę pomarańczowo-imbirową
Słodkie pomarańcze, pikantny imbir i mocno cytrusowa herbata. Czy może być coś lepszego na jesienną chandrę? Zamiast zwykłej herbaty z imbirem i cytryną, postaw na słodkie pomarańcze i wybierz Earl Grey z cytrusową bergamotką. Jeżeli lubisz rozgrzewające właściwości imbiru i jego lekko pikantny smak to ten przepis w połączeniu ze słodyczą pomarańczy jest idealny dla Ciebie.
Składniki herbaty imbirowo-pomarańczowej
3-4 duże pomarańcze
100 ml wody
1 łyżeczka herbaty Earl Grey
cały świeży imbir średniego rozmiaru
Miód (opcjonalnie)
Jak zrobić grzaną herbatę z pomarańczą i imbirem?
1. Wycisnąć sok z pomarańczy.
2. Dodać świeży imbir i sok pomarańczowy do rondla i doprowadzić do wrzenia na małym lub średnim ogniu.
3. Przecedzić, aby usunąć miąższ i kawałki imbiru.
4. Wlać do kubka.
5. W czajniku doprowadzić wodę do wrzenia i parzyć Earl Grey przez 5 minut.
6. Wymieszać z naparem z pomarańczy i imbiru.
Przepis na jesienną herbatę z cydrem
Grzany cydr z czarną herbatą i przyprawami to dobra alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za grzanym winem. W wersji bezalkoholowej cydr można zamienić zwykłym sokiem jabłkowym. Pamiętaj jednak, że sok jabłkowy jest zazwyczaj słodszy od cydru, więc raczej nie będzie już wymagał dosłodzenia miodem czy np. syropem klonowym.
Składniki grzanej herbaty z cydrem
1 butelka cydru jabłkowego
1 laska cynamonu
2-5 goździków
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
5 gramów czarnej herbaty liściastej luzem
1-2 plasterki świeżego jabłka do dekoracji
Jak zrobić grzaną herbatę z cydrem?
1. Włóż wszystkie składniki oprócz liści herbaty do rondla i zalej cydrem lub sokiem jabłkowym.
2. Gotuj na małym lub średnim ogniu przez około 10 minut.
3. Zdejmij z ognia i przecedź płyn oraz dodaj czarną herbatę.
4. Parzyć przez 5 minut.
5. Przecedź ponownie i ciesz się niesamowitym smakiem jesiennej herbaty z cydrem.
Przepis na latte z kurkumą
Gorące i pyszne latte z kurkumą to kolejny zdrowy i pyszny bezkofeinowy napój latte. Możesz go w prosty sposób przyrządzić od podstaw, używając kilku przypraw i mielonej kurkumy.
Składniki do latte z kurkumą
200ml mleka
1 łyżka stołowa startej świeżej kurkumy
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Szczypta mielonego pieprzu
1 szczypta mielonego cynamonu
Jak zrobić latte z kurkumą?
1. Połącz w garnku mleko, kurkumę, syrop klonowy (lub miód), imbir i zblenduj aż powstanie gładka masa. Dodaj zamiast pieprzu papryczkę chili lub pieprz cayenne jeżeli chcesz, żeby kurkuma się lepiej wchłonęła do organizmu.
2. Podgrzej całość na małym lub średnim ogniu aż napój zacznie delikatnie parować. Nie mozesz dopuścić do wrzenia.
3. Użyj spieniacza, aby uzyskać piankę.
4. Zagotuj wodę czajniku i zaparz herbatę przez 10 minut
5. Odcedź herbatę i przelej do kubka.
6. Połącz herbatę z przyprawionym mlekiem
7. Dodaj miód lub syrop klonowy
8. Posyp zmielonym cynamonem
Przepis na prawdziwy Chai Latte
Chai Latte składa się zazwyczaj z 4-5 rozgrzewających składników i jest absolutnym numerem 1 wśród jesiennych i zimowych napojów. Nie ma nic tak kojącego, tak rozgrzewającego i tak sezonowego jak filiżanka herbaty chai, zwłaszcza w zimny i deszczowy dzień. Słynny Chai Latte przyrządza się w niemalże każdym zakątku świata, w kawiarniach, restauracjach, na ulicznych straganach i w domach. Istnieją łatwe i trudniejsze sposoby na jego przyrządzenie. Dzisiaj przedstawimy Wam ten łatwiejszy.
Składniki do prostego Chai Latte
1 filiżanka tłustego mleka
3-5 ziaren czarnego pieprzu
1 filiżanka wody
2-3 goździki
1 łyżka cukru
2-3 ziarna kardamonu
1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
Mała laska cynamonu
Szczypta suszonego imbiru
Jak zrobić Chai Latte?
Dodać wodę i przyprawy do rondla.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Zmniejszyć ogień do minimum i dodać liście herbaty.
Parz przez 5 minut.
Dodać mleko i cukier, gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
Przecedzić i podawać.
Przepis na jesienną herbatę imbirową z cytryną
Imbir, cytryna i miód to bardzo dobre domowe lekarstwa na ból gardła i łagodne przeziębienie. Zaskoczeniem może być, że łączą się one świetnie z zieloną herbatą. Najlepiej użyć do tej herbaty świeżych składników. W przeciwieństwie do suszonego imbiru, świeży imbir daje bardziej rozgrzewający efekt.
Składniki do herbaty imbirowo cytrynowej
1 cytryna
2 szklanki wody
1 cal świeżego imbiru
1 łyżeczka czystej zielonej herbaty
Miód
Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z cytryną i imbirem?
1. Obrać imbir i pokroić go w plasterki.
2. Cytryny umyć i pokroić w cienkie plasterki.
3. W średnim rondlu doprowadzić wodę do wrzenia.
4. Dodaj imbir i cytrynę pokrojoną w plasterki do rondla i gotuj na małym i średnim ogniu przez około 10 minut.
5. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia, następnie dodać zieloną herbatę.
6. Parz przez 3 minuty.
7. Przecedzić i dodać miód.
Przepis na jesienną herbatę owocową
Kolejna nasza propozycja to rozgrzewająca, słodka i zniewalająca gorąca herbata owocowa zmieszana z liśćmi czarnej herbaty. Rezultat? Intensywny, owocowy napój, którym chcesz się delektować powoli i często. Ponieważ każdy imbryk jest inny, być może trzeba będzie dostosować ilość owoców w tym przepisie, aby wypełnić nimi cały imbryk.
Składniki do gorącej herbaty owocowej
Jeden iimbryj 250-500 ml
1-2 jabłka
5-10 śliwek
1-2 pomarańcze
1 laska cynamonu
50-200 ml soku pomarańczowego
1-2 Cytryna
5 gramów czarnej herbaty liściastej
Jak zrobić jesienną herbatę z prawdziwymi owocami?
1. Wszystkie owoce umyć i pokroić na małe kawałki, a następnie umieścić w czajniczku.
2. W zależności od pożądanej intensywności smaku użyć mniej lub więcej owoców. Najbardziej intensywny smak uzyskuje się po napełnieniu całego dzbanka.
3. Doprowadzić wodę do wrzenia.
4. Dodać laskę cynamonu, sok pomarańczowy i liście herbaty.
5. Parz przez 10 minut i przelej do filiżanek.
6. Dodaj miód i delektuj się.
Przepis na dyniowe latte z herbatą
Jesień bez dyni jest jak lato bez słońca. Całe szczęście ktoś kiedyś się odważył, żeby połączyć dynię z latte i dynie nie są już zarezerwowane twyłącznie dla zup, ciast czy placków. Ten przepis na dyniowe latte jest bardzo prosty i nie wymaga użycia puree dyniowego ani innych skomplikowanych technik. Ten pyszny napój można zrobić w krótkim czasie. W tym przepisie zostało użte tłuste mleko krowie, ale możesz je śmiało zastąpić mlekiem owsianym lub mlekiem z migdałów.
Składniki do dyniowego latte z herbatą
1 filiżanka pełnotłustego mleka
Przecier z pieczonej dyni
½ łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki czarnej herbaty
Jak zrobić dyniowe latte z herbatą?
1. Do rondelka wlać mleko
2. Dodać przyprawę korzenną, przecier z pieczonej dyni i liście herbaty.
3. Gotować na małym lub średnim ogniu przez około 10 minut.
4. Przecedzić i dodać miód lub cukier.
Grafika: Hubert Kalinowski
Wygląda zachęcająco. Może coś alkoholowego na zima?