Płatki owsiane na śniadanie i nie tylko!
Owsianka na mleku to nie jedyne źródło owsa! Nie wiesz jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Czy wiesz, że to zboże można też znaleźć w wielu produktach do pielęgnacji skóry. Producenci tych kosmetyków drobno zmielony owies często określają jako „koloidalne płatki owsiane”. Dodatkowo działanie ochronne owsa na skórę zostało oficjalnie zatwierdzone przez FDA w 2003 r. Nie możemy zapomnieć, że owies ma długą historię stosowania w leczeniu swędzenia i podrażnień w różnych stanach skóry. Na przykład produkty do pielęgnacji skóry mogą łagodzić nieprzyjemne objawy egzemy. To dowodzi temu, że płatki owsiane na śniadanie to nie jedyna opcja zastosowania owsa. Chcesz wiedzieć, czy owsianka posiada dodatkowe zalety? Czytaj dalej!
Co więcej, owies może usuwać martwe komórki skóry, jednocześnie działając jako naturalny środek nawilżający. Wystarczy połączyć dwie szklanki płatków owsianych i szklankę mleka z odrobiną miodu. Następnie nałożyć miksturę na twarz i pozostawić na 15 minut, po tym czasie należy spłukać maseczkę zimną wodą. Ponadto można też użyć ekstraktu z owsa, by uzyskać świetne nawilżenie skóry twarzy. Dodatkowo owies wspomaga też leczenie trądziku, pomaga rozjaśnić koloryt skóry, stanowi też ochronę przed promieniami UV.
Owsianka zalety
W walce z otyłością pomogą Ci płatki owsiane
Owies może odgrywać ważną rolę w poprawie odczuwania sytości. Doskonale wpływa też układ trawienny, sercowo- naczyniowy oraz na nasz metabolizm. Co więcej, pacjentom walczącym z nadwagą lub otyłością często poleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych. Spowodowane jest to faktem, że mają w sobie dużo błonnika, który ma korzystny wpływ na pracę jelit. Co ciekawe, według naukowców regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych może być powiązane z niższym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Ponadto owies pomaga też w utrzymaniu płynnej pracy przewodu pokarmowego. Czytaj dalej, a poznasz przepisy na to, jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć.
Owsianka w walce z cukrzycą
Cukrzyca typu drugiego jest powszechnym schorzeniem, charakteryzującym się znacznie podwyższonym cukem we krwi. Wynika to zwykle ze zmniejszonej wrażliwości na insulinę hormonalną. Co ciekawe owies może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, szczególnie u osób z nadwagą lub cukrzycą typu drugiego. Ponadto beta-glukan zawarty w owsie, jaki w jęczmieniu może poprawić wrażliwość na insulinę. Dodatkowo opóźnia on opróżnianie żołądka i wchłanianie glukozy do krwi. Chyba już wyczerpaliśmy temat owsiankowych zalet, więc możemy przejść do przepisów!
A może owsianka na mleku?
Płatki owsiane na mleku zapiekane z dynią
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- ¼ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta przyprawy do ciasta dyniowego
- jedna szklanka mleka
- szczypta soli gruboziarnistej
- podsmażone posiekane orzechy pekan- do podania
- syrop klonowy- do podania
Sposób przygotowania:
Do garnka wsyp płatki owsiane, dodaj mleko, puree z dyni, cukier brązowy, ekstrakt z wanilii, przyprawę do ciasta dyniowego oraz sól. Następnie mieszaj, aż do połączenia składników w jednolitą masę. Dalej gotuj 3 godziny na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec gotową owsiankę polej syropem klonowym i podawaj z posypką z orzechów z orzechów pekan.
Cynamonowa owsianka na mleku z bananami
Takie płatki owsiane na śniadanie dodadzą ci energii na cały dzień!
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- jeden średni banan
- łyżeczka aromatu z wanilii
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Po pierwsze wymieszaj wszystkie składniki w małym rondlu i ustaw ogień na średni lub wysoki płomień. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do średniego lub niskiego płomienia i ciągle mieszaj przez 3 do 5 minut. Poczekaj aż do momentu gdy płatki owsiane zaczną gęstnieć. W końcu, gdy płatki owsiane osiągną pożądaną konsystencję, zdejmij garnek z ognia i natychmiast podawaj danie do spożycia.
Owsianka na mleku jest prosta w przygotowaniu. Obejrzyj film poniżej i naucz się ją przygotowywać samemu!
Owsianka na mleku nie jest dla Ciebie? To może owsianka na wodzie?
Karmelowa owsianka na wodzie z jabłkiem
Składniki:
- jedna łyżeczka masła
- 1 jabłko
- ½ szklanki wody
- około 1 szklanka płatków owsianych górskich
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- Karmel do polania
Sposób przygotowania:
W pierwszym kroku, na małej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Następnie dodaj jabłko, cynamon i mieszaj, gotując do miękkości i złotego koloru, czyli około 6 minut. W międzyczasie w średnim rondlu, na dużym ogniu zagotuj mleko. Dalej, wymieszaj płatki owsiane i sól, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż płatki będą miękkie i kremowe, czyli przez ok. 5 minut. W kolejnym roku dodaj ugotowane jabłka z brązowym cukrem. Podawaj w misce skropionej karmelem. Takie płatki owsiane na śniadanie to sama przyjemność.
Płatki owsiane na słono z jajkiem sadzonym
Składniki:
- 1 ½ łyczki masła
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
- 1 ½ szklanki wody
- pęczek jarmużu lub szpinaku
- jedna łyżka oliwy
- szklanka pokrojonych pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- jedno awokado
- 2 jajka
- cienko pokrojona cebulka i parmezan (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Najpierw zrób płatki owsiane- rozpuść jedną łyżkę masła w rondlu na średnim ogniu, dodaj płatki owsiane i smaż przez 2 lub 3 minuty, często mieszając. Dodaj szczyptę soli. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie wlej do niej wodę, pozostaw do wrzenia, czyli przez ok. 7 minut. Następnie podsmaż posiekane liście jarmużu z czosnkiem. Gotowy jarmuż przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj pokrojone awokado i pomidorki koktajlowe. Na koniec zrób jajko sadzone. Dodatkowo możesz swoje danie udekorować świeżo pokrojoną cebulką oraz parmezanem.
Płatki owsiane na śniadanie inaczej
Babeczki owsiane z masłem orzechowym
Nie musisz zawsze jeść standardowe płatki owsiane na śniadanie!
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki masła orzechowego
- ½ szklanki rodzynek
- 1 małe jabłko
- 1 szklanka nasion dyni
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże jajka
- 1 szklanka siemienia lnianego
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki mleka
- odrobina syropu klonowego
Sposób przygotowania:
W misce zalej wodą płatki owsiane i pozostaw do namoczenia w lodówce na całą noc. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odsącz płatki z wody i dodaj do dużej miski razem z rodzynkami, pestkami dyni, siemieniem lnianym, cynamonem i gałką muszkatołową. W osobnej misce lekko ubij jajka i wymieszaj z mlekiem i masłem orzechowym. Dalej dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. W małej misce wymieszaj jabłko z odrobiną cynamonu. Potem, wylej masę do 12 foremek na muffinki, posyp każdą kawałkami jabłek z cynamonem. Piecz przez ok. 20 minut. Podawaj z syropem klonowym.
Czy polubiłeś już płatki owsiane na śniadanie? Nawet jeśli nie, to po przeczytaniu tego artykułu będziesz mógł pochwalić się przed znajomymi imponującą wiedzą na ten temat 🙂
Rozkminiła: Weronika Szmul
Redakcja: Patrycja Semeniuk
Grafika: Rafał Mazurek
GIPHY App Key not set. Please check settings