Zastanawiasz się czasami dlaczego niektóre papryki są słodkie a inne mają ostry smak? Jaka jest najostrzejsza papryczka na świecie i czy jej zjedzenie czymś nam grozi? Są osoby, które bez ostrego jedzenia nie potrafią żyć. Poprzeczka ostrości pomiędzy „ostre, ale smaczne” a „nie do wytrzymania” zawieszona jest na różnych wysokościach. Kto jadł kiedyś coś bardzo ostrego ten wie, że ostra papryka potrafi „piec dwa razy”. Jakie są najostrzejsze papryczki na świecie?
Co powoduje, że papryka jest ostra?
Za ostry smak niektórych odmian papryki jest odpowiedzialny alkaloid zwany kapsaicyną. Zasada jest bardzo prosta. Im większe stężenie kapsaicyny, tym ostrzejsza jest papryka. Wartu tu wspomnieć, że kapsaicyna w czystej postaci zawiera około 15 000 000–16 000 000 SHU (SHU = jednostka skali – Scoville Hotness Unit). Wartość ta oznacza, że czystą kapsaicynę należałoby rozcieńczyć w stosunku 1:15 000 000, zanim przestanie być odczuwalna dla konsumującego.
Jak się mierzy poziom ostrości papryki?
Ostrość produktów żywnościowych mierzy się w skali Scoville’a. A ich ostrość jest określana właśnie na podstawie stężenia kapsaicyny.
Najostrzejsze papryczki na świecie
Miejsce 7. - Papryczka Habanero

Papryczka habanero jest hodowana przede wszystkim w Meksyku i na Karaibach. Jest mniej ostra niż Trinidad Scorpion i piri-piri, ale nawet przy niej trzeba zachować ostrożność, gdyż może podrażnić oczy. Habanero jest często używana jako dodatek do sosów, zup, potraw z mięsa, ryb i owoców morza.
Miejsce 6. - Papryczka Piri-Piri

Papryczka piri-piri jest uprawiana głównie w Afryce. Jest mniej ostra niż Trinidad Scorpion. Dzięki temu może być używana do wielu potraw, na przykład sosów i dań mięsnych. Jest stosowana w kuchniach wielu krajów, m.in. w portugalskiej i krajów zachodniej Afryki.
Miejsce 5. - Papryczka Trinidad Moruga Scorpion

Papryka Trinidad Moruga Scorpion została wyhodowana na karaibskich wyspach Trynidad i Tobago. W skali Scoville’a osiągnęła 1,2 mln punktów. Jej nazwa pochodzi od miejsca jej wyhodowania i kształtu, który przypomina odwłok skorpiona. Zbierający ją musi mieć na sobie lateksowe rękawiczki, ponieważ dotknięcie tej papryki podrażnia skórę. Trinidad Scorpion może być w minimalnej ilości dodawana do potraw.
Miejsce 4. - Papryczka Naga Viper

Naga Viper została wyhodowana w Wielkiej Brytanii. Jest skrzyżowaniem 3 innych odmian ostrej papryki: Naga Morich, Trinidad Scorpion i Bhut Jolokia. Może być spożywana suszona. Jest korzystna dla zdrowia, dobrze wpływa na serce i układ krążenia, zawiera witaminy B i C.
Miejsce 3. - Papryczka Carolina Reaper

Do powstania odmian Pepper X i Dragon’s Breath najostrzejszą odmianą papryki na świecie była Carolina Reaper. Wyhodowana została w Wielkiej Brytanii. W skali Scoville’a osiągała ona 1,6 mln punktów, co powoduje, że około 15% jej masy całkowitej to czysta kapsaicyna, tyle samo, co w gazie pieprzowym. Może więc być w bardzo niewielkiej ilości używana do celów spożywczych.
Miejsce 2. - Papryczka Dragon’s Breath

Drugą najostrzejszą papryką jest Dragon’s Breath. Ta odmiana została wyhodowana w Walii. Na skali Scoville’a osiągnęła ona 2,5 mln punktów. Spożycie którejkolwiek z najostrzejszych papryk może skończyć się wstrząsem anafilaktycznym, który może zagrażać życiu. Papryki te mogłyby być używane w medycynie, gdyż zawierają substancję o działaniu znieczulającym.
Najostrzejsza papryka na świecie
Miejsce 1. - Najostrzejsza papryka na świecie to Pepper X

Za najostrzejszą odmianę papryki w dziejach jest uważana Pepper X. Została ona wyhodowana przez amerykańskiego farmera. Osiągnęła ona 3,2 mln punktów na skali Scoville’a (dla porównania, uznawana przez wielu za bardzo ostrą papryczka jalapeño zdobyła kilkaset razy mniej punktów).
Rozkminiła: Julia Dąbrowska
Redakcja: Dominik Grott
Grafika: Hubert Kalinowski