Zastanawiasz się czasami dlaczego niektóre papryki są słodkie a inne mają ostry smak? Jaka jest najostrzejsza papryczka na świecie i co nam grozi po jej zjedzeniu? Są osoby, które bez ostrego jedzenia nie potrafią żyć. Poprzeczka ostrości pomiędzy „ostre, ale smaczne” a „nie do wytrzymania” zawieszona jest na różnych wysokościach. Wrażliwość na kapsaicynę i odczucie ostrego smaku różnią się u poszczególnych osób. Jeśli jadłeś kiedyś coś bardzo ostrego to wiesz, że ostra papryka potrafi „piec dwa razy”. istnieje wiele rodzajów ostrych papryk, ale czy wiesz jakie są najostrzejsze papryczki na świecie? Sprawdź poniżej!
Co powoduje, że papryka jest ostra? Skąd bierze się ostry smak papryki?
Krótko mówiąc, za smak ostrych papryczek odpowiada alkaloid zwany kapsaicyną, a zasada jest bardzo prosta. Im większe stężenie kapsaicyny, tym ostrzejsza jest papryka. Wartu tu wspomnieć, że kapsaicyna w czystej postaci zawiera około 15 000 000–16 000 000 SHU (SHU = jednostka skali – Scoville Hotness Unit). Wartość ta oznacza, że czystą kapsaicynę należy rozcieńczyć w stosunku 1:15 000 000, zanim przestanie być odczuwalna dla konsumującego.
Jak się mierzy poziom ostrości papryki? Skala ostrości papryki
Ostrość produktów żywnościowych mierzymy w skali Scoville’a. Ich ostrość określamy właśnie na podstawie stężenia kapsaicyny, dlatego jego badanie jest tak istotne.
Ranking najostrzejszych papryczek na świecie
Miejsce 5. - Papryczka Habanero

Papryczka habanero występuje przede wszystkim w Meksyku i na Karaibach. Co prawda jest mniej ostra niż Trinidad Scorpion i piri-piri, ale nawet przy niej powinniśmy zachować ostrożność, gdyż może podrażnić oczy. Dodatkowo papryki Habanero używamy często jako dodatek do sosów, zup, potraw z mięsa, ryb i owoców morza.
Miejsce 4. - Papryczka Piri-Piri

Papryczka piri-piri występuje głównie w Afryce. Jest mniej ostra niż Trinidad Scorpion. Dzięki temu używamy jej do wielu potraw, na przykład sosów i dań mięsnych. Stosujemy ją w kuchniach wielu krajów, m.in. w portugalskiej i krajów zachodniej Afryki.
Miejsce 3. - Papryczka Trinidad Moruga Scorpion

Miejsce 2. - Papryczka Naga Viper

Następna jest Naga Viper, którą wyhodowano w Wielkiej Brytanii. Jest skrzyżowaniem 3 innych odmian ostrej papryki, a dokładniej: Naga Morich, Trinidad Scorpion i Bhut Jolokia. Co więcej, może być także spożywana suszona. Ponadto, jest niezwykle korzystna dla zdrowia, ponieważ dobrze wpływa na serce i układ krążenia, zawiera witaminy B i C.
Miejsce 1. - Papryczka Carolina Reaper

Oficjalnie pierwsze miejsce należy do papryczki Carolina Reaper. Wyhodowana w Wielkiej Brytanii. W skali Scoville’a osiągała ona 1,6 mln punktów, co powoduje, że około 15% jej masy całkowitej to czysta kapsaicyna. To tyle samo, co w gazie pieprzowym dlatego, co prawda w niewielkiej ilości, ale może być używana do celów spożywczych. Jest to oficjalnie obecnie najostrzejsza papryka wpisana do księgi rekordów Guinessa i dostępna na rynku.
Najostrzejsza papryka na świecie
Tak naprawdę Carolina Reaper była najostrzejszą odmianą papryki do czasu powstania Dragon’s Breath i Pepper X. Te papryki są jednak poza naszym rankingiem, gdyż nie są oficjalnie uznane i wpisane do księgi rekordów Guinnessa. Nie są również dostępne na rynku, ich powstanie i istnienie jest owiane pewną tajemnicą. Od 2017 nie jest jasne, czy te papryki mogą być uznawane oficjalnie za ostrzejsze od Carolina Reaper.
Papryczka Dragon’s Breath

Nieoficjalnie drugą najostrzejszą papryką jest Dragon’s Breath. Tę odmianę wyhodowano w Walii. Mówiąc krótko, na skali Scoville’a osiągnęła ona aż 2,5 mln punktów. Spożycie którejkolwiek z najostrzejszych papryk może skończyć się wstrząsem anafilaktycznym, który może zagrażać życiu. Co więcej, papryki te mogłyby być używane w medycynie, ponieważ zawierają substancję o działaniu znieczulającym.
Najostrzejsza papryka na świecie to Pepper X?

Nieoficjalnie najostrzejszą papryką na świecie jest… Pepper X, wyhodowana przez amerykańskiego farmera. Osiągnęła ona 3,2 mln punktów na skali Scoville’a (dla porównania, uznawana przez wielu za bardzo ostrą papryczka jalapeño zdobyła kilkaset razy mniej punktów).
Zalety najostrzejszych papryk
Do zalet spożywania ostrej papryki z pewnością należy przyczynianie się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi czy zmniejszenie chorób serca. Oczywiście ostra papryczka świetnie pasuje do wielu dań, czyniąc je bardziej wyrazistymi i dzięki temu nie brakuje zwolenników ostrych papryk w różnych kuchniach świata. Bardzo dużą popularnością cieszy się ostra papryka pod postacią ostrych sosów. Opinie na temat najostrzejszych papryk są podzielone, niektórzy je uwielbiają, inni nie widzą sensu ani potrzeby próbowania niesamowicie ostrych papryczek.
Podsumowując, jeśli jesteś fanem ostrego musisz spróbować ostrych papryczek. Spożywanie ostrych potraw z zawartością najostrzejszych papryk nie jest niebezpieczne, dopóki nie mamy przeciwskazań zdrowotnych lub nie przesadzamy z ostrym smakiem.
Rozkminiła: Julia Dąbrowska
Redakcja: Dominik Grott
Grafika: Hubert Kalinowski
Optymalizacja SEO: Michalina Kossak
GIPHY App Key not set. Please check settings