Ketchup to teoretycznie słodki lub pikantny sos z pomidorów, cukru i octu z przyprawami. Dla wielu zaskakująca będzie informacja, że keczup na początku nie zawierał kluczowego składnika jakim są pomidory. Dowiedz się, kto wymyślił ketchup, jaki był jego pierwotny skład i jak to się stało, że pomidor został dodany do keczupu dopiero w XIX wieku! Ketchup to dla wielu styl życia, lek na całe zło, sposób na niewysublimowany smak czy też niezjadliwą strawę. Co więcej, są osoby, które bez keczupu nie wyobrażają sobie jedzenia. Dodają go dosłownie do wszystkiego. Do Pizzy, makaronu, jajek, a nawet do owoców morza. Ponadto większość z nas używa keczupu również na co dzień, przy okazji grilla ze znajomymi czy będąc w jednej z popularnych sieci fast foodów, w której to zamawiamy hamburgera właśnie z wcześniej wspomnianym gęstym, płynnym, pomidorowym sosem. Ketchup jest dosłownie wszędzie, ale kto wymyślił ketchup?
kto wymyślił ketchup - bez pomidorów
Prawdopodobnie każda osoba zapytana o to, jakie składniki zawiera keczup, bez większego zastanowienia na pierwszym miejscu wymieni pomidory. Ku zaskoczeniu wielu nie zawsze tak było. Aż trudno w to uwierzyć, ale keczup w swojej pierwotnej wersji nie zawierał pomidorów, ale o tym napiszemy szerszej w dalszej części artykułu.
Mało kto zastanawia się, jak interesującym produktem jest ketchup i nie wie ile prozdrowotnych właściwości w sobie kryje. Co więcej, odpowiemy też na odwieczne pytanie czy piszemy keczup czy ketchup. Zresztą, sami przeczytajcie…
Ketchup historia
H.J. Heinz Co - pierwszy keczup sprzedawany masowo

Mamy rok 1869. Klasyczna butelka keczupu Heinza z jednym wąskim bokiem ustanowiła normę dla przemysłu, natomiast wąska szyjka uprościła nalewanie keczupu i zminimalizowała kontakt z powietrzem, którego trzeba było unikać, żeby sos nie nabierał ciemnej barwy. Ponadto przezroczyste szkło pozwalało konsumentowi dokładnie zobaczyć produkt.
Warto wspomnieć, że obecnie Heinz jest najlepiej sprzedającą się marką keczupu w USA, z ponad 650 milionami butelek sprzedawanych każdego roku.
Skupiając się na Heinzu, czy kiedykolwiek zauważyliście hasło „57 odmian” wydrukowane na każdej butelce?
Podczas wymyślenia tego hasła, firma produkowała ówcześnie ponad 60 smaków keczupu, a mistrz marketingu uznał, że numer 57 jest chwytliwy i pozostał do dnia dzisiejszego.
Heinz sprzedaje obecnie ponad 5700 rodzajów produktów.

Kto wymyślił ketchup - Ciekawostki i rekordy
Keczup bez wątpienia stał się elementem współczesnej popkultury. Powstało wokół niego mnóstwo ciekawych historii i rekordów. Poznajcie kilka z nich, zamieszczonych poniżej.
1. Ed Shereran największy fan keczupu

Brytyjski muzyk Ed Sheeran zdecydowanie może szczycić się mianem największego fana keczupu. Wytatuował on sobie nawet na ramieniu etykietę ketchupu „Heinz 57”. Limitowana butelka Heinza, na której znajduje się niesławny tatuaż, sprzedana została za 1500 funtów w Londynie, ustanawiając tym samym rekord świata w opinii firmy.
2. Największa na świecie butelka keczupu

Największa na świecie butelka keczupu stoi obok trasy 159 w Illinous. Ta unikalna 52. metrowa wieża została zbudowana w 1949 roku.
3. Rekord w piciu keczupu na czas
Kolejną ciekawostką jest to, że najszybszy czas wypicia butelki keczupu wynosi 17,53 sekundy i został osiągnięty przez Andre Ortofla w Augsburgu, w Niemczech. Aby pobić rekord, musiał wypić co najmniej 396g keczupu!
4. Międzynarodowy dzień keczupu
Warto pamiętać: w Stanach Zjednoczonych 5ego czerwca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Keczupu.
Kto wymyślił ketchup - Właściwości zdrowotne
1. Keczup obniża cholesterol
Wolontariusze w badaniu z 2007 roku, którzy dodawali ketchup do swoich trzech codziennych posiłków, zauważyli, że całkowity poziom cholesterolu spadł o sześć procent w ciągu sześciu tygodni.
2. Keczup poprawia wzrok
Co więcej, ketchup zawiera witaminę A i C, które są kluczowe dla zdrowego układu odpornościowego i działają na polepszenie wzroku.
3. Działanie przeciwnowotworowe keczupu
Kolejną zaletą jest zawartość likopenu w ketchupie, która działa przeciwnowotworowo, zmniejszając ryzyko powstania raka prostaty. Chroni także przed zawałem serca i wylewem.
Kto wymyślił ketchup i skąd się wzięła nazwa?
W XVII wieku Chińczycy mieszali marynowane ryby z przyprawami i nazywali je kôe-chiap lub kê-chiap, co oznacza dosłownie solankę z marynowanych ryb czy skorupiaków.
Z Chin keczup trafił do Malezji i Singapuru, skąd siedemnastowieczni angielscy żeglarze odkryli uroki tej chińskiej przyprawy i zabrali ją ze sobą na zachód, gdzie tamtejsi kucharze starali się odtworzyć sos używając ogórków, grzybów, czy ostryg.
Na początku XIX wieku zadebiutował pierwszy przepis na keczup na bazie pomidorów. James Mease, naukowiec z Filadelfii w swej recepturze użył pulpę pomidorową, przyprawy i brandy, lecz zabrakło octu i cukru.
Keczup nie zawsze zawierał pomidory
Aż trudno w to uwierzyć, ale keczup nie zawsze zawierał tak oczywistego składnika jakim są pomidory. Nie zawsze był to słodki czy pikantny sos z pomidorów, cukru i octu z przyprawami. Pomidor, który okazuje się być tak oczywistym składnikiem keczupu został dodany do receptury przez Amerykanów dopiero na początku XIX wieku, a początki istnienia naszego produktu sięgają XVII wieku! Ale wróćmy najpierw do początku historii.
Kto wymyślił ketchup? - Dlaczego kucharze tak późno dodali pomidory do keczupu?
Tu mamy pewną ciekawostkę! W latach XVIII pomidory były uważane za trujące, a nawet nazywane „trującym jabłkiem”. Teoria ta została jednak później obalona, gdyż okazało się, że talerze cynowe, na których jedzono pomidory zawierały szkodliwy dla organizmu ołów!
Ketchup jako produkt codziennego użytku nie tylko poprawia smak naszego jedzenia, lecz także jest produktem leczniczym. Czy wiedziałeś o jego pochodzeniu i właściwościach? Może sam znasz jakieś ciekawe anegdoty o keczupie lub masz przepis na domowy keczup, który musi poznać cały świat? Podziel się w komentarzach.
Rozkminił: Tomasz Muszyński
Żródła:
http://justfunfacts.com/
https://www.smh.com.au/
https://www.mentalfloss.com
GIPHY App Key not set. Please check settings