Zupa ramen przepis przepis na ramen przepis zupa chińska
w ,

SuperSuper Lubię!Lubię!

Zupa ramen przepis. Autentyczny jest Chiński czy Japoński?

Ramen znany przede wszystkim z kuchni japońskiej jest oryginalnie daniem chińskim i opiera się na wywarze z kości wołowych

Lánzhōu niú lāmiàn – chiński ramen z prowincji Gansu.

Zupka chińska a zupa chińska to dwie odległe galaktyki. Poznajcie przepis na ramen Lánzhōu niú lāmiàn (兰州牛肉面), który jest kulinarną dumą miasta, od którego pochodzi nazwa tej zupy chińskiej (nie mylić z zupką chińską). Jeśli jesteście fanami kuchni chińskiej (tej prawdziwej), to z pewnością słyszeliście o tym aromatycznym chińskim ramenie. Jeśli jednak z jakiś przyczyn umknęła wam z menu ta obowiązkowa pozycja kuchnii chińskiej, nie musicie się martwić. W dzisiejszym artykule opowiem co nieco o Lánzhōu niú lāmiàn i poznacie również w 100% autentyczny przepis na ramen prosto z Chin.

Przepis na ramen - zupa chińska "Lánzhōu niú lāmiàn"

Jak wskazuje oryginalna nazwa tej chinskiej zupy, jest to rodzaj znanego większości z nas ramenu. Ale co jest takiego szczególnego w tym daniu? Przede wszystkim proces przyrządzania. Przepis na ramen może się różnić w wielu szczegółach i sładnikach. Co ciekawe ramen oryginalnie pochodzi z Chin, a nie z Japonii, z którą obecnie jest najbardziej kojarzony.

W filmiku (z polskimi napisami) poniżej będziecie mieli szansę zobaczyć dosłownie „od kuchni”, jak wygląda przygotowanie zupy chińskiej Lánzhōu niú lāmiàn. Umiejętności kucharzy naprawdę robią wrażenie. Jednak przepis na ramen i jego przyrządzenie to jedna kwestia, najważniejszy jest jednak smak. Jak sądzę, niektórym z was, kuchnia tego zakątka świata kojarzy się głównie z pikantnymi potrawami. Nie jest to jednak prawda. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna, więc każdy znalazłby coś odpowiedniego dla siebie. Co prawda zupa chińska Lánzhōu niú lāmiàn jest bardzo aromatyczna, ale do jej konsumpcji nie musicie się wybrać do restauracji z pięcioma litrami mleka.

Jak to mówią: „Przezorny zawsze ubezpieczony”, jednak w tym wypadku naprawdę nie ma się czego obawiać. Ta słynna zupa chińska pozornie może sprawiać wrażenie pikantnej, jednak tak naprawdę jest ona niezwykle aromatyczna i łagodna w smaku. Lánzhōu niú lāmiàn występuje w kilku wariantach, więc każdy może dokonać wyboru, zgodnego z własnym gustem kulinarnym.

Przepis na Ramen - autentyczna zupa chińska

Tak naprawdę, mogłabym jeszcze więcej opowiadać o tym daniu, jednak myślę, że najlepiej będzie jak sami dojrzycie tkwiący w nim potencjał smaku. Z filmiku (z polskimi napisami) możecie się wiele dowiedzieć. Zobaczcie jak ta słynna zupa chińska jest przyrządzana oraz poznajcie warianty dodatków oraz cenę takiej potrawy w restauracji, znajdującej się mieście Lanzhou, będącego stolicą prowincji Gansu. Nie przedłużając już, zapraszam serdecznie do oglądania! W filmie są dostępne napisy w języku polskim. Nie zapomnijcie też po obejrzeniu filmu przeczytać na końcu artykułu autentyczny przepis na ramen, prosto z Chin.

Autentyczny przepis na ramen prosto z Chin

Zupa chińska „Lánzhōu niú lāmiàn” – autentyczny domowy przepis na ramen prosto z Chin Sześć niezbędnych składników do stworzenia autentycznego i przepysznego Lánzhōu niú lāmiàn:
  • Klarowny i aromatyczny bulion wołowy;
  • Wołowina pokrojona w kostki lub plasterki (wariant zależny od gustu szefa kuchni)
  • Biała rzodkiew ( można ją kupić w Biedronce i Lidlu)
  • Elastyczny makaron* ręcznie wyrabiany
  • Olejek chilli;
  • Świeża kolendra lub zielona cebulka do dekoracji.

Przepis na ramen w warunkach domowych

Tak naprawdę odtworzenie oryginalnej potrawy w warunkach domowych jest bardzo trudne, wręcz prawie niemożliwe. Dotyczy to zwłaszcza bulionu wołowego, którego bogactwo smaku jest bardzo trudne do podrobienia w naszym domowym zakątku. Wynika to m.in. z faktu, że wiele restauracji posiada swoje tajne receptury i składniki, używane  podczas przygotowania bulionu. Również makaron, który gra w tym daniu bardzo ważną rolę, jest bardzo trudny do zrobienia w warunkach domowych. Jednak nie ma się co martwić na zapas, gdyż nie ma rzeczy niemożliwych 🙂 Myślę, że podany przeze mnie przepis nie powinien sprawiać większych trudności w realizacji, gdyż dotyczy on prostszej wersji tej potrawy, jednak nie uboższej w smaku. Zatem nie ma na co czekać!  Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

przepis na ramen zupa chiński chiński ramen

Jak przygotować makaron do chińskiego ramenu?

Składniki ( dla 2 porcji):

▪  250g mąki uniwersalnej ( typ 500, np. krupczatka, wrocławska, poznańska);

▪ ¼ łyżeczki soli;

▪ 125ml wody ( dokładną ilość należy dostosować w zależności od marki mąki, której użyliśmy);

▪ olej ( użyjemy go do smarowania ciasta).

 

Przygotowanie:

Mieszając ze sobą mąkę, wodę oraz sól należy zrobić gładkie i dosyć twarde ciasto. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję ciasta, podziel je na części a następnie rozwałkuj. Następnie każdą z części posmaruj olejem. Po wykonaniu czynności, odstaw ciasto na moment. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, po czym weź odłożone wcześniej ciasto i pokrój je na paski. Każdy pasek zacznij rozciągać wzdłuż, by stał się on dłuższy.

Po wykonaniu wskazanej czynności paski powinny przybrać postać długiego makaronu. Gdy tak się stanie, należy je włożyć do gorącej wody i gotować przez ok 1-2 minut. Po tym czasie należy je wyciągnąć z wody i odstawić do oddzielnego naczynia.

Przepis na ramen - porcja dla 6 osób

Jak przygotować chińską zupę "Lánzhōu niú lāmiàn"?

Całkowity czas przygotowania to ok 2h 40min.

Główne składniki:

1,4 kg wołowiny (by uzyskać lepszy smak, najlepiej wybrać te części wołowiny, które mają w sobie dużą ilość tkanki łącznej, np. gicz wołowa);

  • 2 kości wołowe ( dodadzą bulionowi  więcej smaku);
  • 3 L wody;
  • 1,5 łyżeczki soli do smaku

Przyprawy i zioła:

  • 2 gwiazdki anyżu;
  • 1 mały kawałek laski cynamonu cassia (powszechnie dostępny w hipermarketach);
  • 2 liście laurowe;
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego;
  • 1 łyżeczka białego pieprzu;
  • 1 szczypta nasion kopru włoskiego;
  • 1 szczypta nasion kminku;
  • ½ łyżeczki lukrecji mielonej lub 4 plasterki korzenia lukrecji ( dostępna w sklepach ze zdrową żywnością);
  • 2 kawałki korzenia galangala (*Galangal jest podobny do imbiru jednak bardziej gorzkawy i pieprzowy w smaku);
  • 3 suszone chili;
  • 1 kawałek imbiru;
  • 3 łodygi szalotki

Potrzebujesz również:

Przepis na ramen - przygotowanie

Przygotowanie – przepis na ramen z Chin:

Włóż kawałki wołowiny i kości wołowe do garnka wypełnionego zimną wodą. Następnie doprowadź wodę do pełnego wrzenia. Gdy podczas gotowania, na powierzchni wody pojawi się pianka, należy ją usunąć za pomocą łyżki.

Do gotującego się wywaru dodaj wszystkie przyprawy i zioła zawarte w podpunkcie b).

Następnie gotuj bulion na wolnym ogniu przez następne 2h (do momentu, aż wołowina się ugotuje).

Gdy wołowina będzie ugotowana należy ją wyjąć z wywaru i pozostawić do ostudzenia*, a kości, zioła i przyprawy należy wyrzucić.

Kolejną czynnością, którą należy wykonać jest pokrojenie białej rzodkwi w plasterki i dodanie jej do wciąż gotującego się bulionu. Następnie pokrojoną w plastry rzodkiew gotuj w wywarze przez 15 minut, aż będzie na tyle miękka, by ją ugryźć.

W oddzielnym garnku ugotuj makaron. Po ugotowaniu odcedź go i opłukaj zimną wodą.

Na koniec umieść makaron w miseczkach i zalej gorącym bulionem z plasterkami rzodkwi. Natomiast na wierzch połóż plasterki schłodzonej wołowiny. W celu dodatkowej dekoracji wierzch dania możesz posypać świeżą kolendrą i dodać odrobinę oleju chili.

*Dla lepszego schłodzenia, proponuję włożyć wołowinę na noc do lodówki. Dzięki temu podczas krojenia nie będzie się ona rozpadać.

Tłumaczenie z chińskiego na polski: Anna Markowska

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

kuchnia fińska fińskie potrawy

Kuchnia fińska – pycha czy kicha?

chiński dzień singla Aliexpress

Dzień singla 2021. Czym jest święto singla?