Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron. Włoskie potrawy to także oryginalne przysmaki, takie jak arancini, których trzeba koniecznie spróbować
w

Jak zrobić sycylijskie arancini?

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron. Istnieje wiele oryginalnych przysmaków, takich jak arancini, które trzeba koniecznie spróbować. W tym artykule poznasz historię tej potrawy oraz dowiesz się, jak ją przyrządzić.

Arancini Siciliani - Oryginalny przepis sycylijski krok po kroku

Kuchnia włoska jest bardziej zróżnicowana niż może nam się wydawać. Typowe włoskie potrawy różnią się zależnie od regionu, a czasem nawet miasta. I nie są to tylko różne warianty pizzy i makaronów. Na przykład kuchnia sycylijska – słynie ona we Włoszech z wielu oryginalnych przysmaków, choćby takich jak arancini. Odwiedzając wyspę koniecznie trzeba ich spróbować, ale można je kupić także poza Sycylią.

kuchnia włoska kuchnia sycylijska dania włoskie włoskie potrawy arancini przepis
Włoskie potrawy - kuchnia sycylijska - arancini

Arancini to klasyk tradycyjnej kuchni sycylijskiej oraz ukochana przekąska Włochów. Powszechnie znane jako kulki ryżowe z nadzieniem w środku, które mogą składać się z sosu mięsnego lub sera i szynki, oraz z pomarańczową panierką przypominającą pomarańcze. Idealne danie do spożycia w gronie przyjaciół,  w wersji miniaturowej sprawdzi się również doskonale jako przystawka na przyjęcie. Wykonanie nie jest trudne, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: od wyboru rodzaju ryżu, poprzez czas przygotowania, aż po sztuczki pozwalające dobrze wyrobić ryż i nie dopuścić, aby przykleił się do rąk. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować je samodzielnie w domu. To pracochłonne zajęcie, ale efekt końcowy będzie przepyszny!

Historia sycylijskich arancini

Mówi się, że ta potrawa została przywieziona przez starożytnych Arabów, którzy podczas posiłków spożywali ryż i szafran przyprawiony ziołami i mięsem. Podobno pozostałości ich dominacji dały początek arancino. Natomiast wynalezienie bułki tartej w tradycji często wiąże się z dworem króla Fryderyka II, kiedy to szukano sposobu na zabranie ze sobą tej potrawy na wycieczki i polowania. Dzięki chrupiącej bułce tartej ryż i przyprawy zachowywały swoje właściwości, a także były łatwiejsze w transporcie. 

Różne warianty arancini

Najpopularniejsze arancini na Sycylii to arancino z sosem mięsnym, arancino z masłem (z mozzarellą i szynką) oraz arancino ze szpinakiem (również z mozzarellą), natomiast w Katanii arancino alla catanese (z bakłażanami) i arancino z pistacjami. Z nadzieniem można eksperymentować na różne sposoby, limitem jest tylko nasza wyobraźnia. Istnieją przepisy na arancini, które oprócz ryżu zawierają grzyby, kiełbasę, łososia, kurczaka, owoce morza, a nawet atrament kałamarnicy. Co więcej, istnieją też słodkie odmiany:  z dodatkiem kakao i posypane cukrem (zwykle przygotowuje się je na święto Santa Lucia); z kremem gianduia (zwłaszcza w okolicach Palermo) oraz z czekoladą – tę można znaleźć w Modice podczas corocznego festiwalu czekolady. My jednak skupimy się na oryginalnej wersji arancino.

Składniki na sos ragù:

  • odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera
  • 2 liście laurowe
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g groszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 350 ml przecieru pomidorowego

Na ryż:

  • 1 kg ryżu 
  • 2,2 l wody
  • 120 g masła
  • 20 g soli
  • 1 łyżka stołowa kostki bulionowej (domowej roboty)
  • 2 saszetki szafranu

Na bułkę tartą:

  • 200 g mąki typ 00
  • 300 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • 200 g bułki tartej
  • olej z nasion (ok. 350 ml) do smaku

Przygotowanie arancini krok po kroku

Arancini: Etap I - Przygotowanie sosu mięsnego

Aby sporządzić arancini siciliani, należy zacząć od sosu ragù. Można go również przygotować dzień wcześniej.

 

  1. Posiekaj cebulę, seler i marchewkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek.
  2. Następnie dodaj mięso mielone. Zrumień je dobrze, mieszając drewnianą łyżką.
  3. Wlej wino i pozwól mu odparować.
  4. Dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy, groszek i koncentrat pomidorowy, rozpuszczony w szklance ciepłej wody.
  5. Dolej jeszcze 2 szklanki letniej wody, dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj sos na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
kuchnia włoska kuchnia sycylijska dania włoskie włoskie potrawy arancini przepis
Włoskie potrawy - kuchnia sycylijska - arancini

Arancini: Etap II - Przygotowanie ryżu

 

  1. Napełnij garnek wodą, dodaj kostkę rosołową, masło i szafran.
  2. Gdy woda się zagotuje, wsyp ryż. Wymieszaj i poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje.
  3. W tym momencie należy ponownie zamieszać, zmniejszyć ogień i pozwolić ryżowi wchłonąć wodę.
  4. Kiedy ryż się ugotuje, wyłącz ogień i przelej go do dużego naczynia lub na blachę z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Arancini: Etap III - Przygotowanie nadzienia

  1. Posiekać nożem lub mikserem, ser, a następnie mortadelę lub szynkę gotowaną.
  2. Dodaj posiekaną mieszankę do zimnego sosu mięsnego i dobrze wymieszaj.

Arancini: Etap IV - Przygotowanie panierki

  1. Wymieszaj mąkę z wodą i solą, aż uzyskasz kremowe, gęste ciasto.
  2. Wsyp bułkę tartą do dużego pojemnika.

Arancini: Etap V - Nadanie kształtu i smażenie

  1. Zmocz ręce wodą (aby lepiej rozetrzeć ziarna ryżu) i nabierz odrobinę zimnego ryżu, kładąc go na dłoni. Zrób wgłębienie na środku.
  2. Na środek wlać około łyżki nadzienia.
  3. Zamknij ją, dodając trochę więcej ryżu, a następnie spróbuj, pracując rękami, dobrze ją uszczelnić.
  4. Postępować w ten sposób aż do zużycia całego ryżu.
  5. Gdy wszystkie będą gotowe, zanurzaj je po kolei, najpierw w cieście, a następnie w bułce tartej.

Teraz, gdy wszystkie arancini siciliani są już gotowe, usmaż je na małej patelni, na oleju z nasion. Nie należy używać zbyt dużego płomienia, ponieważ natychmiast nabiorą koloru, ale nadzienie nie roztopi się. 

Gotowe arancini spożywaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Kuchnia włoska jest bardziej zróżnicowana niż może nam się wydawać. Typowe włoskie potrawy różnią się zależnie od regionu, a czasem nawet miasta. I nie są to tylko różne warianty pizzy i makaronów. Na przykład kuchnia sycylijska – słynie ona we Włoszech z wielu oryginalnych przysmaków, choćby takich jak arancini. Odwiedzając wyspę koniecznie trzeba ich spróbować, ale można je kupić także poza Sycylią. 

Arancini to klasyk tradycyjnej kuchni sycylijskiej oraz ukochana przekąska Włochów. Powszechnie znane jako kulki ryżowe z nadzieniem w środku, które mogą składać się z sosu mięsnego lub sera i szynki, oraz z pomarańczową panierką przypominającą pomarańcze. Idealne danie do spożycia w gronie przyjaciół,  w wersji miniaturowej sprawdzi się również doskonale jako przystawka na przyjęcie. Wykonanie nie jest trudne, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: od wyboru rodzaju ryżu, poprzez czas przygotowania, aż po sztuczki pozwalające dobrze wyrobić ryż i nie dopuścić, aby przykleił się do rąk. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować je samodzielnie w domu. To pracochłonne zajęcie, ale efekt końcowy będzie przepyszny!

Rozkminiła: Laura Wnuk
Redakcja: Gabriela Sagała 
Grafika: Hubert Kalinowski

Zgłoś nadużycie

francuskie komedie najśmieszniejsze komedie najlepsze komedie

Najlepsze francuskie komedie: co warto obejrzeć?

Open'er Festival to jedno z największych wydarzeń muzycznych w Polsce. Przeczytaj ciekawostki na jego temat i dowiedz się, co będzie się działo w tym roku.

Na czym polega fenomen Open’er