Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron. Włoskie potrawy to także oryginalne przysmaki, takie jak arancini, których trzeba koniecznie spróbować
w

Arancini z Sycylii- jak zrobić ?

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron. Istnieje wiele oryginalnych przysmaków, takich jak arancini, które trzeba koniecznie spróbować. W tym artykule poznasz historię tej potrawy oraz dowiesz się, jak ją przyrządzić.

Arancini Siciliani - Oryginalny przepis sycylijski krok po kroku

Dania włoskie są bardziej zróżnicowane, niż może nam się wydawać. Typowe włoskie potrawy różnią się zależnie od regionu, a czasem nawet miasta. I nie są to tylko różne warianty pizzy i makaronów. Przykładowo kuchnia sycylijska – słynie ona we Włoszech z wielu oryginalnych przysmaków, choćby takich jak arancini. Odwiedzając wyspę koniecznie trzeba ich spróbować, ale można je kupić także poza Sycylią. Kuchnia włoska po przeczytaniu tego artykułu będzie twoją ulubioną!

kuchnia włoska kuchnia sycylijska dania włoskie włoskie potrawy arancini przepis
Włoskie potrawy - kuchnia sycylijska - arancini

Arancini to klasyk tradycyjnej kuchni sycylijskiej oraz ukochana przekąska Włochów. Powszechnie znane są jako kulki ryżowe z nadzieniem w środku, które mogą składać się z sosu mięsnego lub sera i szynki, oraz z pomarańczową panierką przypominającą pomarańcze. To idealne danie do spożycia w gronie przyjaciół,  w wersji miniaturowej sprawdzi się również doskonale jako przystawka na przyjęcie. Co więcej, wykonanie go nie jest trudne, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: od wyboru rodzaju ryżu, poprzez czas przygotowania, aż po sztuczki pozwalające dobrze wyrobić ryż i nie dopuścić, aby przykleił się do rąk. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować je samodzielnie w domu. To co prawda dość pracochłonne zajęcie, ale efekt końcowy będzie przepyszny! Przecież dania włoskie z naszych przepisów zawsze sie sprawdzają!

Historia sycylijskich arancini - kuchnia włoska

Mówi się, że to danie włoskie zostało przywiezione przez starożytnych Arabów, którzy podczas posiłków spożywali ryż i szafran przyprawiony ziołami i mięsem. Podobno pozostałości ich dominacji dały początek arancino. Natomiast wynalezienie bułki tartej w tradycji często wiąże się z dworem króla Fryderyka II, kiedy to szukano sposobu na zabranie ze sobą tej potrawy na wycieczki i polowania. Dzięki chrupiącej bułce tartej ryż i przyprawy zachowywały swoje właściwości, a także były łatwiejsze w transporcie. Tak właśnie kuchnia włoska mówi o początkach arancini. 

Różne warianty arancini

Najpopularniejsze arancini na Sycylii to arancino z sosem mięsnym, arancino z masłem (z mozzarellą i szynką) oraz arancino ze szpinakiem (również z mozzarellą), zaś w Katanii arancino alla catanese (z bakłażanami) i arancino z pistacjami. Z nadzieniem można eksperymentować na różne sposoby, limitem jest tylko nasza wyobraźnia. Istnieją przepisy na arancini, które oprócz ryżu zawierają grzyby, kiełbasę, łososia, kurczaka, owoce morza, a nawet atrament kałamarnicy. Co więcej, istnieją też słodkie odmiany:  z dodatkiem kakao i posypane cukrem (zwykle przygotowuje się je na święto Santa Lucia); z kremem gianduia (zwłaszcza w okolicach Palermo) oraz z czekoladą – tę można znaleźć w Modice podczas corocznego festiwalu czekolady. Mimo iż kuchnia sycylijska słynie z wielu wariantów tej potrawy, my jednak skupimy się na oryginalnej wersji arancino. 

Składniki na sos ragù - kuchnia włoska:

  • odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera
  • 2 liście laurowe
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g groszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 350 ml przecieru pomidorowego

Na ryż:

  • 1 kg ryżu 
  • 2,2 l wody
  • 120 g masła
  • 20 g soli
  • 1 łyżka stołowa kostki bulionowej (domowej roboty)
  • 2 saszetki szafranu

Na bułkę tartą:

  • 200 g mąki typ 00
  • 300 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • 200 g bułki tartej
  • olej z nasion (ok. 350 ml) do smaku

Przygotowanie arancini krok po kroku:

Arancini: Etap I - Sos mięsny

Aby sporządzić arancini siciliani, należy zacząć od sosu ragù. Można go również przygotować dzień wcześniej. Włoskie potrawy nabiorą dzięki temu lepszego aromatu. 

  1. Najpierw posiekaj cebulę, seler i marchewkę, a pokrojone warzywa podsmaż na patelni z oliwą z oliwek.
  2. Następnie dodaj mięso mielone. Zrumień je dobrze, mieszając drewnianą łyżką.
  3. Wlej wino i pozwól mu odparować.
  4. Dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy, groszek i koncentrat pomidorowy, rozpuszczony w szklance ciepłej wody.
  5. Wlej jeszcze 2 szklanki letniej wody, wrzuć sól i pieprz do smaku i gotuj sos na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
kuchnia włoska kuchnia sycylijska dania włoskie włoskie potrawy arancini przepis
Kuchnia sycylijska - włoskie potrawy - arancini

Etap II - Przygotowanie ryżu

  1. Napełnij garnek wodą, dodaj kostkę rosołową, masło i szafran.
  2. Gdy woda się zagotuje, wsyp ryż. Wymieszaj i poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje.
  3. Należy ponownie zamieszać, zmniejszyć ogień i pozwolić ryżowi wchłonąć wodę.
  4. Kiedy ryż się ugotuje, wyłącz ogień i przelej go do dużego naczynia lub na blachę z piekarnika oraz pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Etap III - Nadzienie

  1. Posiekaj nożem lub mikserem ser, a następnie mortadelę lub szynkę gotowaną.
  2. Później dodaj posiekaną mieszankę do zimnego sosu mięsnego i dobrze wymieszaj.

Etap IV - Panierka

  1. Połącz mąkę z wodą i solą, aż uzyskasz kremowe, gęste ciasto.
  2. Wsyp bułkę tartą do dużego pojemnika.

Etap V - Nadanie kształtu i smażenie

  1. Najpierw zmocz ręce wodą (aby lepiej rozetrzeć ziarna ryżu) i nabierz odrobinę zimnego ryżu, kładąc go na dłoni. Później zrób wgłębienie na środku.
  2. Do środka wlej około łyżki nadzienia.
  3. Zamknij ją, dodając trochę więcej ryżu, a następnie spróbuj, pracując rękami, dobrze ją uszczelnić.
  4. Postępuj w ten sposób aż do zużycia całego ryżu.
  5. Gdy wszystkie będą już gotowe, zanurzaj je po kolei, najpierw w cieście, a następnie w bułce tartej.

Teraz, gdy wszystkie arancini siciliani są już gotowe, usmaż je na małej patelni, na oleju z nasion. Pamiętaj, aby nie używać zbyt dużego płomienia, ponieważ natychmiast nabiorą koloru, ale nadzienie nie roztopi się. 

Gotowe danie włoskie spożywaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Rozkminiła: Laura Wnuk
Redakcja: Gabriela Sagała, Patrycja Semeniuk
Grafika: Hubert Kalinowski

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Jakie są najzabawniejsze filmy wszech czasów? Wielu sądzi, że są to francuskie komedie. Oto najlepsze komedie, które powstały we Francji – według nas!

Najlepsze francuskie komedie: co warto obejrzeć?

Open'er Festival to jedno z największych wydarzeń muzycznych w Polsce. Przeczytaj ciekawostki na jego temat i dowiedz się, co będzie się działo w tym roku.

Na czym polega fenomen Open’er