Arancini Siciliani - Oryginalny przepis sycylijski krok po kroku
Kuchnia włoska jest bardziej zróżnicowana niż może nam się wydawać. Typowe włoskie potrawy różnią się zależnie od regionu, a czasem nawet miasta. I nie są to tylko różne warianty pizzy i makaronów. Na przykład kuchnia sycylijska – słynie ona we Włoszech z wielu oryginalnych przysmaków, choćby takich jak arancini. Odwiedzając wyspę koniecznie trzeba ich spróbować, ale można je kupić także poza Sycylią.

Arancini to klasyk tradycyjnej kuchni sycylijskiej oraz ukochana przekąska Włochów. Powszechnie znane jako kulki ryżowe z nadzieniem w środku, które mogą składać się z sosu mięsnego lub sera i szynki, oraz z pomarańczową panierką przypominającą pomarańcze. Idealne danie do spożycia w gronie przyjaciół, w wersji miniaturowej sprawdzi się również doskonale jako przystawka na przyjęcie. Wykonanie nie jest trudne, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: od wyboru rodzaju ryżu, poprzez czas przygotowania, aż po sztuczki pozwalające dobrze wyrobić ryż i nie dopuścić, aby przykleił się do rąk. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować je samodzielnie w domu. To pracochłonne zajęcie, ale efekt końcowy będzie przepyszny!
Historia sycylijskich arancini
Mówi się, że ta potrawa została przywieziona przez starożytnych Arabów, którzy podczas posiłków spożywali ryż i szafran przyprawiony ziołami i mięsem. Podobno pozostałości ich dominacji dały początek arancino. Natomiast wynalezienie bułki tartej w tradycji często wiąże się z dworem króla Fryderyka II, kiedy to szukano sposobu na zabranie ze sobą tej potrawy na wycieczki i polowania. Dzięki chrupiącej bułce tartej ryż i przyprawy zachowywały swoje właściwości, a także były łatwiejsze w transporcie.
Różne warianty arancini
Najpopularniejsze arancini na Sycylii to arancino z sosem mięsnym, arancino z masłem (z mozzarellą i szynką) oraz arancino ze szpinakiem (również z mozzarellą), natomiast w Katanii arancino alla catanese (z bakłażanami) i arancino z pistacjami. Z nadzieniem można eksperymentować na różne sposoby, limitem jest tylko nasza wyobraźnia. Istnieją przepisy na arancini, które oprócz ryżu zawierają grzyby, kiełbasę, łososia, kurczaka, owoce morza, a nawet atrament kałamarnicy. Co więcej, istnieją też słodkie odmiany: z dodatkiem kakao i posypane cukrem (zwykle przygotowuje się je na święto Santa Lucia); z kremem gianduia (zwłaszcza w okolicach Palermo) oraz z czekoladą – tę można znaleźć w Modice podczas corocznego festiwalu czekolady. My jednak skupimy się na oryginalnej wersji arancino.
Składniki na sos ragù:
- odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łodyga selera
- 2 liście laurowe
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 100 ml białego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g groszku
- Sól i pieprz do smaku
- 350 ml przecieru pomidorowego
Na ryż:
- 1 kg ryżu
- 2,2 l wody
- 120 g masła
- 20 g soli
- 1 łyżka stołowa kostki bulionowej (domowej roboty)
- 2 saszetki szafranu
Na bułkę tartą:
- 200 g mąki typ 00
- 300 ml wody
- 1 szczypta soli
- 200 g bułki tartej
- olej z nasion (ok. 350 ml) do smaku
Przygotowanie arancini krok po kroku
Arancini: Etap I - Przygotowanie sosu mięsnego
Aby sporządzić arancini siciliani, należy zacząć od sosu ragù. Można go również przygotować dzień wcześniej.
- Posiekaj cebulę, seler i marchewkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek.
- Następnie dodaj mięso mielone. Zrumień je dobrze, mieszając drewnianą łyżką.
- Wlej wino i pozwól mu odparować.
- Dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy, groszek i koncentrat pomidorowy, rozpuszczony w szklance ciepłej wody.
- Dolej jeszcze 2 szklanki letniej wody, dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj sos na wolnym ogniu przez około 2 godziny.

Arancini: Etap II - Przygotowanie ryżu
- Napełnij garnek wodą, dodaj kostkę rosołową, masło i szafran.
- Gdy woda się zagotuje, wsyp ryż. Wymieszaj i poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje.
- W tym momencie należy ponownie zamieszać, zmniejszyć ogień i pozwolić ryżowi wchłonąć wodę.
- Kiedy ryż się ugotuje, wyłącz ogień i przelej go do dużego naczynia lub na blachę z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Arancini: Etap III - Przygotowanie nadzienia
- Posiekać nożem lub mikserem, ser, a następnie mortadelę lub szynkę gotowaną.
- Dodaj posiekaną mieszankę do zimnego sosu mięsnego i dobrze wymieszaj.
Arancini: Etap IV - Przygotowanie panierki
- Wymieszaj mąkę z wodą i solą, aż uzyskasz kremowe, gęste ciasto.
- Wsyp bułkę tartą do dużego pojemnika.
Arancini: Etap V - Nadanie kształtu i smażenie
- Zmocz ręce wodą (aby lepiej rozetrzeć ziarna ryżu) i nabierz odrobinę zimnego ryżu, kładąc go na dłoni. Zrób wgłębienie na środku.
- Na środek wlać około łyżki nadzienia.
- Zamknij ją, dodając trochę więcej ryżu, a następnie spróbuj, pracując rękami, dobrze ją uszczelnić.
- Postępować w ten sposób aż do zużycia całego ryżu.
- Gdy wszystkie będą gotowe, zanurzaj je po kolei, najpierw w cieście, a następnie w bułce tartej.
Teraz, gdy wszystkie arancini siciliani są już gotowe, usmaż je na małej patelni, na oleju z nasion. Nie należy używać zbyt dużego płomienia, ponieważ natychmiast nabiorą koloru, ale nadzienie nie roztopi się.
Gotowe arancini spożywaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Kuchnia włoska jest bardziej zróżnicowana niż może nam się wydawać. Typowe włoskie potrawy różnią się zależnie od regionu, a czasem nawet miasta. I nie są to tylko różne warianty pizzy i makaronów. Na przykład kuchnia sycylijska – słynie ona we Włoszech z wielu oryginalnych przysmaków, choćby takich jak arancini. Odwiedzając wyspę koniecznie trzeba ich spróbować, ale można je kupić także poza Sycylią.
Arancini to klasyk tradycyjnej kuchni sycylijskiej oraz ukochana przekąska Włochów. Powszechnie znane jako kulki ryżowe z nadzieniem w środku, które mogą składać się z sosu mięsnego lub sera i szynki, oraz z pomarańczową panierką przypominającą pomarańcze. Idealne danie do spożycia w gronie przyjaciół, w wersji miniaturowej sprawdzi się również doskonale jako przystawka na przyjęcie. Wykonanie nie jest trudne, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: od wyboru rodzaju ryżu, poprzez czas przygotowania, aż po sztuczki pozwalające dobrze wyrobić ryż i nie dopuścić, aby przykleił się do rąk. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować je samodzielnie w domu. To pracochłonne zajęcie, ale efekt końcowy będzie przepyszny!
Źródła:
Rozkminiła: Laura Wnuk
Redakcja: Gabriela Sagała
Grafika: Hubert Kalinowski