Tofu to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych obecnie składników, szczególnie dań wegetariańskich i wegańskich, obecny w wielu kuchniach. Choć głównie kojarzy nam się z kuchnią azjatycką, swoje miejsce ma też, chociażby w kuchni indyjskiej. Obecnie jest podstawą diet bezmięsnych i możemy go znaleźć w każdym supermarkecie. Jednak jak sprawić, żeby bezsmakowy produkt był smaczny? Jakie są dania z tofu? Prezentujemy jego historię oraz dwa ciekawe i proste przepisy na obiad z tofu!
Co to jest tofu?
Zacznijmy od strony technicznej. Czym jest? Skąd się wzięło?
Mówi się, że powstało w Chinach, aż 2000 lat temu. Wtedy, przez pomyłkę, pewien chiński kucharz przez przypadek do świeżego mleka sojowego dodał sól nigari. Ale ta sól nie przypomina soli, którą znamy w Europie, bowiem sól nigari to tak naprawdę skutek uboczny powstawania zwykłej soli morskiej. Ma wyjątkowy, lekko gorzki smak. Nigari miała i ma szerokie zastosowanie do dziś, a jedną z jej cech jest właśnie to, że świetnie ścina mleko sojowe. Tofu to więc nic innego jak zemulgowane mleko sojowe.
Czy jest zdrowe?
W tym temacie pojawiło się wiele kontrowersji. Z rosnącym zainteresowaniem i szybko rosnącą sprzedażą tofu, zaczęto sobie zadawać pytanie czy jest produktem zdrowym i czy dostarcza odpowiednich wartości odżywczych. Większość soi, z której jest produkowane, jest genetycznie zmodyfikowana, ale badania nie udowodniły, że produkty GMO mają negatywny wpływ na zdrowie i organizm człowieka. Jeśli martwimy się żywnością GMO lub wysokim przetworzeniem tego składnika, warto w takiej sytuacji sięgnąć po jego wersję ekologiczną.
Może być wtedy ono nieco droższe, ale wówczas możemy być pewni pochodzenia i składu takiego produktu. Jest świetnym źródłem białka i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Ma także stosunkowo niewiele kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej. To świetny produkt w diecie, ale tak jak z każdym innym produktem, warto znać umiar.
Jak przygotować tofu do dalszego gotowania?
Jak przyrządzić tofu? Kupując je, można łatwo zauważyć, że jest ono w zalewie. Te dostępne w większości sklepów jest w formie kostki. Aby je odpowiednio przygotować to do dalszego gotowania, warto postępować zgodnie z tą instrukcją:
- Rozetnij opakowanie, wylej nadmiar zalewy. Produkt pozostaw w całości.
- Przygotuj kilka ręczników papierowych. Ułóż dwie warstwy ręcznika pod i dwie warstwy nad tofu.
- Na górę połóż niewielki kawałek papieru do pieczenia.
- Na tofu ułóż najlepiej blachę do pieczenia lub duży talerz.
- Dodatkowo dociąż konstrukcję, najlepiej za pomocą dwóch metalowych puszek z żywnością lub dwóch pełnych słoików.
- Odczekaj 30 minut.
- Ostrożnie zdejmij dociążenie, odłóż całą konstrukcję na bok.
- Odciśnięte tofu przełóż na talerz lub deskę do krojenia.
- Wszystko gotowe do dalszego gotowania!
Brzmi skomplikowanie, ale ten proces ma na celu dokładne usunięcie wody ze środka naszego produktu. Bardzo ułatwi to dalsze gotowanie, sprawiając, że będzie lepiej wchłaniać marynatę i przyjmować przyprawy, znacznie łatwiej będzie je usmażyć i nie będzie rozwalać się na talerzu.
Przepis nr 1: Pieczone tofu
Jak przyrządzić tofu? Można je upiec, to zdecydowanie najzdrowsza opcja jego przygotowania. Dzięki pieczeniu pozbywamy się zbędnego smażenia na mało zdrowym tłuszczu. Ponadto, dzięki temu będzie też mniej kaloryczne i będzie miało interesującą teksturę.
- Pokroić w kostkę pożądanej wielkości. Ułożyć na płasko w naczyniu żaroodpornym.
- Przygotować marynatę. Najlepiej sprawdzi się tutaj sos sojowy, olej, lub jeśli interesuje nas przepis na słodko, marynata z miodu sprawdzi się świetnie. Na tym etapie do marynaty warto dodać też przyprawy. Konieczna będzie sól i pieprz. Taką marynatę równomiernie rozprowadzić.
- Odstawić na 30 minut.
- Nastawić piekarnik na 200 stopni. Kiedy już będzie zamarynowane, należy przenieść je na papier do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec przez 35-40 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
- Wszystko będzie już gotowe kiedy marynata lekko skrystalizuje się na brązowo, a nasz główny składnik ściemnieje i będzie lekko chrupiący z zewnątrz. Tak przygotowane nada się idealnie na obiad z tofu, na przykład do sałatek i ryżu.
Przepis nr 2: Smażone tofu w panierce
Jak przyrządzić tofu? Smażenie to najłatwiejszy i najbardziej popularny sposób przygotowania, dlatego, aby nie było tak nudno, przedstawiamy przepis na tofu w panierce. Jest miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Podobne można znaleźć w azjatyckich restauracjach. Polecamy tak przygotować obiad z tofu.
- Pokroić w kostkę pożądanej wielkości.
- Polać niewielką ilością sosu sojowego. Delikatnie wymieszać.
- Przygotować panierkę. Potrzebne będą 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka czosnku w proszku i pieprz wedle uznania. Wymieszać.
- Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni.
- Wcześniej przygotowane tofu wrzucić do panierki. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać tak, aby każda kostka była dokładnie pokryta panierką.
- Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Równomiernie, na płasko, rozłożyć. Smażyć około 2 minut, potem przewrócić na drugą stronę.
- Gdy będzie się smażyć z drugiej strony, można dodać ulubionych dodatków. Może to być np. sos sojowy, miód, sezam lub szczypiorek.
- Kiedy panierka będzie idealnie złocista, oznacza to, że jest już gotowe. Przygotowane w taki sposób świetnie nada się jako dodatek do zupy ramen, makaronu lub warzyw. I obiad z tofu gotowy!
Teraz gdy już dokładnie wiadomo, co to jest, czy jest zdrowe i wiemy już, jak przyrządzić tofu w szybki i łatwy sposób, wystarczy spróbować! To świetny produkt, który pasuje do wszystkiego, bo nabiera smaku dopiero dzięki marynatom, sosom i przyprawom. Przyjmie więc taki smak, jaki mu nadamy, a to świetna okazja do eksperymentowania. Dania z tofu mogą być naprawdę pyszne. Smacznego!
Rozkminiła: Klaudia Kazanowska
Grafika: Hubert Kalinowski
Redakcja: Dominik Grott
Optymalizacja SEO: Michalina Kossak
GIPHY App Key not set. Please check settings