Przy Penne alla Vodka słowa hymnu "z ziemi włoskiej do Polski" nabierają nowego znaczenia. Poznaj historie i przepisy na Vodkasauce czy też Pennevodka. Sos pomidorowy z wódką penne alla vodka Pennevodka lub vodkasauce vodka sauce
w ,

Lubię!Lubię! SuperSuper

Penne alla vodka. Jak przygotować sos pomidorowy z wódką?

Penne alla vodka jest też znane pod nazwami pennevodka lub vodkasauce i wydawałoby się, że ten specyficzny sos do makaronu pochodzi wprost z polskiego akademika pełnego amatorów napojów wyskokowych. Nic bardziej mylnego.

Takie trendy szanujemy. Na Instagramie jakiś czas temu pojawiła się nowa moda. Ludzie na TikToku zaczęli mieć obsesję na punkcie Vodkasauce, Pennevodka lub jak brzmi prawidłowa nazwa „Penna alla Vodka”. Wszystko za sprawą popularnej amerykańskiej modelki Gigi Hadid, która zamieściła na swoim kanale tik tok film z tego jak przygotowuje makron z sosem pomidorowym. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby ten sos nie zawierał… wódki.

Vodkasauce, Pennevodka czyli Penna alla Vodka

Ameryka od razu oszalała na tym punkcie i szybko ludzie zaczęli wrzucać do sieci swoje wariacie tej jakże słowiańskiej wariaci włoskiego makaronu. Chciałoby sie rzec, że słowa polskiego hymnu „z ziemi włoskiej do Polski” nabierają zupełnie nowego znaczenia. W naszym odczuciu to danie ma realną szanse zastąpić inne polskie narodowe danie jakim jest kebab, wszak do wódeczki nam bliżej niż do barana 😉

Penne alla vodka. Skąd pomysł na sos z wódką?

Dokładne pochodzenie penne alla vodka jest niejasne i my się temu wcale nie dziwimy. Prawdopodobnie prawdziwi autorzy – z przyczyn obiektywnych – nie pamiętają momentu, w którym ten sos przyrządzili. O zapisywaniu przepisu tym bardziej nie mogło być mowy. Oczywiście jest kilku ojców sukcesu, którzy przypisują sobie zaszczyt wymyślenia tego sosu, ale nam tu coś śmierdzi bo żaden z nich nie jest z Polski…

Historia Penne alla Vodka (Vodkasauce, Pennevodka)

Pierwsze oficjalne pojawienie się tego sosu w literaturze kulinarnej datowane jest na 1974 rok, kiedy to włoski aktor Ugo Tognazzi opublikował książkę kucharską L’Abbuffone (co oznacza „człowiek-bufon”, nazwaną tak na cześć filmu Tognazziego La Grande Bouffe), która zawierała jego przepis na pasta all’infuriata („wściekły makaron”), opisany jako rodzaj makaronu all’arrabbiata, przygotowany z ½ kg penne, ½ kg świeżych pomidorów bez skórki, odrobiny wódki, papryczki chili, oliwy, czosnku i liści laurowych. Tognazzi zasugerował również, że w przypadku użycia polskiej wódki z chili, można pominąć naturalną papryczkę chili.

Penne alla voda pennevodka vodkasauce
Vodkasauce, Pennevodka czyli Penna alla Vodka

Do wynalezienia potrawy zgłaszano wiele pretensji. Według Pasquale Bruno Jr, autora książki „The Ultimate Pasta Cookbook”, penne alla vodka zostało wynalezione w restauracji Dante we włoskiej Bolonii. Z kolei inne źródła twierdzą, że pewien student o nazwisku James Doty, z Uniwersytetu Columbia wynalazł penne alla vodka. Ta historia brzmi już bardziej wiarygodnie bo wódka w sosie do makaronu jakoś od razu nam się skojarzyła z akademikiem.

Z kolei książka kucharska Williams Sonoma Essentials of Italian stwierdza, że Penna alla Vodka (Vodkasauce, Pennevodka) został wymyślony w latach 80. przez rzymskiego kucharza na zamówienie firmy produkującej wódkę, celem spopularyzowania wódki we Włoszech. Inne źródła natomiast mówią, że danie to było powszechne we Włoszech, zanim stało się popularne w Ameryce, już na początku lat 80-tych. Nam intuicja podpowiada, że to danie faktycznie powstało w latach 80tych, w akademiku, ale w okolicach Sosnowca i tej wersji będziemy się trzymać.

Po co dodawać wódkę do sosu?

Przy Penne alla Vodka słowa hymnu "z ziemi włoskiej do Polski" nabierają nowego znaczenia. Poznaj historie i przepisy na Vodkasauce czy też Pennevodka. Sos pomidorowy z wódką penne alla vodka Pennevodka lub vodkasauce vodka sauce

W Polsce doskonale wiemy, że wódki nie wolno marnować, więc po co dodawać wódkę do sosu pomidorowego? Jakie walory smakowe dodaje wódka do Penna alla Vodka? Cóż, na początku kiepska informacja. Alkohol w trakcie gotowania jest w całości wygotowywany i w sosie zostaje tylko lekka nutka smaku wódki, co podobno bardzo wzmacnia i intensyfikuje smak pomidorów. Dzięki wódce penne alla vodka smakuje wibrująco pomidorowo, pysznie ziołowo, lekko pieprznie i słabo dymnie, o ile zdecydujesz się użyć w przepisie wędzonego boczku. W wersji z płatkami chili makaron ma przyjemnie pikantny finisz na czubku języka.

Kiedy dodasz do tego jeszcze bogaty w smaku, dojrzały Parmigiano Reggiano, danie to stanie się godne kolejnych kuchennych rewolucji Magdy Gessler!

To prosty przepis, który wykonasz w domu w zaledwie kilku prostych krokach! Absolutnie nie wolno mylić Penne alla Vodka (Vodkasauce, Pennevodka) z sosem Bolognese. Nie ma tu mowy o wielogodzinnym gotowaniu sosu na wolnym ogniu. To danie możesz przyrządzić w kilkanaście minut!

Przepis na Penne alla Vodka (Vodkasauce, Pennevodka)

Składniki potrzebne do przygotowania Vodkasauce, Pennevodka czyli Penna alla Vodka:

  • Pomidory San Marzano w puszce – to włoska odmiana pomidorów, które mają mniejszą kwasowość i lepszą słodycz. Nie polecamy zamienników, chyba że nie masz do nich dostępu. Wtedy użyj klasycznych pomidorów z puszki i dodaj szczyptę cukru lub miodu.
  • Oliwa z oliwek extra virgin – nie warto to oszczędzać i zastosować standardowej rafinowanej oliwy z oliwek. W tym daniu chcemy uzyskać mocniejszy smak oliwy z pierwszego tłoczenia. To naprawdę dopełni smak pomidorów.
  • Siekana cebula – posiekaj ją bardzo drobno, aby stała się miękka podczas krótkiego smażenia i całkowicie się rozpłyneła w sosie podczas gotowania na wolnym ogniu.
  • Prosciutto, pancetta lub wędzony boczek – ten dodatek jest opcjonalny, ale dla mięsolubnych dodaje niepowtarzalnego mięsno dymnego smaku.
  • Czosnek – używaj tylko świeżego czosnku, aby uzyskać najlepszy smak.
  • Sól i pieprz – dodaj do smaku, ale pamiętaj, że sos się zredukuje, więc nie przesadzaj z ilością soli.
  • Wódka – obowiązkowa pozycja w tym przepisie. Wybierz t e, którą lubisz najbardziej. Nie dodawaj wódki, której sam byś nie wypił ze znajomymi.
  • Płatki papryczki chili – jeśli nie lubisz pikantnych potraw, możesz je pominąć. Jeśli uwielbiasz pikantne potrawy to nie oszczędzaj i dopraw ostrą papryką według własnych upodobań.
  • Tłusta śmietanka – nie polecamy tutaj zamienników o niższej zawartości tłuszczu, ale dla freaków odchudzania w ostateczności może też posłużyć jogurt,
  • Świeża bazylia i świeże oregano – jeśli nie chcesz kupować obu, możesz użyć jednego lub drugiego, ale to będzie zdecydowanie uszczerbek na końcowym efekcie.
  • Tarty parmezan – jeżeli chcesz dodać sosowi dodatkowego smaku wrzuć skórkę parmezanu do sosu.
  • Makaron penne – ugotuj go al dente i pamiętaj, aby przed odcedzeniem zachować trochę wody z makaronu, która posłuży do zagęszczenia sosu.

Jak przyrządzić Penne alla Vodka?

  • W garnku zeszklij cebulę na oleju z oliwek. W wiersi mięsnej dodaj drobniutko pokrojony boczek, pancette lub prosciutto. Smaż tak przez 4 – 5 minut na wolnym ogniu
  • Dodaj czosnek i płatki chilli. Smaż jeszcze 1 minutę.
  • Dodaj pomidory i wódkę, gotuj na wolnym ogniu
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podkęć trochę ognia, doprowadź sos do wrzenia, żeby alkohol mógł wyparować
  • zmniejsz ogień do niskiego i niech się sos tak gotuje przez około 15 minut, dopóki silny zapach wódki nie odparuje w całości. Pamiętaj zamieszać sosem od czasu do czasu.
  • Ugotuj makaron: W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zachowaj 1/2 filiżanki wody
  • Odcedź makaron.
  • Wymieszaj śmietanę, zioła i parmezan do sosu i pozwól się sosowi podgrzać przez około 1 minutę. Wymieszaj wszystko dobrze tak aby powstała gładka masa.
  • Dodaj odcedzony makaron do garnka z sosem, wymieszaj, aby cały makaron  pokryć sosem, dodając do sosu odrobinę wody z makaronu. Podawaj na ciepło z większą ilością parmezanu i udekoruj bazylią, jeśli chcesz.

Protipy, aby makaron Penna alla Vodka wyszedł idealnie

Vodkasauce, Pennevodka czyli Penna alla Vodka
  • Używaj składników dobrej jakości. Sos będzie smakował tylko tak dobrze, jak to, co do niego włożysz.
  • Upewnij się, że gotujesz go na wolnym ogniu wystarczająco długo, aby wygotować większość alkoholu, w przeciwnym razie poczujesz smak alkoholu i będzie on naprawdę przytłaczający dla dania.
  • Rozgnieć drobno pomidory, aby uzyskać gładszy, mniej grudkowaty sos. Możesz sos też zmiksować blenderem, aż osiągnie pożądaną konsystencje
  • Nie używaj suszonych ziół ani granulowanego czosnku. Te świeże składniki naprawdę pomogą uczynić Twój penne alla vodka doskonałym.
  • Zaproś znajomych. W towarzystwie smakuje najlepiej.
  • Pozostałej wódki nie wypijaj tylko zostaw na kolejny makaron Penna alla Vodka. 

Smacznego 🙂

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Nie zawsze był to słodki czy pikantny sos z pomidorów, cukru i octu z przyprawami. Kto wymyślił ketchup i jaki składnik został dodany dopiero w XIX wieku? keczup mity ciekawostki fakty historia

Kto wymyślił ketchup?

Zastanawiasz się, gdzie leży najzimniejsze miejsce na świecie lub najzimniejsze miejsce na ziemi Czy jest to najzimniejsze miasto w Rosji? Zgadnij!

Jakie jest najzimniejsze miejsce na ziemi?