
Dlaczego nie jeść mięsa i jakie są zalety wegetarianizmu? Kuchnia wegetariańska oraz wegańska zdobyły w ostatnich latach dużą popularność. Sklepy rozszerzają wybór zamienników mięsa i gotowych potraw bezmięsnych, a restauracje prześcigają się w nowych pomysłach na ciekawy posiłek bez mięsa, a w Internecie można znaleźć coraz to więcej przepisów na dania z tofu na 100 sposobów. Czasem jednak zadajemy sobie pytanie: Po co to wszystko? W chwilach wątpliwości warto sobie zadać pytane dlaczego mam nie jeść mięsa albo przynajmniej ograniczyć jego spożywanie? Jakie są zalety wegetarianizmu? Przygotowaliśmy 7 powodów, dla których warto ograniczyć spożycie mięsa.
Jeśli nie wiesz, czy przejść na wegetarianizm zrób specjalnie przygotowany przez nas quiz!
Zalety wegetarianizmu. Dlaczego nie jeść mięsa?
1. Ochrona życia zwierząt

To nie tajemnica że zwierzęta czują, myślą i są inteligentne. To samo tyczy się zwierząt hodowlanych, które nie odbiegają w zachowaniu i inteligencji chociażby kotom czy psom. Niestety, branża mięsna nie jest łaskawa dla zwierząt hodowlanych. Hodowla na masową skalę oznacza, że zwierzęta są pozbawione kontaktu ze światem zewnętrznym, są przetrzymywane w bardzo ciasnych, brudnych przestrzeniach oraz jest używana wobec nich siła, np. gdy trzeba je przemieścić lub przetransportować do rzeźni. Krowy, świnie i inne zwierzęta hodowlane w naturalnych warunkach żyją długo, tworzą rodziny, okazują radość, przywiązują się do ludzi oraz mają silną więź ze swoim potomstwem.
2. Ochrona środowiska
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że przemysł mięsny jest odpowiedzialny za ogromne zanieczyszczenia środowiska. Hodowla zwierząt przyczynia się do zanieczyszczeń powietrza poprzez znaczącą emisję dwutlenku węgla oraz zanieczyszczeń wód, z powodu odpadów, które trafiają do rzek czy mórz.

Zgodnie z raportem Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, hodowla zwierząt na ubój to jedna z głównych przyczyn ciągle pogłębiającego się kryzysu klimatycznego. Oprócz tego, to właśnie hodowla zwierząt na mięso jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o winowajców globalnego ocieplenia. Hodowla zwierząt to także zanieczyszczenia powietrza i wody. Jeśli więc chcemy uratować środowisko i przejmujemy się dalszym rozwojem sytuacji na naszej planecie, ograniczenie lub całkowite zaprzestanie jedzenia mięsa to krok, na który powinniśmy zdecydować się od razu.
3. Dbanie o własne zdrowie
Kolejną zaletą wegetarianizmu to zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz nowotworów. Dieta wegetariańska jest uboga w tłuszcze nasycone i cholesterol, które znacząco przyczyniają się do powstawania chorób serca czy nowotworów. Dania bezmięsne są natomiast bogate w składniki odżywcze pochodzenia roślinnego, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Niezliczone badania nie pozostawiają żadnych wątpliwości: mięso nie jest zdrowe.

Szczególnie to wysoko przetworzone jak bekon, salami lub parówki. Ale nie tylko, bowiem jagnięcina, wołowina i wieprzowina uznane są za drugi najbardziej groźny, zaraz po wyżej wymienionych przetworach, czynnik kancerogenny. Jedzenie mięsa to także zwiększone ryzyko chorób serca oraz podwyższony poziom cholesterolu. Jeśli więc chcemy zadbać o swoje zdrowie, warto pominąć mięso w naszych daniach.
4. Unikanie chorób odzwierzęcych
Nawet w najlepiej nadzorowanych i testowanych hodowlach zwierząt na ubój pojawiają się choroby. Niehigieniczne warunki oraz bardzo małe odstępy (lub ich zupełny brak) pomiędzy zwierzętami to idealne warunki do rozprzestrzeniania się groźnych chorób. Przez zjedzenie zakażonego mięsa możemy zakazić się tasiemcem, ptasią grypą bądź włośnicą. A to tylko niektóre z licznych chorób, którymi można się zakazić jedząc mięso. Nawet tak znaczący ostatnio koronawirus ma pochodzić z nietoperza, którego spożył człowiek.

5. Żeby schudnąć
Dieta bogata w warzywa i owoce oraz regularne posiłki sprzyjają zrzuceniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Spożywając większe ilości warzyw i owoców dostarczamy naszemu organizmowi więcej składników odżywczych, zdrowych tłuszczy czy witamin. Będąc na diecie wegetariańskiej, mamy więcej energii, nie czujemy się ociężale po zjedzeniu posiłku, a jednocześnie jesteśmy najedzeni.

Nie ma wątpliwości że to, co jemy, wpływa na masę naszego ciała. Co ciekawe, osoby jedzące mięso są aż 3 razy bardziej narażeni na otyłość niż wegetarianie. Co jeszcze bardziej szokujące, wartości te wzrastają jeszcze bardziej w porównaniu do wegan, gdyż osoby jedzące mięso w porównaniu do wegan są narażeni na otyłość aż zatrważające 9 razy bardziej! Tak więc jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej wagi lub zrzuceniu paru zbędnych kilogramów, niejedzenie mięsa, a najlepiej także jajek oraz nabiału, to świetny pomysł.
6. Żeby minimalizować głód na świecie
Badania pokazują, że kalorie z upraw jedzenia wystarczyłyby na nakarmienie około 11 miliardów ludzi. To więcej niż jest nas obecnie na świecie. Dlaczego więc głód to nadal tak poważny problem na skalę światową? Właśnie, między innymi, przez hodowlę zwierząt na mięso. Jedzenie którym karmi się zwierzęta z powodzeniem mogłoby wyżywić ogrom osób, ale nie jest to możliwe, gdyż wciąż hodowli jest mnóstwo. A zwierzęta oczywiście potrzebują ton jedzenia, ogromnych ilości wody i miejsca do życia. Gdyby usunąć te czynniki i zasilić te kraje, w których głód jest dużym problemem, uprawami które zostały przeznaczone dla zwierząt, problem głodu mógłby zniknąć.

7. Żeby mieć nowe doznania kulinarne
Nie można zaprzeczyć, że przechodząc na dietę bezmięsną musimy poniekąd nauczyć się gotować od nowa. Nasze dotychczasowe posiłki zawierające mięso muszą ulec modyfikacji, a my sami musimy szukać innych przepisów lub sami tworzyć nowe, roślinne posiłki. Sprzyja to jednak naszej kreatywności. Dieta roślinna wymaga wyjścia z naszej strefy komfortu, a czasem rezygnacji z ulubionych składników. Niemniej jednak nasze wegetariańskie posiłki z pewnością będą bardziej kolorowe i zdrowsze, niż te zawierające mięso.

Jesteśmy ciekawi nowych smaków i różnych kuchni z całego świata. Dieta wegetariańska lub wegańska to świetna okazja aby poszaleć w kuchni! Obecnie w każdym większym sklepie można dostać świetne zamienniki mięsa, zdrowe roślinne burgery lub roślinne mleka, które przez brak zawartości laktozy są bardziej łaskawe dla naszego układu pokarmowego. Przez wykluczenie mięsa z diety częściej sięgamy po warzywa, chociażby właśnie w formie burgerów lub roślinnych kotletów, co ma realny i długofalowy wpływ na nasze zdrowie.
Jak można zauważyć, wegetarianizm sprzyja nie tylko naszemu zdrowiu, ale też zwierzętom i środowisku. Pamiętajmy jednak, aby nasza dieta bezmięsna była dobrze zbilansowana i zawierała odpowiednią ilość białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jeśli nadal nie jesteśmy przekonani do przejścia na wegetarianizm, warto zacząć od małych kroków, jak na przykład ograniczenie mięsa jeden dzień w tygodniu. Na pewno wyjdzie nam to na dobre!
Jak widać, zalety wegetarianizmu są różne. Na pewno warto spróbować ograniczyć spożycie mięsa. Nie tylko ma to znaczenie dla naszego ciała, ale również dla zwierząt oraz środowiska. Obecnie opcji wegetariańskich w restauracjach i sklepach przybywa, a zamienniki do złudzenia przypominają smak i właściwości faktycznego mięsa. Nic, tylko próbować i kombinować w kuchni! Na zdrowie!
GIPHY App Key not set. Please check settings