Przepis na pierogi karelskie
Poszukujesz lekkiego i smacznego dania na każdą okazję? Pierogi karelskie to strzał w dziesiątkę! Karjalanpiirakat są integralną częścią fińskiej tradycji kulinarnej. Co więcej, należą do najpopularniejszych i najczęściej polecanych potraw z kraju tysiąca jezior. Dzięki poniższemu przepisowi z łatwością przygotujesz je w swoim domu.

- Liczba 40 sztuk
- Czas przygotowania
lepienie – 2 h 30 min
pieczenie – 10 min
łącznie – 2 h 40 min
Składniki - pierogi karelskie
200 ml zimnej wody
1 łyżeczka soli
250 ml mąki żytniej
250 ml mąki pszennej
25 g masła
- Farsz na pierogi karelskie
400 ml wody
400 ml ryżu krótkoziarnistego
1,6-1,8 l mleka pełnego
1¼ łyżeczki soli
- Polewa
75 g masła
200 ml mleka pełnego
Jak przygotować pierogi karelskie - karjalanpiirakat
a) Ugotuj farsz dzień wcześniej, używając w tym celu garnka z grubym dnem. Najpierw wrzuć ryż do wrzącej wody i gotuj go aż do momentu jej wchłonięcia. Następnie małymi porcjami dodawaj mleka. Stale mieszaj, uważając, żeby farsz nie przykleił się do dna. Po wlaniu całego mleka i zagotowaniu mieszanki zmniejsz ogień. Następnie duś farsz w garnku z pokrywką, dopóki się nie ugotuje, od czasu do czasu mieszając. Nie zapomnij również posolić i ostudzić farszu.
b) Przygotuj ciasto, mieszając pozostałe składniki z wodą. Pamiętaj, aby w całości roztopić masło, ponieważ ciasto powinno być wytrzymałe i elastyczne.
c) Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego kółka i jeszcze raz je rozwałkuj. Następnie ułóż pierogi jeden obok drugiego i przykryj folią spożywczą, żeby zapobiec wysychaniu.

d) Uformuj pierogi w owalne muszelki, a potem posyp je mąką i przykryj folią spożywczą.
e) Rozłóż pierogi na stole. Nadmiar mąki usuń pędzelkiem cukierniczym. Wkładaj farsz do środka w taki sposób, by prawie sięgał krawędzi. Następnie zagnij brzegi ciasta w górę i zmarszcz je palcami wskazującymi. Na koniec przenieś pierogi do brytfanny i ułóż je tam jeden obok drugiego.
f) Piecz pierogi w temperaturze 275-300°C przez 10-12 minut i wyjmij je, gdy będą gotowe.
g) Zanurz gotowe pierogi w mieszance masła i mleka. Przykryj je papierem do pieczenia, żeby zmiękły.
Teraz możesz już delektować się ich smakiem!
Wskazówki - pierogi karelskie
- Jeśli chcesz zrobić pierogi (karjalanpiirakat) bez glutenu i laktozy, zamiast mąki pszennej i żytniej użyj mąki gryczanej. Nabiał zastąp masłem bez laktozy i napojem z mleka odtłuszczonego, także bez laktozy. Posmaruj pierogi tylko roztopionym masłem.
- Nie używaj papieru do pieczenia, ponieważ nie wytrzymuje on temperatury 275°C.
- Jeśli zależy ci na tym, by pierogi miały bardziej żytni smak, do zrobienia ciasta użyj większej ilości mąki żytniej.
- Wolisz pierogi koktajlowe? Podziel ciasto na 60 części i dodaj do nich mniej farszu.
Rozkminiła: Agnieszka Adamik
Redakcja: Alicja Góralska
Grafika: Hubert Kalinowski
Optymalizacja SEO: Michalina Kossak
GIPHY App Key not set. Please check settings