Pierogi karelskie to pyszna fińska potrawa, którą z łatwością przygotujesz w domu. U nas znajdziesz prosty przepis na karjalanpiirakat!
w

Pierogi karelskie – czy wiesz, jak je zrobić?

Karjalanpiirakat! Brzmi znajomo? Pewnie nie, dlatego przychodzimy Ci z pomocą i podajemy prosty przepis, jak przyrządzić to pyszne fińskie danie.

Przepis na pierogi karelskie

Poszukujesz lekkiego i smacznego dania na każdą okazję? Pierogi karelskie to strzał w dziesiątkę! Karjalanpiirakat są integralną częścią fińskiej tradycji kulinarnej. Co więcej, należą do najpopularniejszych i najczęściej polecanych potraw z kraju tysiąca jezior. Dzięki poniższemu przepisowi z łatwością przygotujesz je w swoim domu.

pierogi karelskie Karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat
  • Liczba 40 sztuk
  • Czas przygotowania 

lepienie – 2 h 30 min

pieczenie10 min

łącznie – 2 h 40 min

Składniki - pierogi karelskie

200 ml zimnej wody

1 łyżeczka soli

250 ml mąki żytniej

250 ml mąki pszennej

25 g masła

  • Farsz na pierogi karelskie

400 ml wody

400 ml ryżu krótkoziarnistego

1,6-1,8 l mleka pełnego

1¼ łyżeczki soli

  • Polewa

75 g masła

200 ml mleka pełnego

Jak przygotować pierogi karelskie - karjalanpiirakat

a) Ugotuj farsz dzień wcześniej, używając w tym celu garnka z grubym dnem. Najpierw wrzuć ryż do wrzącej wody i gotuj go aż do momentu jej wchłonięcia. Następnie małymi porcjami dodawaj mleka. Stale mieszaj, uważając, żeby farsz nie przykleił się do dna. Po wlaniu całego mleka i zagotowaniu mieszanki zmniejsz ogień. Następnie duś farsz w garnku z pokrywką, dopóki się nie ugotuje, od czasu do czasu mieszając. Nie zapomnij również posolić i ostudzić farszu. 

b) Przygotuj ciasto, mieszając pozostałe składniki z wodą. Pamiętaj, aby w całości roztopić masło, ponieważ ciasto powinno być wytrzymałe i elastyczne. 

c) Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego kółka i jeszcze raz je rozwałkuj. Następnie ułóż pierogi jeden obok drugiego i przykryj folią spożywczą, żeby zapobiec wysychaniu. 

pierogi karelskie

d) Uformuj pierogi w owalne muszelki, a potem posyp je mąką i przykryj folią spożywczą. 

e) Rozłóż pierogi na stole. Nadmiar mąki usuń pędzelkiem cukierniczym. Wkładaj farsz do środka w taki sposób, by prawie sięgał krawędzi. Następnie zagnij brzegi ciasta w górę i zmarszcz je palcami wskazującymi. Na koniec przenieś pierogi do brytfanny i ułóż je tam jeden obok drugiego.

f) Piecz pierogi w temperaturze 275-300°C przez 10-12 minut i wyjmij je, gdy będą gotowe.

g) Zanurz gotowe pierogi w mieszance masła i mleka. Przykryj je papierem do pieczenia, żeby zmiękły.

Teraz możesz już delektować się ich smakiem!

Wskazówki - pierogi karelskie

  1. Jeśli chcesz zrobić pierogi (karjalanpiirakat) bez glutenu i laktozy, zamiast mąki pszennej i żytniej użyj mąki gryczanej. Nabiał zastąp masłem bez laktozy i napojem z mleka odtłuszczonego, także bez laktozy. Posmaruj pierogi tylko roztopionym masłem. 
  2. Nie używaj papieru do pieczenia, ponieważ nie wytrzymuje on temperatury 275°C.
  3. Jeśli zależy ci na tym, by pierogi miały bardziej żytni smak, do zrobienia ciasta użyj większej ilości mąki żytniej.
  4. Wolisz pierogi koktajlowe? Podziel ciasto na 60 części i dodaj do nich mniej farszu.

Rozkminiła: Agnieszka Adamik
Redakcja: Alicja Góralska 
Grafika: Hubert Kalinowski
Optymalizacja SEO: Michalina Kossak

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Czy chcesz poznać najniebezpieczniejsze zawody świata? Ten artykuł przedstawia prace szczególnie niebezpieczne. Sprawdź sam!

Najniebezpieczniejsze zawody świata

Hiszpański serial "Szkoła dla elity" (Netflix) wciąż cieszy się dużą popularnością. Przekonaj się, za co widzowie kochają serial "Elite"!

Serial Elite – wszystko, co powinieneś wiedzieć