kuchnia fińska fińskie potrawy
w ,

Lubię!Lubię! SuperSuper WowWow Ha haHa ha WrrWrr PrzykroPrzykro

Kuchnia fińska – pycha czy kicha?

Kuchnia fińska raczej nie jest powszechnie znana, a szkoda. Niektóre fińskie potrawy zasłużyły na to by były znane na całym świecie.

Kuchnia fińska stanowi połączenie wpływów lokalnych i międzynarodowych. Fińskie potrawy z pewnością mają potencjał by zaskoczyć podniebienie niejednego smakosza. Składnikami tradycyjnych potraw są najczęściej ryby, mięso, a także grzyby czy owoce leśne. Finowie stawiają przede wszystkim na zdrową żywność. Wśród fińskich dań narodowych można znaleźć ciekawe propozycje na każdą okazję. Poznajcie zatem dziesięć najpopularniejszych specjałów kulinarnych z Krainy Tysiąca Jezior.

1. Kuchnia fińska | Leipäjuusto

Kuchnia fińska fińskie potrawy Leipäjuusto
Fińskie potrawy | Leipäjuusto

Leipäjuusto, czyli ser chlebowy, to tradycyjny przysmak Północy. Na obszarach Ostrobotni, Perä-Pohjoli, Laponii i Kainuu wytwarzano go z siary lub mleka pełnego z podpuszczką. W Dolinie Torne i w Laponii jest nazywany serem kawowym. Leipäjuusto jest wspaniałym deserem lub przystawką, pasuje także do sałatek i dań głównych, np. do gulaszu.

2. Dania kuchni fińskiej | Vispipuuro

Fińskie potrawy | Vispipuuro

Vispipuuro to słodkie danie jagodowe, które jada się nie tylko w Finlandii, ale również w Szwecji i w Norwegii. Potrawa ta jest wytwarzana zwykle z kaszy manny i jagód, najczęściej z borówki brusznicy lub winogron. Puszyste vispipuuro tradycyjnie było spożywane jako przekąska albo deser z dodatkiem cukru i mleka. Borówki można zastąpić m.in. porzeczkami, agrestem, jabłkami czy rabarbarem. Maliny i truskawki sprawią, że danie będzie słodsze.

3. Kuchnia fińska | Lohikeitto

Lohikeitto kuchnia fińska potrawy fińskie
Fińskie potrawy | Lohikeitto

Lohikeitto to nie tylko jeden z najpopularniejszych posiłków w Finlandii, ale także prawdziwa klasyka, którą często proponuje się zagranicznym gościom. Kremowa zupa z łososia jest typowo północną potrawą, dodaje się do niej tradycyjne fińskie warzywa. Lohikeitto najlepiej smakuje z chlebem żytnim i świeżym mlekiem lub wodą.

4. Fińskie potrawy | Hernekeitto

Fińskie potrawy | Hernekeitto

Hernekeitto, czyli zupa grochowa, jest nieodłącznym elementem fińskiej tradycji kulinarnej. Nie bez powodu, bowiem Finowie jedzą ją od wieków. Grochówka dotarła do Finlandii wraz z chrześcijaństwem. Tradycyjnie spożywano ją tylko w czwartki, ponieważ sycące danie pomagało przetrwać dzień postu, który zawsze obowiązywał w piątki. W XX w. upowszechniła się zupa grochowa z puszki.

5. Kuchnia fińska | Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka kuchnia fińska fińskie potrawy
Fińskie potrawy | Karjalanpiirakka

Pierogi karelskie to ikona kuchni fińskiej. W Finlandii mają one nawet własne emoji. Wiadomo, że pierwsze pisemne wzmianki o karjalanpiirakat pochodzą z 1686 r. Pierogi zaczęto wytwarzać w piekarniach największych miast na początku XX w., jednak zyskały one popularność dopiero po przybyciu do Finlandii wysiedlonych Karelów.

6. Dania kuchni fińskiej | Korvapuusti

Fińskie potrawy | Korvapuusti

Korvapuusti to słodka bułeczka wypełniona cynamonem i cukrem. Od dziesięcioleci jest jednym z ulubionych wypieków mieszkańców Finlandii. Świetnie sprawdza się jako deser lub przekąska do kawy. Nietypowa nazwa bułki, korvapuusti, nawiązuje do jej kształtu (,,korva” to po fińsku ,,ucho”).

7. Kuchnia fińska | Lihapullat

Lihapullat kuchnia fińska potrawy fińskie
Fińskie potrawy | Lihapullat

Lihapullat, czyli klopsiki, to jedno z najpopularniejszych dań zarówno w Finlandii, jak i w Szwecji. Pierwszy przepis na tę potrawę pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej Cajsy Warg z 1754 r. Tradycyjnymi składnikami były chleb żytni, jajka, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Dziś zamiast chleba wykorzystuje się bułkę tartą.

8. Fińskie potrawy | Mämmi

Mämmi kuchnia fińska potrawy fińskie
Fińskie potrawy | Mämmi

Mämmi jest tradycyjnym fińskim przysmakiem na Wielkanoc. To wytwarzana w piekarniku masa ze słodu żytniego, którą można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tradycyjnie zawiera ona dużo śmietanki lub mleka i trochę cukru. Pierwszy znany przepis na to danie pochodzi z 1751 r. Mämmi sprawdza się jako śniadanie, obiad oraz deser. Do przekąski często dodaje się sos waniliowy, dżem lub marmoladę.

9. Kuchnia fińska | Ruisleipä

Ruisleipä
Fińskie potrawy | Ruisleipä

Narodowym daniem Finów jest również… Ruisleipä, czyli chleb żytni. To nie tylko pieczywo spożywane przy niemal każdym posiłku, ale także czynnik łączący różnorodną kulturę kulinarną Finlandii. Ruisleipä występuje w całym kraju, co jest zaskakująco rzadkim zjawiskiem w tamtejszej tradycji żywieniowej. Chleb żytni uchodzi za bardzo zdrowy, wielu Finom jego smak kojarzy się z dzieciństwem.

10. Fińskie potrawy | Karjalanpaisti

Karjalanpaisti
Fińskie potrawy | Ruisleipä

Karjalanpaisti, czyli gulasz karelski lub kociołek karelski, występuje w kilku różnych odmianach. Zwykle przyrządza się ją z jednego rodzaju mięsa, jednak wersja świąteczna obejmuje więcej składników, np. wieprzowinę, wołowinę i baraninę. Do gulaszu dodaje się m.in. marchewkę, kaszę i fasolę. Karjalanpaisti dobrze obrazuje zmiany zachodzące w światowej kulturze żywienia. W Finlandii wciąż powstają nowe warianty tego dania.

Której z fińskich potraw chcielibyście spróbować?

 

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

jak zwiększyć ruch na stronie internetowej na blogu jak generować ruch na stronie

Jak zwiększyć ruch na stronie internetowej?

Zupa ramen przepis przepis na ramen przepis zupa chińska

Zupa ramen przepis. Autentyczny jest Chiński czy Japoński?