Kuchnia fińska stanowi połączenie wpływów lokalnych i międzynarodowych. Fińskie potrawy z pewnością mają potencjał by zaskoczyć podniebienie niejednego smakosza. Składnikami tradycyjnych potraw są najczęściej ryby, mięso, a także grzyby czy owoce leśne. Finowie stawiają przede wszystkim na zdrową żywność. Wśród fińskich dań narodowych można znaleźć ciekawe propozycje na każdą okazję. Poznajcie zatem dziesięć najpopularniejszych specjałów kulinarnych z Krainy Tysiąca Jezior.
1. Kuchnia fińska | Leipäjuusto
Leipäjuusto, czyli ser chlebowy, to tradycyjny przysmak Północy. Na obszarach Ostrobotni, Perä-Pohjoli, Laponii i Kainuu wytwarzano go z siary lub mleka pełnego z podpuszczką. W Dolinie Torne i w Laponii jest nazywany serem kawowym. Leipäjuusto jest wspaniałym deserem lub przystawką, pasuje także do sałatek i dań głównych, np. do gulaszu.
2. Dania kuchni fińskiej | Vispipuuro
Vispipuuro to słodkie danie jagodowe, które jada się nie tylko w Finlandii, ale również w Szwecji i w Norwegii. Potrawa ta jest wytwarzana zwykle z kaszy manny i jagód, najczęściej z borówki brusznicy lub winogron. Puszyste vispipuuro tradycyjnie było spożywane jako przekąska albo deser z dodatkiem cukru i mleka. Borówki można zastąpić m.in. porzeczkami, agrestem, jabłkami czy rabarbarem. Maliny i truskawki sprawią, że danie będzie słodsze.
3. Kuchnia fińska | Lohikeitto
Lohikeitto to nie tylko jeden z najpopularniejszych posiłków w Finlandii, ale także prawdziwa klasyka, którą często proponuje się zagranicznym gościom. Kremowa zupa z łososia jest typowo północną potrawą, dodaje się do niej tradycyjne fińskie warzywa. Lohikeitto najlepiej smakuje z chlebem żytnim i świeżym mlekiem lub wodą.
4. Fińskie potrawy | Hernekeitto
Hernekeitto, czyli zupa grochowa, jest nieodłącznym elementem fińskiej tradycji kulinarnej. Nie bez powodu, bowiem Finowie jedzą ją od wieków. Grochówka dotarła do Finlandii wraz z chrześcijaństwem. Tradycyjnie spożywano ją tylko w czwartki, ponieważ sycące danie pomagało przetrwać dzień postu, który zawsze obowiązywał w piątki. W XX w. upowszechniła się zupa grochowa z puszki.
5. Kuchnia fińska | Karjalanpiirakka
Pierogi karelskie to ikona kuchni fińskiej. W Finlandii mają one nawet własne emoji. Wiadomo, że pierwsze pisemne wzmianki o karjalanpiirakat pochodzą z 1686 r. Pierogi zaczęto wytwarzać w piekarniach największych miast na początku XX w., jednak zyskały one popularność dopiero po przybyciu do Finlandii wysiedlonych Karelów.
6. Dania kuchni fińskiej | Korvapuusti
Korvapuusti to słodka bułeczka wypełniona cynamonem i cukrem. Od dziesięcioleci jest jednym z ulubionych wypieków mieszkańców Finlandii. Świetnie sprawdza się jako deser lub przekąska do kawy. Nietypowa nazwa bułki, korvapuusti, nawiązuje do jej kształtu (,,korva” to po fińsku ,,ucho”).
7. Kuchnia fińska | Lihapullat
Lihapullat, czyli klopsiki, to jedno z najpopularniejszych dań zarówno w Finlandii, jak i w Szwecji. Pierwszy przepis na tę potrawę pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej Cajsy Warg z 1754 r. Tradycyjnymi składnikami były chleb żytni, jajka, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Dziś zamiast chleba wykorzystuje się bułkę tartą.
8. Fińskie potrawy | Mämmi
Mämmi jest tradycyjnym fińskim przysmakiem na Wielkanoc. To wytwarzana w piekarniku masa ze słodu żytniego, którą można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tradycyjnie zawiera ona dużo śmietanki lub mleka i trochę cukru. Pierwszy znany przepis na to danie pochodzi z 1751 r. Mämmi sprawdza się jako śniadanie, obiad oraz deser. Do przekąski często dodaje się sos waniliowy, dżem lub marmoladę.
9. Kuchnia fińska | Ruisleipä
Narodowym daniem Finów jest również… Ruisleipä, czyli chleb żytni. To nie tylko pieczywo spożywane przy niemal każdym posiłku, ale także czynnik łączący różnorodną kulturę kulinarną Finlandii. Ruisleipä występuje w całym kraju, co jest zaskakująco rzadkim zjawiskiem w tamtejszej tradycji żywieniowej. Chleb żytni uchodzi za bardzo zdrowy, wielu Finom jego smak kojarzy się z dzieciństwem.
10. Fińskie potrawy | Karjalanpaisti
Karjalanpaisti, czyli gulasz karelski lub kociołek karelski, występuje w kilku różnych odmianach. Zwykle przyrządza się ją z jednego rodzaju mięsa, jednak wersja świąteczna obejmuje więcej składników, np. wieprzowinę, wołowinę i baraninę. Do gulaszu dodaje się m.in. marchewkę, kaszę i fasolę. Karjalanpaisti dobrze obrazuje zmiany zachodzące w światowej kulturze żywienia. W Finlandii wciąż powstają nowe warianty tego dania.
Której z fińskich potraw chcielibyście spróbować?
GIPHY App Key not set. Please check settings