w

SuperSuper

Kuchnia fińska – pycha czy kicha?

Kuchnia fińska raczej nie jest powszechnie znana. A szkoda. Niektóre fińskie potrawy zasłuzyły na to by były znane na całym świecie.

kuchnia fińska fińskie potrawy

Kuchnia fińska stanowi połączenie wpływów lokalnych i międzynarodowych. Fińskie potrawy z pewnością mają potencjał by zaskoczyć podniebienie niejednego smakosza. Składnikami tradycyjnych potraw są najczęściej ryby, mięso, a także grzyby czy owoce leśne. Finowie stawiają przede wszystkim na zdrową żywność. Wśród fińskich dań narodowych można znaleźć ciekawe propozycje na każdą okazję. Poznajcie zatem dziesięć najpopularniejszych specjałów kulinarnych z Kraju Tysiąca Jezior.

1. Leipäjuusto

Kuchnia fińska fińskie potrawy Leipäjuusto

Leipäjuusto, czyli ser chlebowy, to tradycyjny przysmak Północy. Na obszarach Ostrobotni, Perä-Pohjoli, Laponii i Kainuu wytwarzano go z siary lub mleka pełnego z podpuszczką. W Dolinie Torne i w Laponii jest nazywany serem kawowym. Leipäjuusto jest wspaniałym deserem lub przystawką, pasuje także do sałatek i dań głównych, np. do gulaszu.

2. Vispipuuro

kuchnia fińska potrawy fińskie Vispipuuro

Vispipuuro to słodkie danie jagodowe, które jada się nie tylko w Finlandii, ale również w Szwecji i w Norwegii. Potrawa ta jest wytwarzana zwykle z kaszy manny i jagód, najczęściej z borówki brusznicy lub winogron. Puszyste vispipuuro tradycyjnie było spożywane jako przekąska albo deser z dodatkiem cukru i mleka. Borówki można zastąpić m.in. porzeczkami, agrestem, jabłkami czy rabarbarem. Maliny i truskawki sprawią, że danie będzie słodsze.

3. Lohikeitto

Lohikeitto kuchnia fińska potrawy fińskie

Lohikeitto to nie tylko jeden z najpopularniejszych posiłków w Finlandii, ale także prawdziwa klasyka, którą często proponuje się zagranicznym gościom. Kremowa zupa z łososia jest typowo północną potrawą, dodaje się do niej tradycyjne fińskie warzywa. Lohikeitto najlepiej smakuje z chlebem żytnim i świeżym mlekiem lub wodą.

4. Hernekeitto

Hernekeitto kuchnia fińska potrawy fińskie

Hernekeitto, czyli zupa grochowa, jest nieodłącznym elementem fińskiej tradycji kulinarnej. Nie bez powodu, bowiem Finowie jedzą ją od wieków. Grochówka dotarła do Finlandii wraz z chrześcijaństwem. Tradycyjnie spożywano ją tylko w czwartki, ponieważ sycące danie pomagało przetrwać dzień postu, który zawsze obowiązywał w piątki. W XX w. upowszechniła się zupa grochowa z puszki.

5. Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka kuchnia fińska fińskie potrawy

Pierogi karelskie to ikona kuchni fińskiej. W Finlandii mają one nawet własne emoji. Wiadomo, że pierwsze pisemne wzmianki o karjalanpiirakat pochodzą z 1686 r. Pierogi zaczęto wytwarzać w piekarniach największych miast na początku XX w., jednak zyskały one popularność dopiero po przybyciu do Finlandii wysiedlonych Karelów.

6. Korvapuusti

Korvapuusti kuchnia fińska potrawy fińskie

Korvapuusti to słodka bułeczka wypełniona cynamonem i cukrem. Od dziesięcioleci jest jednym z ulubionych wypieków mieszkańców Finlandii. Świetnie sprawdza się jako deser lub przekąska do kawy. Nietypowa nazwa bułki, korvapuusti, nawiązuje do jej kształtu (,,korva” to po fińsku ,,ucho”).

7. Lihapullat

Lihapullat kuchnia fińska potrawy fińskie

Lihapullat, czyli klopsiki, to jedno z najpopularniejszych dań zarówno w Finlandii, jak i w Szwecji. Pierwszy przepis na tę potrawę pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej Cajsy Warg z 1754 r. Tradycyjnymi składnikami były chleb żytni, jajka, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Dziś zamiast chleba wykorzystuje się bułkę tartą.

8. Mämmi

Mämmi kuchnia fińska potrawy fińskie

Mämmi jest tradycyjnym fińskim przysmakiem na Wielkanoc. To wytwarzana w piekarniku masa ze słodu żytniego, którą można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tradycyjnie zawiera ona dużo śmietanki lub mleka i trochę cukru. Pierwszy znany przepis na to danie pochodzi z 1751 r. Mämmi sprawdza się jako śniadanie, obiad oraz deser. Do przekąski często dodaje się sos waniliowy, dżem lub marmoladę.

9. Ruisleipä

Ruisleipä

Narodowym daniem Finów jest również… Ruisleipä, czyli chleb żytni. To nie tylko pieczywo spożywane przy niemal każdym posiłku, ale także czynnik łączący różnorodną kulturę kulinarną Finlandii. Ruisleipä występuje w całym kraju, co jest zaskakująco rzadkim zjawiskiem w tamtejszej tradycji żywieniowej. Chleb żytni uchodzi za bardzo zdrowy, wielu Finom jego smak kojarzy się z dzieciństwem.

10. Karjalanpaisti

Karjalanpaisti
Karjalanpaisti, czyli gulasz karelski lub kociołek karelski, występuje w kilku różnych odmianach. Zwykle przyrządza się ją z jednego rodzaju mięsa, jednak wersja świąteczna obejmuje więcej składników, np. wieprzowinę, wołowinę i baraninę. Do gulaszu dodaje się m.in. marchewkę, kaszę i fasolę. Karjalanpaisti dobrze obrazuje zmiany zachodzące w światowej kulturze żywienia. W Finlandii wciąż powstają nowe warianty tego dania.

Zgłoś nadużycie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

praca w modzie praca moda praca w domach mody

Praca w modzie

strefy komfortu strefa komfortu psychologia wyjść poza strefę komfortu

Wyjść ze strefy komfortu czy nie wyjść; oto jest pytanie