Jak zrobić tiramisu klasyczne
w

Jak zrobić tiramisu w pucharkach?

Tiramisu klasyczne czy nie? Istnieje mnóstwo teorii i przepisów dla tego kultowego włoskiego deseru. Poznaj historie tiramisu z burdelmamą w tle i dowiedz się jak zrobić klasyczne tiramisu w pucharkach.

Tiramisu to przepyszny włoski deser uwielbiany przez wszystkich. Jego dokładne pochodzenie, podobnie jak jego idealna receptura, owiane jest jednak tajemnicą. O ojcostwo tego deseru rywalizuje wiele włoskich regionów. Wśród nich znajdują się Piemont, Toskania, Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Każdy z nich twierdzi, że to od nich pochodzi tiramisu klasyczne. Co ciekawe, nie wiadomo kto i kiedy go wymyślił. Jedna z teorii mówi nawet o burdelmamie, ale o tym możesz przeczytać w dalszej części artykułu. To jednak nie odstrasza jego miłośników. Tiramisù to przecież najbardziej znany i lubiany włoski deser na świecie. Jak zatem zrobić tiramisu klasyczne? Z artykułu dowieszi się również jak zrobić tiramisu w pucharkach.

Proste składniki na tiramisù klasyczne

Ten bardzo prosty deser jedzony łyżeczką, zawładnął sercami nie tylko Włochów, ale także ludzi na całym świecie. A pomyśleć, że wykonany jest z kilku prostych składników: biszkoptów (teoretycznie powinny to być włoskie biszkopty savoiardi, ale każde inne też będą dobre), jajek, cukru, kawy, serka mascarpone i kakao. Najwygodniej jest zrobić tiramisu w pucharku, szklance lub słoiku. W ten sposób od razu będzie podzielone na odpowiednie porcje.

Jak zrobić wygodne tiramisu w pucharkach?

jak zrobić tiramisu w pucharkach klasyczne

Składniki do tiramisu w pucharkach

  • 400 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 10 biszkoptów
  • Kakao w proszku
  • 150 g kawy
  • Odrobina amaretto

Przygotowanie tiramisu w pucharkach krok po kroku

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Ubij żółtka z 50 g cukru, aż kogiel mogiel będzie biały.
  • Dodaj mascarpone i wymieszaj.
  • Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  • Delikatnie wmieszaj do masy kogla mogla z mascarpone
  • Wymieszaj kawę z amaretto.
  • Ułóż w pucharkach dolną warstwę z połamanych biszkoptów.
  • Namocz je wcześniej przez chwilę w mieszance kawy i amaretto.
  • Następnie nałóż do pucharka warstwę kremowego mascarpone
  • Potem kolejną warstwę wilgotnych biszkoptów, a na koniec jeszcze jedną warstwę kremowego mascarpone.
  • Nakładaj tak warstwy aż cały pucharek się wypełni
  • Powtórz tak z kolejnymi pucharkami, aż składniki się skończą
  • Tiramisu w pucharkach gotowe
    Jeśli masz czas, warto zostawić go na noc.
    Podawaj z posypką z kakao na wierzchu.

Tiramisu klasyczne i jego historia

Właściwie lepiej zatytułować ten tekst “historie tiramisù”, ponieważ istnieją różne teorie na temat pochodzenia deseru. Nie mamy jednak pewności kto i kiedy dokładnie go wymyślił, dlatego dziś przedstawimy Wam na ten temat aż trzy różne teorie. Przeczytaj ten artykuł do końca o dowiedz się jak zrobić tiramisu.

Teoria Nr 1 - Skąd pochodzi tiramisu klasyczne?

Według Akademii Tiramisù deser powstał w mieście Treviso na przełomie XVIII i XIX wieku. W tym samym czasie wymyślono jego nazwę “tireme su” (oznaczającą dosłownie “podnieś mnie”), która później została przekształcona w “tiramisu”. W okolicach Treviso krąży niepisana legenda, która twierdzi, że tiramisù wymyśliła “burdelmama” z miejskiego domu publicznego. To właśnie tam właścicielka domu przygotowywała ten deser, by podnieść na duchu mężczyzn, którzy ze złamanym sercem pojawiali się w drzwiach lokalu. By ich pokrzepić, kobieta wymyśliła “naturalną Viagrę”, czyli ten słodki i orzeźwiający afrodyzjak, jakim jest tiramisù.

Historia ta była jednak na przestrzeni wieków ukrywana, głównie w czasach prohibicji, kiedy wszystkie niestosowne opowieści cenzurowano. Z powodu swojego niechlubnego pochodzenia, historia powstania tiramisu, a nawet przepis na niego, przez długo nie były wspominane w żadnej literaturze. Wiąże się to głównie z cenzurą i uprzedzeniami, które przestały być tak silne dopiero w drugiej połowie XX wieku. Przed rozpowszechnieniem się lodówek, ten nietrwały deser znany był tylko w Treviso i jego sąsiednich obszarach.

Teoria Nr 2 - Skąd pochodzi tiramisu klasyczne?

Druga wersja powstania receptury tiramisù, pochodzi ze Sieny. Według tamtejszych mieszkańców deser ten powstał z okazji wizyty wielkiego księcia Kosmy III Medyceusza i wiąże się z pierwszym importem kawy na półwysep Apeniński. Jest ona jednak nie tylko dużo mniej popularna, lecz także uznawana za mniej wiarygodną.

Teoria Nr 3 - Skąd pochodzi tiramisu klasyczne?

Kolejna historia opowiada o tym, że deser powstał w Piemoncie. Według niej, tiramisu klasyczne zostało wymyślone przez turyńskiego kucharza, który chciał dodać odwagi walczącemu o zjednoczenie Włoch politykowi Camillo Benso di Cavour.

Historia historią, ale czy tiramisù od początku wyglądało tak samo?

Otóż nie! Przede wszystkim, dawne tiramisu nie było przygotowywane na bazie mascarpone, tylko “sbatudin”, czyli włoskiego odpowiednika kogla mogla. Zamiast biszkoptów savoiardi używano kruchych ciastek, focacci lub kilkudniowego chleba nasączonego na przykład kawą.

Tiramisù szybko stało się symbolem prostego, lecz sycącego deseru, przygotowywanego we wszystkich domach w okolicy Treviso. Z tego powodu w początkowym przepisie nie było likieru, który nie smakowałby dzieciom.

Dopiero przed I wojną światową zaczęto dodawać do deseru kawę, mascarpone i kakao – i to właśnie dopiero wtedy tiramisu zaczęło przypominać deser, którym dzisiaj się zachwycamy.

Przepis na klasyczne tiramisu w pucharkach

Przepis na tiramisu w pucharkach z winem Marsala

Tiramisu w pucharkach to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów. Czy jego przygotowanie jest trudne? Nie! Poniżej przedstawiamy przepis na idealne tiramisù z winem Marsala.

Składniki dla 6 osób (na 6 pucharków):

  • 6 świeżych jajek,
  • 150 g cukru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 300 g biszkoptów savoiardi,
  • 4 łyżki wina Marsala,
  • 4 filiżanki przedłużonego espresso,
  • kakao do wypieków w proszku (do smaku).

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Ucieraj je z cukrem aż do momentu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj wino Marsala, serek mascarpone i połącz wszystkie składniki.
  3. W kolejnej misce ubij na sztywno białka. Dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj.
  4. Pojedynczo zanurzaj biszkopty w przechłodzonej kawie (rób to bardzo szybko, inaczej biszkopty rozmiękną i się połamią). Przekładaj na zmianę biszkopty i krem do momentu, w którym zakryjesz cały pucharek.
  5. Odłóż deser do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  6. Przed podaniem posyp tiramisù z wierzchu kakao.

Pamiętajcie jednak, że robienie tiramisu w pucharkach, to przede wszystkim dobra zabawa. Jeżeli chcecie, to możecie modyfikować przepis, dodając na przykład truskawki.

Jeszcze jeden przepis na tiramisu w pucharkach

Ciekawostki o tiramisu

Wiemy już, że o status “ojczyzny” tiramisù ubiega się kilka włoskich regionów. Nie jest to jednak wszystko, co ciekawego można o tym deserze powiedzieć.

  1. Dwa rekordowe tiramisu

Wiedzieliście, że w regionie Friuli Wenecja Julijska podjęto próbę pobicia rekordu Guinnessa na zrobienie największego tiramisù na świecie? I udało im się! Lokalni cukiernicy przygotowali wtedy ciasto tiramisu ważące dokładnie 3015 kg.

Jeżeli mowa o najdłuższym tisamisu, to taki rekord padł w Mediolanie – zrobiono wtedy deser na 273, 5 metra długości. Pomieścił on wtedy 15 tysięcy porcji!

  1. Słowo “tiramisu”

“Tiramisu” to piąte najlepiej znanej za granicą włoskie słowo w kategorii żywności  i pierwsze w kategorii słodyczy.

  1. Kosmiczny deser

Wszyscy wiedzą, że tiramisu klasyczne znane jest na całym świecie. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że poleciało w kosmos!
W 2013 roku, kiedy włoski astronauta Luca Parmitano miał polecieć w kosmos na statku kosmicznym Sojuz TMA09M, poprosił on o przełożonych o specjalne menu. Łakomy astronauta nie mógł doczekać się powrotu do ojczyzny, więc turyński szef kuchni Davide Scabin przygotował mu kilka włoskich dań (między innymi tiramisuu klasyczne), które nadawały się do podróży w kosmos.

  1. Dzień Tiramisu

Są różne ciekawe święta, więc dlaczego nie świętować dnia pysznego deseru? Jeśli chcecie bez wyrzutów sumienia jeść tiramisu, możecie to zrobić 21 marca 🙂

  1. Wartości odżywcze

A na samym końcu najmniej przyjemna rzecz, jaką są wartości odżywcze. Tiramisu  to sycące ciasto, które doda Ci energii i dobrego humoru. Kakao zawiera serotoninę, nazywaną również hormonem szczęścia, a kawa pobudza serce i aktywność nerwową. Porcja tiramisu  (około 175 g) zawiera 500 kcal (25% dziennej porcji zalecanej) i zawiera 58% tłuszczu, 35% węglowodanów i 7% białka. Ale czym są kalorie przy takiej porcji szczęścia!

Źródła:

Zgłoś nadużycie

Hiszpańskie seriale na Netflix przeżywają okres największych sukcesów i są kochane przez fanów na świecie. Oto 5 najlepsze serialie hiszpańskie na Netflixie

Hiszpańskie seriale Netflix | TOP 5

drugie życie ubrań recykling ubrań jak wykorzystać stare ubrania

Recykling ubrań! 11 sposobów jak wykorzystać stare ubrania