Przypomnij sobie smak niemieckiej kiełbaski z curry, spróbuj jej po raz pierwszy lub po prostu dowiedz się jak zrobić Currywurst dzięki naszemu przepisowi!
w ,

Jak zrobić Currywurst?

Czy próbowałeś kiedyś niemieckiej kiełbaski z curry, zwanej Currywurst, i zasmakowała Ci do tego stopnia, że chciałbyś ją przygotować sam? A może nie miałeś jeszcze okazji jej spróbować i chciałbyś to zmienić? Może chcesz wzbogacić swoją wiedzę kulinarną o nowe przepisy? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na choć jedno z tych pytań, ten artykuł jest skierowany właśnie do Ciebie!

Jak zrobić currywurst?

Currywurst to streetfood pochodzący z Niemiec, popularny zwłaszcza w Berlinie, gdzie serwowany jest w licznych budkach z jedzeniem. Powstał on jako spontaniczny pomysł po II wojnie światowej. Nie musicie jednak jechać do Berlina, aby spróbować tego przysmaku. Możecie przygotować currywurst w domu, korzystając z tego przepisu.

Jak powstał currywurst?

Istnieje wiele teorii na temat powstania currywurst, ale najbardziej popularna mówi, że został on wynaleziony przez Hertę Heuwer, która zaproponowała go w 1949 r. w swojej berlińskiej restauracji w Charlottenburgu w Berlinie Zachodnim. Herta Heuwer podobno wymieszała pierwszy sos tego rodzaju z curry w proszku, pasty pomidorowej i sosu Worcestershire oraz podała go z kiełbasą.

Jaką kiełbasę użyć?

W rzeczywistości każdy bar sprzedaje inną kiełbasę. Do najbardziej popularnych należą:  Brühwurst (biała kiełbasa parzona), Bratwurst (smażona kiełbasa) i Bockwurst (serdelek). Rodzaj kiełbasy zależy też od regionu, więc nie da się jednoznacznie stwierdzić, która jest najlepsza do przygotowania tego dania. Jednak nie przejmuj się tym! Najważniejsze jest, aby danie dobrze smakowało, a nie jaki rodzaj kiełbasy został użyty.

Jak zrobić currywurst? - Sos curry to najważniejszy składnik

Nie oszczędzaj na przyprawie curry, bo to ona nada twojemu daniu najwięcej smaku! Dzieje się tak dlatego, że curry w proszku jest mieszanką wielu różnych przypraw. Podstawowe przyprawy w większości mieszanek to kurkuma, kminek, kolendra, kozieradka i czarny pieprz. W niektórych znajdziesz również chili. Przyprawę curry najlepiej kupić w sklepie z produktami azjatyckimi, wtedy będziesz mieć pewność, że twój sos curry wyjdzie przepyszny.

Jakie składniki potrzebujesz?

Do przygotowania berlińskiego przysmaku dla dwóch osób będziesz potrzebował: 

  • 2 kiełbasy
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • przyprawa curry
  • jeśli lubisz ostre dania, przyprawa chili

Jak zrobić currywurst?

Domowy currywurst wcale nie jest tak trudny do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. Aby go przygotować, należy podsmażyć kiełbasy na patelni, aż ich skórka będzie chrupiąca. Następnie odłożyć kiełbaski na bok, a na patelnię wlać ketchup i dodać do niego przyprawę curry. W tym momencie powinieneś dodać też przyprawę chili, jeśli zdecydowałeś się jej użyć. Gdy sos będzie podgrzany i dobrze wymieszany z przyprawami, pokrój kiełbasę w grube plasterki i polej je przygotowanym sosem. Na koniec posyp przygotowane danie przyprawą curry.

A co, jeśli masz dosłownie chwilę na przygotowanie szybkiej przekąski?

Wtedy zamiast robić sos curry, możesz użyć gotowego ketchupu! Dostaniesz go w niemieckich sklepach pod nazwą Hela Gewürz Ketchup Curry. W Polsce możesz go zamówić przez stronę Allegro. Ketchup ten jest już odpowiednio przyprawiony, więc jedyne co musisz zrobić to podsmażyć kiełbaski i dodać sos. Szybciej się nie da!

Jesteś wege i myślisz, że currywurst nie jest dla Ciebie?

Jesteś w błędzie! Wystarczy, że zastąpisz kiełbasę jej bezmięsnym zamiennikiem. W Berlinie możesz zjeść wegański currywurst w wielu miejscach np. w Curry 61 przy Oranienburger Straße. Za mniej niż 5 euro zjesz tam bezmięsny currywurst z frytkami i wegańskim majonezem! Curry 61 znajduje się 10 minut spacerem od Wyspy Muzeów, więc zwiedzając tę okolicę, to warto odwiedzić to miejsce i spróbować oryginalny currywurst. Weź jednak pod uwagę, że miejsce to cieszy się dużą popularnością, więc często są tam długie kolejki.

Idealny dodatek do currywurst? Pommes rot weiß!

Jeśli chodzi o idealne danie dodatkowe, nikt nie musi się zastanawiać: do klasycznego currywursta najlepiej pasują świeże frytki z majonezem, czyli pommes rot weiß lub inaczej pommes spezial. Przygotowanie ich jest bardzo proste: pokrój ziemniaki w kształt frytek (wersja dla leniwych: możesz użyć mrożonych frytek) i usmaż je na głębokim oleju. Usmażone frytki posól i podawaj z majonezem, keczupem curry oraz drobno pokrojoną cebulką.

Źródła:

www.chefkoch.de

Zgłoś nadużycie

tłumaczenie dokumentów samochodowych

Sprowadzenie auta do Polski. Jakie Formalności należy załatwić?

Hiszpania ciekawostki hiszpanie paella sangria walka byków

Zaskakujące ciekawostki o Hiszpanii i Hiszpanach