Kuchnia niemiecka słynie z tej pokrojonej grillowanej kiełbasy polanej sosem curry. To niewątpliwie jedno z najpopularniejszych niemieckich dań Jest ona bardzo prosta do przygotowania. W skrócie, posmażamy kiełbasę, posypujemy sporą ilością przyprawy curry, przygotowujemy sos na bazie ketchupu, odczekujemy aż sos nieco zgęstnieje, na sosie układamy kiełbaski i gotowe!
Co to jest currywurst?
Jest to pieczona kiełbasa w sosie pomidorowym posypana curry. Currywurst to streetfood pochodzący z Niemiec, popularny zwłaszcza w Berlinie, gdzie serwowany jest w dużych niemieckich miastach w licznych budkach z jedzeniem. Powstał on jako spontaniczny pomysł po II wojnie światowej. Nie musicie jednak jechać do Berlina, aby spróbować tego przysmaku. Możecie przygotować te niemieckie kiełbaski w domu, korzystając z tego przepisu.
Jak powstał ten klasyczny niemiecki fast food?
Jest to klasyczne niemieckie danie typu fast food. Istnieje wiele teorii na temat jego powstania, ale najbardziej popularna mówi, że za wpomysłodawcę kiełbasy curry uważa się Hertę Heuwer, która zaproponowała go w 1949 r. w swojej berlińskiej restauracji w Charlottenburgu w Berlinie Zachodnim. Herta Heuwer podobno wymieszała pierwszy sos tego rodzaju z curry w proszku, pasty pomidorowej i sosu Worcestershire oraz podała go z kiełbasą.
Jaką kiełbasę użyć?
W rzeczywistości każdy bar sprzedaje inną kiełbasę. Do najbardziej popularnych należą: Brühwurst (biała kiełbasa parzona), Bratwurst (smażona kiełbasa) i Bockwurst (serdelek). W klaczycznej wersji niemieckie currywurst przygotowuje się z kiełbasy wieprzowej. Rodzaj kiełbasy zależy też od regionu, więc nie da się jednoznacznie stwierdzić, która jest najlepsza do przygotowania tego dania. Jednak nie przejmuj się tym! Najważniejsze jest, aby danie dobrze smakowało, a nie jaki rodzaj kiełbasy został użyty.
Currywurst przepis - Sos curry to najważniejszy składnik
Nie oszczędzaj na ilości curry, bo to ona nada twojemu daniu najwięcej smaku! Dzieje się tak dlatego, że curry w proszku jest mieszanką wielu różnych przypraw. Podstawowe przyprawy w większości mieszanek to kurkuma, kminek, kolendra, kozieradka i czarny pieprz. W niektórych znajdziesz również chili. Przyprawę curry najlepiej kupić w sklepie z produktami azjatyckimi, wtedy będziesz mieć pewność, że twój sos curry wyjdzie przepyszny.
Jakich składników potrzebujesz?
Do przygotowania berlińskiego przysmaku dla dwóch osób będziesz potrzebował:
- 2 kiełbasy
- 3/4 szklanki ketchupu
- przyprawa curry
- jeśli lubisz ostre dania, przyprawa chili
Tradycyjne niemieckie currywurst - przepis
Domowa wersja tego dania wcale nie jest tak trudny do zrobienia, jak mogłoby się wydawać. Aby go przygotować, należy podsmażyć kiełbasy na patelni, aż ich skórka będzie chrupiąca. Następnie odłożyć kiełbaski na bok, a na patelnię wlać ketchup i posypać przyprawą curry. Dodaj minimum jedną łyżeczkę curry. W tym momencie powinieneś dodać też przyprawę chili, jeśli zdecydowałeś się jej użyć. Gdy sos będzie podgrzany i dobrze wymieszany z przyprawami, odstaw, żeby sos nieco zgęstniał, pokrój kiełbasę w grube plasterki i polej je przygotowanym sosem. Na koniec posyp przygotowane danie przyprawą curry.
A co, jeśli masz mało czasu na przygotowanie szybkiej przekąski?
Wtedy zamiast robić sos curry, możesz użyć gotowego ketchupu! Dostaniesz go w niemieckich sklepach pod nazwą Hela Gewürz Ketchup Curry. W Polsce możesz go zamówić przez stronę Allegro. Ketchup ten jest już odpowiednio przyprawiony, więc jedyne co musisz zrobić to podsmażyć kiełbaski i dodać sos. Szybciej się nie da!
Co jeśli nie mam wszystkich składników?
Spokojnie, możesz dodać zamiast ketchupu koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy lub pomidory krojone. Zamiast przyprawy curry w proszku możesz użyć pasty curry. Możesz również eksperymentować z dodaniem łyżeczki sosu worchesteire, papryka słodka też może być ciekawym dodatkiem. Możesz dodać mleko kokosowe. Kiełbasę możesz pokroić lub podawać w całości. Szczegóły tego przepisu możesz zupełnie dowolnie modyfikować według własnego uznania.
Jesteś wege i myślisz, że currywurst nie jest dla Ciebie?
Jesteś w błędzie! Wystarczy, że zastąpisz kiełbasę jej bezmięsnym zamiennikiem. W Berlinie możesz zjeść wegański currywurst w wielu miejscach np. w Curry 61 przy Oranienburger Straße. Za mniej niż 5 euro zjesz tam bezmięsną wersję z frytkami i wegańskim majonezem! Curry 61 znajduje się 10 minut spacerem od Wyspy Muzeów, więc zwiedzając tę okolicę, to warto odwiedzić to miejsce i spróbować oryginalnej wersji currywurst. Weź jednak pod uwagę, że miejsce to cieszy się dużą popularnością, więc często są tam długie kolejki.
Idealny dodatek do grillowanej kiełbasy curry ? Pommes rot weiß!
Jeśli chodzi o idealne danie dodatkowe, nikt nie musi się zastanawiać: do klasycznego currywursta najlepiej pasują świeże frytki z majonezem, czyli pommes rot weiß lub inaczej pommes spezial. Przygotowanie ich jest bardzo proste: pokrój ziemniaki w kształt frytek (wersja dla leniwych: możesz użyć mrożonych frytek) i usmaż je na głębokim oleju. Usmażone frytki posól i podawaj z majonezem, keczupem curry oraz drobno pokrojoną cebulką. Sos podawaj z dodatkiem curry z całym daniem i frytkami. Na koniec możesz całość posypać dodatkowo przyprawą curry.
Mamy nadzieję, że sos currywurst na kiełbasce curry z naszego przepisu przypadnie ci do gustu i ten przysmak wprost z niemieckich ulic będzie regularnie gościł w twoim domu.
Źródła:
GIPHY App Key not set. Please check settings