Szukasz przepisu na muffinki dyniowe? A może masz za dużo dyni i interesuje Cię co z nią zrobić? Zapoznaj się z przepisami na babeczki z dyni
w ,

SuperSuper WowWow

Przepyszne muffinki dyniowe – idealny przepis na Halloween!

Jesień trwa w najlepsze, a w raz z nią pojawia się coraz więcej warzyw i owoców reprezentujących tę porę roku. Warto więc zapoznać się z pełnym potencjałem dyni i spróbować przepisu na muffinki dyniowe – idealne słodycze na Halloween.

Muffinki dyniowe, czyli pełen potencjał dyni

Wraz z jesienią w lokalnych warzywniakach pojawia się wiele rodzajów dyń. Pewnie pierwsze nasze skojarzenie z tym warzywem wiąże się z pyszną zupą dyniową, ale co jeśli można zrobić z niej coś niespodziewanego. Babeczki z dyni? A co to takiego? W naszym artykule poznasz aż dwa przepisy na babeczki dyniowe — jedne tradycyjne, a drugie w wersji wegańskiej. Tym smakołykiem zaskoczysz wszystkich na Halloween!

Halloweenowe babeczki dyniowe.

Jak dodaje się dynię do babeczek dyniowych?

Mus dyniowy — purée z dyni

Wiele osób, które po raz pierwszy słyszą o babeczkach dyniowych, czy babeczkach z dyni, zastanawia się, jak się je robi. Otóż sekret tkwi w jednym: z dyni robi się mus, czyli tzw. purée. 

Jak zrobić purée z dyni do muffinek dyniowych?

Podstawowym składnikiem babeczek dyniowych jest mus dyniowy (inaczej purée dyniowe). Czasami można je spotkać w sklepach, ale w związku z panującym sezonem na dynie, zachęcamy do zrobienia własnego musu w domu. Przepis jest bardzo prosty!

  • kroimy umytą dynię na mniejsze części, usuwamy pestki
  • wstawiamy dynię do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut
  • studzimy dynię, obieramy ze skórki, a następnie blendujemy do uzyskania konsystencji musu

I gotowe! Już możemy zrobić babeczki z dyni.

Przepis na muffinki dyniowe

Składniki do babeczek z dyni

225 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki mielonego imbiru

¼ łyżeczki mielonych goździków

100 g drobnego białego cukru

50 g brązowego cukru

200 g musu z dyni

2 duże jajka

125 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie babeczek dyniowych

Z przepisu wychodzi 12 muffinek, czas całkowity to ok. 40 minut.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj wysmarowaną olejem blachę do pieczenia muffin lub papierowe foremki.
  2. Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, cukier i wymieszaj.
  3. Roztrzep jajka z musem z dyni, a następnie dodaj suche składniki wraz z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj wszystko elektrycznym mikserem przez 1-2 minuty.
  4. Piecz przez 15 minut, aż wyciągnięty z muffinek dyniowych patyczek będzie suchy.
  5. Zostaw do wystygnięcia.
Świeże babeczki dyniowe. Pomysł na halloween.

Przepis na wegańskie babeczki dyniowe

A teraz coś specjalnie dla naszych czytelników na diecie
wegańskiej: przepis na przepyszne wegańskie babeczki dyniowe!

Poniższy przepis na babeczki z dyni różni się od powyższego brakiem jajek oraz masła — dwóch składników odzwierzęcych. Jednak jak to często bywa w kuchni wegańskiej, nie wystarczy po prostu ominąć tych dwóch składników. Przepis potrzebuje lekkiej modyfikacji. 

Składniki na wegańskie muffiny dyniowe

Z przepisu wychodzi 12 muffinek, czas całkowity to ok. 30 minut.

425 g musu dyniowego puree

75 g roztopionego masełka wegańskiego lub oleju roślinnego

125 ml mleka sojowego lub migdałowego

275 g cukru trzcinowego lub brązowego

220 g mąki pszennej

1 łyżka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

2 łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki mielonego imbiru

¼ łyżeczki mielonych goździków

Wegańskie babeczki dyniowe — przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, przygotuj papierowe foremki lub lekko natłuść foremkę do muffinek.
  2. Do dużej miski dodaj mus z dyni, roztopione masełko wegańskie lub olej roślinny, mleko roślinne i cukier. Wymieszaj delikatnie, aż wszystko będzie dobrze połączone i gładkie.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy przesyp przez sitko do mokrych składników.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi przy pomocy drewnianej łyżki. Uważaj, aby nie wymieszać za mocno!
  5. Przełóż równomiernie do foremek lub blachy muffinkowej, piecz przez 22-25 minut, aż wsadzony w muffiny patyczek wyjdzie suchy.
I muffinki dyniowe gotowe!
Przepyszne muffiny dyniowe. Babeczki z dyni.

Upiecz babeczki dyniowe na Halloween!

Halloween już za parę dni, więc warto przygotować nasze muffiny dyniowe zarówno na imprezę, jak i dla przebierańców, którzy wieczorem zapukają do naszych drzwi.

Pyszna babeczka z dyni z pewnością ochroni Was przed psikusami!

Źródła:

https://www.noracooks.com
https://www.bbcgoodfood.com

Autor:
Magdalena Urbańska

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Nie wiesz jakie są dobre filmy na Halloween? Interesują cię horrory? A może nie chcesz się bać? Sprawdź nasze propozycje najlepszych filmów na Halloween.

Filmy na Halloween

Znajomość języków - istotna umiejętność w dzisiejszych czasach. Ponoć im więcej, tym lepiej, więc może warto poznać najłatwiejsze języki świata?

Najłatwiejsze języki świata – nasze top 3!