Muffinki dyniowe, czyli pełen potencjał dyni
Wraz z jesienią w lokalnych warzywniakach pojawia się wiele rodzajów dyń. Pewnie pierwsze nasze skojarzenie z tym warzywem wiąże się z pyszną zupą dyniową, ale co jeśli można zrobić z niej coś niespodziewanego. Babeczki z dyni? A co to takiego? W naszym artykule poznasz aż dwa przepisy na babeczki dyniowe — jedne tradycyjne, a drugie w wersji wegańskiej. Tym smakołykiem zaskoczysz wszystkich na Halloween!
Jak dodaje się dynię do babeczek dyniowych?
Mus dyniowy — purée z dyni
Wiele osób, które po raz pierwszy słyszą o babeczkach dyniowych, czy babeczkach z dyni, zastanawia się, jak się je robi. Otóż sekret tkwi w jednym: z dyni robi się mus, czyli tzw. purée.
Jak zrobić purée z dyni do muffinek dyniowych?
Podstawowym składnikiem babeczek dyniowych jest mus dyniowy (inaczej purée dyniowe). Czasami można je spotkać w sklepach, ale w związku z panującym sezonem na dynie, zachęcamy do zrobienia własnego musu w domu. Przepis jest bardzo prosty!
- kroimy umytą dynię na mniejsze części, usuwamy pestki
- wstawiamy dynię do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut
- studzimy dynię, obieramy ze skórki, a następnie blendujemy do uzyskania konsystencji musu
I gotowe! Już możemy zrobić babeczki z dyni.
Przepis na muffinki dyniowe
Składniki do babeczek z dyni
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonych goździków
100 g drobnego białego cukru
50 g brązowego cukru
200 g musu z dyni
2 duże jajka
125 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie babeczek dyniowych
Z przepisu wychodzi 12 muffinek, czas całkowity to ok. 40 minut.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj wysmarowaną olejem blachę do pieczenia muffin lub papierowe foremki.
- Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, cukier i wymieszaj.
- Roztrzep jajka z musem z dyni, a następnie dodaj suche składniki wraz z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj wszystko elektrycznym mikserem przez 1-2 minuty.
- Piecz przez 15 minut, aż wyciągnięty z muffinek dyniowych patyczek będzie suchy.
- Zostaw do wystygnięcia.
Przepis na wegańskie babeczki dyniowe
A teraz coś specjalnie dla naszych czytelników na diecie
wegańskiej: przepis na przepyszne wegańskie babeczki dyniowe!
Poniższy przepis na babeczki z dyni różni się od powyższego brakiem jajek oraz masła — dwóch składników odzwierzęcych. Jednak jak to często bywa w kuchni wegańskiej, nie wystarczy po prostu ominąć tych dwóch składników. Przepis potrzebuje lekkiej modyfikacji.
Składniki na wegańskie muffiny dyniowe
Z przepisu wychodzi 12 muffinek, czas całkowity to ok. 30 minut.
425 g musu dyniowego puree
75 g roztopionego masełka wegańskiego lub oleju roślinnego
125 ml mleka sojowego lub migdałowego
275 g cukru trzcinowego lub brązowego
220 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonych goździków
Wegańskie babeczki dyniowe — przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, przygotuj papierowe foremki lub lekko natłuść foremkę do muffinek.
- Do dużej miski dodaj mus z dyni, roztopione masełko wegańskie lub olej roślinny, mleko roślinne i cukier. Wymieszaj delikatnie, aż wszystko będzie dobrze połączone i gładkie.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy przesyp przez sitko do mokrych składników.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi przy pomocy drewnianej łyżki. Uważaj, aby nie wymieszać za mocno!
- Przełóż równomiernie do foremek lub blachy muffinkowej, piecz przez 22-25 minut, aż wsadzony w muffiny patyczek wyjdzie suchy.
GIPHY App Key not set. Please check settings