Poczucie bezpieczeństwa naszego organizmu
Wyobraźmy sobie, że nie mamy sami możliwości decydowania o tym kiedy zjemy posiłek w ciągu dnia. Jesteśmy zdani tylko na to, co będzie nam dostarczone przez kogoś innego. Wiemy tylko tyle, że posiłek zapewne pojawi się, ale nie znamy konkretnej godziny – nie wiemy ile czasu będzie nam dane oczekiwać, zanim będziemy wreszcie mogli włożyć coś do ust, a zależy nam na tym aby jeść w miarę regularne posiłki. Na wszelki wypadek zawsze więc mamy coś w zapasie – małą przekąskę na wypadek, gdyby czas oczekiwania znacznie się wydłużył – na tyle, że poczulibyśmy silną potrzebę dostarczenia sobie energii.
Jak się z tym czujemy?
Z pewnością nie za dobrze. Brakowałoby nam poczucia bezpieczeństwa – stałości, na której oprzeć moglibyśmy dystrybucję tych zapasów. Dokładnie to samo czuje nasz organizm, kiedy nie wie, że posiłki będą dostarczane regularnie. Metabolizm zwalnia, a fałdek tłuszczu przybywa – organizm magazynuje w ten sposób nieco energii na “ciężkie czasy”. Po prostu nie wie, czy i kiedy nastąpi dla niego dostawa jedzenia z naszej strony. Zabezpiecza się, ponieważ nie ma podstaw sądzić, że panujemy nad zapewnieniem sobie posiłków. A nasze ciało potrzebuje przecież stale energii. Jeśli więc nasze posiłki nie są tak regularne jak dbają o to coraz popularniejsze diety pudełkowe (dieta pudełkowa to nawet pięć posiłków ciągu dnia), poczucie bezpieczeństwa naszego organizmu może być zbyt niskie i ciało może zacząć nam demonstrować swoje niezadowolenie.
Ryzyko zbyt długich przerw
Wiemy już, że nieregularne posiłki powodują swoisty bunt organizmu, czyli zabezpieczanie się przed niedostarczeniem mu energii – przybierające postać spowolnienia przemiany materii oraz odkładania dodatkowej tkanki tłuszczowej. To jednak nie wszystkie konsekwencje braku stałości posiłków. Bunt ciała objawiać może się też w naszym zachowaniu. Kiedy po długich godzinach “postu” siądziemy do stołu, prawdopodobnie bezrefleksyjnie przejdziemy w tryb ucztowania.
Nie jest przy tym powiedziane, że sięgać będziemy po produkty tłuste – najłatwiejszą i najszybszą drogą do uzupełnienia energii organizmu są węglowodany. To często właśnie po te makroskładniki w pierwszej kolejności sięgają osoby, których przerwy w posiłkach są zbyt długie w stosunku do zapotrzebowania ciała. Rola węglowodanów jest bowiem nie bez znaczenia – stanowią one ponad połowę całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Węglowodany to cukry, a te dzielą się z kolei na proste i złożone. Korzystne są dla nas cukry złożone, które wchłaniają się wolniej i powodują, że procesy metaboliczne glukozy są bardziej kontrolowane. Jednak w przypadku zbyt długich przerw w posiłkach organizm liczy na zaspokojenie głodu jak najszybciej, tu i teraz. To sprawia, że mamy niepohamowaną ochotę nawet na cukry proste i to w ilościach, które stanowią ryzyko rozwoju chorób metabolicznych.
Wieczne podjadanie
Do tej pory mówiliśmy o nieregularności wynikającej ze zbyt długich przerw w spożywaniu posiłków. Pamiętajmy jednak, że nieregularne posiłki mogą się przejawiać także w inny sposób. Ciągłe podjadanie również jest oznaką tego, że stałość posiłków jest mocno zachwiana. Kiedy odżywiamy się zdrowo i poprawnie, nie powinniśmy czuć wiecznej potrzeby podjadania. Jeśli tak się dzieje, to nasza dieta nie zapewnia nam wszystkich potrzebnych składników odżywczych, a ciało poprzez ochotę na przekąski próbuje powiedzieć nam, czego mu brakuje. Albo podyktowane jest to wyuczonymi szkodliwymi nawykami, które warto wyplenić. Walka z podjadaniem może być skuteczna dzięki ulepszeniu jakości posiłków.
Jak to zrobić? Jeśli nie samemu, to przy pomocy dietetyka. Catering dietetyczny z Warszawy https://www.wygodnadieta.pl/ proponuje konsultacje z dietetykiem przed ostatecznym wyborem konkretnego menu. Mamy wówczas szansę na skonsultowanie zarówno rodzaju diety, jak i odpowiedniej wartości kalorycznej. Wszystko po to, aby odżywianie było dla nas wartością. A nie przepychaniem się między swoimi możliwościami na przygotowanie posiłków a potrzebami naszego organizmu. Dodatkowa korzyść z cateringu? Więcej czasu dla siebie!
Stałe posiłki w ciągu dnia są zapewnieniem dla naszego ciała, że nie musi się obawiać niedoborów, a co za tym idzie, tworzyć zapasów tłuszczu. Minimalizuje też ryzyko wytworzenia się chorób metabolicznych w przypadku problemu zbyt częstego sięgania po przekąski. Jednak oprócz regularności ważne jest również to, aby w rzeczy samej posiłki były jak najbardziej zbilansowane.
GIPHY App Key not set. Please check settings