Jakie gatunki roślin są najbardziej niebezpieczne? Gdzie one występują? Jak wyglądają trujące kwiaty? Jakie toksyny zawierają? Jakie są objawy zatrucia nimi? Oto 7 najbardziej trujących roślin na świecie.
7. Sadziec pomarszczony.
Sadziec pomarszczony rośnie we wschodniej i środkowej Ameryce Północnej. Jest to roślina z rodziny astrowatych, a jej liście przypominają liście pokrzywy, kwiaty są drobne i białe. Roślina osiąga do 1,5 metra wysokości i jest trująca dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych, np. koni, krów i kóz. Sadziec zawiera tremetol – silnie toksyczny związek chemiczny, który wywołuje drgawki, zaburzenia pracy układu pokarmowego i moczowego, silny ból jelit, ślinotok oraz utratę koordynacji ruchów.
Ta jedna z najbardziej trujących roślin na świecie odgrywa ważną rolę w rolnictwie, ponieważ nie tylko wiąże azot i fosforany w glebie, ale także pochłania nadmiar pestycydów, metali ciężkich i innych trucizn. Po katastrofie w Czarnobylu posadzono je wokół miejsca, aby wchłonąć pluton, a także w Australii są sadzone wzdłuż ogrodzenia, aby odstraszyć króliki.
Zobacz także: Najbardziej jadowite zwierzęta świataaz
6. Najbardziej trujące rośliny na świecie - modligroszek różańcowy.
Modligroszek różańcowy pochodzi z południowo-wschodniej Azji, ale rozprzestrzenił się jako gatunek inwazyjny w wielu innych miejscach (np. na Karaibach, wyspach Pacyfiku oraz na południu Stanów Zjednoczonych). Roślina ta należy do rodziny bobowatych, jest płożąca się lub pnąca i może osiągać nawet 10 metrów wysokości.
Jego liście i trujące kwiaty są podobne do tych u robinii akacjowej, a owoce są drobne, czarno-czerwone. Spożycie jednego nasiona może prowadzić do śmierci, ponieważ zawiera trującą toksynę- abrynę, a zatrucie nią objawia się wymiotami (często krwistymi), zaburzeniami pracy serca, układu pokarmowego i oddechowego, ślinotokiem, drżeniem mięśni oraz gorączką.
5. Oleander pospolity.
Wielu z nas może to zaskoczyć, ponieważ niejeden z nas ma tą jedną z najbardziej trujących roślin na świecie w swoim ogrodzie. Oleander pospolity rośnie w południowej Azji i na wybrzeżach Morza Śródziemnego oraz należy do rodziny toinowatych. Roślina ta jest krzewem o wysokości 3-7 metrów i szerokości do 6 metrów. Jest rośliną wiecznie zieloną, a jej liście są długie, wąskie i proste. Kwiaty zwykle są różowe lub białe, a także mają lejkowaty kształt.
Oleander był znany Grekom pod trzema nazwami (rododendron, nerion i rododafne), co dobrze opisuje Pliniusz Starszy, który wspomina różowe, trujące kwiaty oraz ich właściwości. Ogrodnicy od dawna uprawiają oleandry w szklarniach, lecz w ciepłych krajach rośliny te są powszechnie uprawiane na wolnym powietrzu. Oleander jest trujący dla ludzi i większości zwierząt, ponieważ roślina zawiera toksyczną substancję zwaną oleandryną. Zatrucie nią powoduje zaburzenia pracy serca i układu pokarmowego, duszności i rozszerzenie źrenic.
Może Cię zainteresować: Dlaczego wisteria nie kwitnie?
4. Najbardziej trujące rośliny na świecie- tojad.
Tojad rośnie w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej i należy do rodziny jaskrowatych. Roślina ta zwykle dorasta do około 40 centymetrów wysokości, a jej liście przypominają wyglądem natkę marchwi. Te trujące kwiaty zwykle są niebieskofioletowe. Tojad wywołuje zawroty głowy, zaburzenia pracy serca i układu pokarmowego, drgawki, silne poty i porażenie mięśni, ponieważ zawiera silnie trującą substancję – akonitynę. Nic dziwnego, że drzewo manchineel nazywają „małym jabłkiem śmierci”.
Tojad był powszechnie używany przez starożytnych Greków jako trucizna na strzały, ale może być używany do innych form zatrucia. Istnieje hipoteza, że Aleksander Wielki i Ptolemeusz XIV Filopator zostali zatruci tojadem. Już w 1524 r., zarejestrowano pierwszą próbę trucizny na ludziach. Papież Klemens VII miał celowo otruć więźniów marcepanem z akonitem, aby przetestować działanie antidotum. Leczony więzień przeżył, a nieleczony więzień poniósł bolesną śmierć.
3. Manchineel.
Manchineel rośnie w Ameryce Środkowej i północnej części Ameryki Południowej. Roślina ta należy do rodziny wilczomleczy oraz jest niedużym drzewem, dorastającym do 15 metrów wysokości. Jego liście są owalne oraz przypominają liście gruszy lub jabłoni, a jego owoce są małe i zielone. Roślina zawiera forbol – silnie toksyczny związek. Kontakt z jakąkolwiek częścią manchineela, a nawet z wodą spływającą z niego powoduje silną reakcję alergiczną skóry. Jeśli sok rośliny lub kapiąca z niej woda dostanie się do oczu, powoduje ich silne podrażnienie, a nawet tymczasową ślepotę. Spożycie owoców wywołuje zaburzenia pracy układu pokarmowego i serca, podrażnienie i obrzęk w jamie ustnej, a także gardle.
Mieszkańcy Karaibów byli znani z tego, że zatruwali wodę swoich wrogów liśćmi. Hiszpański odkrywca i konkwistador Juan Ponce de León, zmarł wkrótce po kontuzji odniesionej w bitwie z rdzennymi Amerykanami na Florydzie – trafiony strzałą zatrutą sokiem manchineelowym.
2. Najbardziej trujące rośliny na świecie- brugmansja.
Brugmansja występuje w całej Ameryce Południowej oraz należy do rodziny psiankowatych. Dorasta do 3-11 metrów wysokości, a jej liście są owalne. Jej trujące kwiaty są długie, wąskie, mają lejkowaty kształt i zwisają w dół, a także mają zwykle różowy, czerwony, żółty lub pomarańczowy kolor. Zatrucie nimi powoduje zaburzenia pracy serca, układu moczowego i pokarmowego, światłowstręt, drgawki, rozszerzenie źrenic oraz halucynacje, ponieważ roślina ta zawiera dwa rodzaje toksyn: skopolaminę i atropinę.
Kilka kultur południowoamerykańskich używało gatunków Brugmansji do leczenia niesfornych dzieci. Wierzono, że przodkowie z zaświatów bezpośrednio upominały dzieci, dzięki czemu stawały się grzeczniejsze. W północnych peruwiańskich Andach szamani (curanderos) tradycyjnie używali gatunków Brugmansia do rytuałów inicjacji, wróżenia oraz czarnej magii.
Czy wiesz skąd pochodzi kawa?
1. Rącznik pospolity.
Najbardziej trująca roślina świata, rącznik pospolity pochodzi z Afryki i Bliskiego Wschodu oraz należy do rośliny wilczomleczowatych i osiąga wysokość do 4 metrów. Jego liście są podobne do liści kasztanowca, a trujące kwiaty są małe, czerwone, zebrane w grona. Spożycie jednego nasiona rącznika może doprowadzić do śmierci, ponieważ rącznik zawiera dwa różne typy toksyn – rycynę i rycyninę. Zatrucie rącznikiem objawia się gorączką, osłabieniem, zaburzeniami pracy układu pokarmowego, oddechowego, moczowego, śledziony, a także serca.
Olej rycynowy był używany przez paramilitarne Czarne Koszule pod rządami włoskiego dyktatora Benito Mussoliniego oraz przez hiszpańską Gwardię Cywilną we frankistowskiej Hiszpanii. Władza zmuszała dysydentów i przeciwników reżimów do spożywania oleju w dużych ilościach, wywołując ciężką biegunkę i odwodnienie, które ostatecznie mogły spowodować śmierć. Gabriel D’Annunzio, włoski poeta i zwolennik faszyzmu, pierwotnie wymyślił tę metodę kary, podczas I wojny światowej.
Redakcja: Diana Walska
GIPHY App Key not set. Please check settings