Nadchodzi jesień, co dla wielu osób oznacza początek sezonu grzybowego. Czy wiesz, jaki jest najbardziej trujący grzyb na świecie? Niewątpliwie warto wiedzieć jakich grzybów nie zbierać, jak wyglądają i gdzie rosną. Wiele z nich występuje w Polskich lasach. Podczas zbierania grzybów z pewnością warto być bardzo ostrożnym, dlatego sprawdź, jak wyglądają najbardziej trujące grzyby.
Jakie są najbardziej trujące grzyby na świecie?
Miejsce 7. - czubajeczka brązowoczerwonawa
Czubajeczka brązowoczerwonawa rośnie w Europie, głównie na południu. W środkowej Europie jest rzadka. Rośnie na łąkach i obrzeżach lasów. Zawiera amatoksyny – substancje wywołujące silne uszkodzenie wątroby i nerek. Objawem zatrucia czubajeczką brązowoczerwonawą jest biegunka, gorączka, wymioty, skurcze mięśni, zaburzenia pracy układu krążenia i nerwowego. Jest podobna do jadalnej czubajki kani, ale jest od niej dużo mniejsza.
Miejsce 6. - trujący koral ognisty
Grzyb ten występuje we wschodniej Azji i północnej Australii. Rośnie w lasach. Grzyb przypomina wyglądem koralowiec, widły lub palce ludzkiej ręki. Zawiera mikotoksyny. Zatrucie koralem ognistym powoduje gorączkę, biegunkę, wymioty, drętwienie ciała, wypadanie włosów, uszkodzenie wątroby, nerek, mózgu i innych organów. Samo dotknięcie grzyba wywołuje podrażnienie skóry. Grzyb ten jest podobny do jadalnych gatunków grzybów, także przypominających wyglądem koralowce, stosowanych w tradycyjnej medycynie krajów azjatyckich.
Miejsce 5. - muchomor jadowity
Muchomor jadowity rośnie w całej Europie. Jego siedliskiem są lasy, rośnie pod sosnami, świerkami, bukami i brzozami. Zawiera amatoksyny. Jego spożycie wywołałoby ciężkie uszkodzenie wątroby. Objawem zatrucia tym grzybem jest biegunka, gorączka, wymioty, skurcze mięśni, zaburzenia pracy układu krążenia i nerwowego. Warto zauważyć, że ze względu na swą białą barwę muchomor jadowity jest podobny do jadalnych pieczarek. Główna różnica polega na tym, że białe blaszki pieczarek z czasem stają się brązowe lub różowe, a u muchomora zawsze pozostają białe.
Najbardziej trujące grzyby
Miejsce 4. - hełmówka jadowita
Grzyb ten występuje na całej półkuli północnej. Wyrasta na drewnie, najczęściej drzew iglastych – sosnowym lub świerkowym. Zawiera amatoksyny. Objawy zatrucia hełmówką jadowitą są podobne jak w przypadku zatrucia czubajeczką brązowoczerwonawą i muchomorem jadowitym. Godnym uwagi jest fakt, iż hełmówkę jadowitą można pomylić z jadalnym łuszczakiem zmiennym i zimówką aksamitnotrzonową. Łuszczak zmienny zawsze rośnie na drewnie drzew liściastych, nigdy iglastych. W przeciwieństwie do hełmówki ma gładki trzon. Zimówka aksamitnotrzonowa także rośnie tylko na drzewach liściastych. Ponadto ma ona ciemny trzon i rośnie dłużej niż hełmówka – przez całą zimę.
Miejsce 3. - zasłonak rudawy
Zasłonak rudawy (szpiczasty) występuje w Europie i zachodniej Ameryce Północnej. Rośnie w lasach iglastych, najczęściej pod świerkami. Zawiera orellaninę – toksynę niszczącą tkanki nerek. Zatrucie zasłonakiem rudawym objawia się mdłościami, wymiotami, osłabieniem, bólem w okolicy nerek i zaburzeniami oddawania moczu. Grzyb ten jest często mylony z jadalnym rydzem i płachetką kołpakowatą. Rydz różni się od zasłonaka rudego bardziej lejkowatym kształtem kapelusza i wydzielaniem pomarańczowego płynu po uszkodzeniu. Płachetka kołpakowata jest jaśniejsza i ma pierścień na trzonie.
Miejsce 2. - stożkówka cienkotrzonowa
Ten gatunek grzyba występuje w Europie, Ameryce Północnej i na obszarze Oceanu Spokojnego. Rośnie w różnych siedliskach – w lasach, na polanach, trawnikach i kompostownikach. Zawiera amatoksyny. Zatrucie tym grzybem ma podobne skutki, jak zatrucie hełmówką jadowitym, czubajeczką brązowoczerwonawą, i muchomorem jadowitym. Stożkówka cienkotrzonowa jest podobna do jadalnego twardzioszka przydrożnego. Jest od niego jednak znacznie rzadsza, jaśniejsza i w przeciwieństwie do niego ma pierścień na trzonie.
Jaki jest najbardziej trujący grzyb?
Miejsce 1. - muchomor sromotnikowy
Najgroźniejszy ze wszystkich znanych grzybów występował pierwotnie tylko w Europie, ale rozprzestrzenił się jako gatunek inwazyjny na prawie cały świat. Rośnie w lasach, najczęściej liściastych, zwykle pod bukami i dębami. Najbardziej trujący grzyb zawiera amatoksyny i fallotoksyny. Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym są podobne do zatruć innymi grzybami zawierającymi amatoksyny, mają jednak gwałtowniejszy przebieg i silniejsze skutki dla organizmu. Amatoksyny występują w muchomorze sromotnikowym w bardzo dużym stężeniu – tak dużym, że uszkodzenia wątroby nie da się odwrócić i dla uratowania zatrutej osoby konieczny jest przeszczep. Około połowa zatruć muchomorem sromotnikowym kończy się śmiercią. Spożycie jednego kapelusza może zabić dorosłą osobę.
Muchomor sromotnikowy może być mylony z wieloma jadalnymi gatunkami grzybów, na przykład z czubajką kanią, gąską zielonką i gołąbkiem zielonawym. Czubajka kania różni się od muchomora sromotnikowego łuskami na kapeluszu i podwójnym, ruchomym pierścieniem na trzonie. Trzon kani jest pokryty wzorem podobnym do skóry węża, u muchomora jest gładki. Gołąbek zielonawy różni się od muchomora sromotnikowego brakiem pierścienia i osłony na trzonie, tzw. pochwy. Główną różnicą między muchomorem sromotnikowym a gąską zielonką jest barwa blaszek – u muchomora są one białe, u gąski żółte. Oprócz tego, gąska nie posiada pochwy i pierścienia. Ponadto, muchomor sromotnikowy rośnie w lasach liściastych, a gąska zielonka w iglastych.
Reasumując, zbieranie grzybów to bardzo dobra forma aktywności jesienią, ponieważ długie spacery po lesie na pewno pomogą nam utrzymać dobre samopoczucie i zdrowie. Warto jednak wiedzieć, które grzyby nie są jadalne, i które nie powinny znaleźć się w naszym koszyku, ponieważ mogą okazać się silnie trujące.
Rozkminiła: Julia Dąbrowska
Redakcja: Joanna Baczul
Grafika: Rafał Mazurek
GIPHY App Key not set. Please check settings