w

Jak zrobić tiramisu klasyczne?

Tiramisù: historia i przepis na najsłynniejsze włoskie ciasto

Jak zrobić tiramisu klasyczne

Tiramisù to przepyszny włoski deser uwielbiany przez wszystkich. Jego dokładne pochodzenie, podobnie jak jego idealna receptura, owiane jest jednak tajemnicą.

O ojcostwo tego deseru rywalizuje wiele włoskich regionów. Wśród nich znajdują się Piemont, Toskania, Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska.

Ten bardzo prosty deser jedzony łyżeczką, zawładnął sercami nie tylko Włochów, ale także ludzi na całym świecie. A pomyśleć, że wykonany jest z kilku prostych składników: biszkoptów savoiardi, jajek, cukru, kawy, serka mascarpone i kakao.

Co ciekawe, nie wiadomo kto i kiedy go wymyślił. To jednak nie odstrasza jego miłośników. Tiramisù to przecież najbardziej znany i lubiany włoski deser na świecie.

Historia tiramisù

Właściwie lepiej zatytułować ten tekst “historie tiramisù”, ponieważ istnieją różne teorie na temat pochodzenia deseru. Nie mamy jednak pewności kto i kiedy dokładnie go wymyślił, dlatego dziś przedstawimy Wam na ten temat aż trzy różne teorie 🙂 

Według Akademii Tiramisù deser powstał w mieście Treviso na przełomie XVIII i XIX wieku. W tym samym czasie wymyślono jego nazwę “tireme su” (oznaczającą dosłownie “podnieś mnie”), która później została przekształcona w “tiramisù”. W okolicach Treviso krąży niepisana legenda, która twierdzi, że tiramisù wymyśliła “burdelmama” z miejskiego domu publicznego. To właśnie tam właścicielka domu przygotowywała ten deser, by podnieść na duchu mężczyzn, którzy ze złamanym sercem pojawiali się w drzwiach lokalu. By ich pokrzepić, kobieta wymyśliła “naturalną Viagrę”, czyli ten słodki i orzeźwiający afrodyzjak, jakim jest tiramisù.

Historia ta była jednak na przestrzeni wieków ukrywana, głównie w czasach prohibicji, kiedy wszystkie niestosowne opowieści cenzurowano. Z powodu swojego niechlubnego pochodzenia, historia powstania tiramisù, a nawet przepis na niego, przez długo nie były wspominane w żadnej literaturze. Wiąże się to głównie z cenzurą i uprzedzeniami, które przestały być tak silne dopiero w drugiej połowie XX wieku. Przed rozpowszechnieniem się lodówek, ten nietrwały deser znany był tylko w Treviso i jego sąsiednich obszarach.

Druga wersja powstania receptury Tiramisù, pochodzi ze Sieny. Według tamtejszych mieszkańców deser ten powstał z okazji wizyty wielkiego księcia Kosmy III Medyceusza i wiąże się z pierwszym importem kawy na półwysep Apeniński. Jest ona jednak nie tylko dużo mniej popularna, lecz także uznawana za mniej wiarygodną.

Kolejna historia opowiada o tym, że deser powstał w Piemoncie. Według niej, tiramisù zostało wymyślone przez turyńskiego kucharza, który chciał dodać odwagi walczącemu o zjednoczenie Włoch politykowi Camillo Benso di Cavour.

Historia historią, ale czy tiramisù od początku wyglądało tak samo?

Otóż nie! Przede wszystkim, dawne tiramisù nie było przygotowywane na bazie mascarpone, tylko “sbatudin”, czyli włoskiego odpowiednika kogla mogla. Zamiast biszkoptów savoiardi używano kruchych ciastek, focacci lub kilkudniowego chleba nasączonego na przykład kawą. 

Tiramisù szybko stało się symbolem prostego, lecz sycącego deseru, przygotowywanego we wszystkich domach w okolicy Treviso. Z tego powodu w początkowym przepisie nie było likieru, który nie smakowałby dzieciom.

Dopiero przed I wojną światową zaczęto dodawać do deseru kawę, mascarpone i kakao – i to właśnie dopiero wtedy tiramisù zaczęło przypominać deser, którym dzisiaj się zachwycamy.

Źródło: https://www.albanesi.it/, https://www.accademiadeltiramisu.com/

Przepis na tiramisù z winem Marsala

Tiramisù to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów. Czy jego przygotowanie jest trudne? Nie! Poniżej przedstawiamy przepis na idealne tiramisù z winem Marsala.

Składniki dla 6 osób (na kwadratową blaszkę 20×25 cm):

  • 6 świeżych jajek,
  • 150 g cukru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 300 g biszkoptów savoiardi,
  • 4 łyżki wina Marsala,
  • 4 filiżanki przedłużonego espresso,
  • kakao do wypieków w proszku (do smaku).

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Ucieraj je z cukrem aż do momentu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj wino Marsala, serek mascarpone i połącz wszystkie składniki.
  3. W kolejnej misce ubij na sztywno białka. Dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj.
  4. Pojedynczo zanurzaj biszkopty w przechłodzonej kawie (rób to bardzo szybko, inaczej biszkopty rozmiękną i się połamią). Przekładaj na zmianę biszkopty i krem do momentu, w którym zakryjesz całą blaszkę.
  5. Odłóż deser do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  6. Przed podaniem posyp tiramisù z wierzchu kakaem.

Pamiętajcie jednak, że robienie tiramisù, to przede wszystkim dobra zabawa. Jeżeli chcecie, to możecie modyfikować przepis, dodając na przykład truskawki. 

Źródło: https://www.lacucinaitaliana.it/ricetta/dolci-e-dessert/tiramisu/

Ciekawostki o tiramisù

Wiemy już, że o status “ojczyzny” tiramisù ubiega się kilka włoskich regionów. Nie jest to jednak wszystko, co ciekawego można o tym deserze powiedzieć.

  1. Dwa rekordowe tiramisù

Wiedzieliście, że w regionie Friuli Wenecja Julijska podjęto próbę pobicia rekordu Guinnessa na zrobienie największego tiramisù na świecie? I udało im się! Lokalni cukiernicy przygotowali wtedy ciasto ważące dokładnie 3015 kg.

Jeżeli mowa o najdłuższym tisamisù, to taki rekord padł w Mediolanie – zrobiono wtedy deser na 273, 5 metra długości. Pomieścił on wtedy 15 tysięcy porcji!

  1. Słowo “tiramisù”

“Tiramisù” to piąte najlepiej znanej za granicą włoskie słowo w kategorii żywności  i pierwsze w kategorii słodyczy.

  1. Kosmiczny deser

Wszyscy wiedzą, że tiramisù znane jest na całym świecie. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że poleciało w kosmos!
W 2013 roku, kiedy włoski astronauta Luca Parmitano miał polecieć w kosmos na statku kosmicznym Sojuz TMA09M, poprosił on o przełożonych o specjalne menù. Łakomy astronauta nie mógł doczekać się powrotu do ojczyzny, więc turyński szef kuchni Davide Scabin przygotował mu kilka włoskich dań (między innymi tiramisù), które nadawały się do podróży w kosmos.

  1. Dzień Tiramisù

Są różne ciekawe święta, więc dlaczego nie świętować dnia pysznego deseru? Jeśli chcecie bez wyrzutów sumienia jeść tiramisù, możecie to zrobić 21 marca 🙂  

  1. Wartości odżywcze

A na samym końcu najmniej przyjemna rzecz, jaką są wartości odżywcze. Tiramisù  to sycące ciasto, które doda Ci energii i dobrego humoru. Kakao zawiera serotoninę, nazywaną również hormonem szczęścia, a kawa pobudza serce i aktywność nerwową. Porcja tiramisù  (około 175 g) zawiera 500 kcal (25% dziennej porcji zalecanej) i zawiera 58% tłuszczu, 35% węglowodanów i 7% białka. Ale czym są kalorie przy takiej porcji szczęścia!

Rozkminiła: Julia Huszcza

Źródła :

https://www.beescover.com/, https://www.accademiadeltiramisu.com/, ttps://www.bigodino.it/

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ładowanie…

0
pozew o rozwód pozew rozwodowy wnioski o rozwód

Boom na pozew o rozwód

Co kraj to obyczaj pocałunek

Co kraj to obyczaj, tzn. pocałunek …