Wiesz, że keczup w swojej pierwotnej wersji nie zawierał pomidorów. Można go zrobić z wielu składników. Zebraliśmy najciekawsze przepisy na domowy keczup. ketchup z dyni ketchup z dynią keczup z dyni domowy ketchup ketchup domowy keczup domowy gęsty domowy ketchup keczup z papryki jak zrobić keczup keczup z kabaczka keczup z kabaczków domowy keczup
w

Lubię!Lubię! SuperSuper

Jak zrobić domowy ketchup z pomidorów, dyni, papryki lub kabaczków?

Każdy z nas dokładnie wie, czym jest ketchup i do czego służy. Ciekawostką, którą zna nieduża liczba osób jest, że ketchup na samym początku nawet nie zawierał w składzie pomidorów. Wydawać by się mogło, że keczup jest stricte amerykańskim sosem. Czasami nawet do tego stopnia, że jego głęboki czerwony kolor kojarzony jest z czerwonym kolorem amerykańskiej flagi. A jak jest na prawdę?

Niektórzy używają go ze względu na prozdrowotne właściwości, niektórzy używają go jak przyprawy i dodają do wszystkiego. Nawet sushi. Jednak w większości korzystamy z keczupu gotowego; ze sklepowej półki. Warto spróbować swoich sił w kuchni i przygotować domowy keczup bez konserwantów. Oto kilka sprawdzonych przepisów na domowy ketchup z pomidorów, dyni, kabaczków lub papryki. Dla każdego warzywa i owoce (bo pomidor to de facto owoc) przedstawimy Wam dwie propozycje na domowy ketchup

Przeczytaj również: Ciekawostki i keczupie, m.in. kto wymyslił ketchup

Zdrowy domowy ketchup z pomidorów

domowy ketchup keczup gęsty domowy ketchup domowy z pomidorów
Jak zrobić keczup? Przepis na domowy ketchup z pomidorów

Kiedy myślimy o ketchupie mamy w głowie obraz pysznego, pomidorowego dodatku do wielu dań. W większości przypadków po prostu kupujemy go w sklepie. Co nie oznacza, że nie ma innego wyjścia. Tak naprawdę jest wiele możliwości na domowy ketchup, co ciekawe nie zawsze są nam niezbędne pomidory, inne warzywa też fantastycznie się do tego nadają. W tym artykule przedstawimy wam kilka możliwości na zdrowy, domowy kechup, który idealnie wkomponuje się w potrawy.

Ale po kolei..

Klasyczny zdrowy keczup z pomidorów

Skoro mowa o ketchupie no to nie możemy nie wspomnieć o ketchupie z pomidorów. Niewiele osób wie, że ketchup pomidorowy ma właściwości zdrowotne takie jak wspomaganie systemu odpornościowego. Ponad to dzięki niektórym składnikom może uregulować poziom cukru w organizmie oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Warto jeszcze dodać, że jest źródłem witamin B2, B6, i minerałów. No więc skoro ketchup jest taki dobry to warto go przygotować samemu w domu, żeby mieć pewność, że nie ma żadnych, niepotrzebnych składników.

Jak przygotować zdrowy keczup z pomidorów?

Nic prostszego będziemy potrzebować:

  • 2 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżeczki musztardy*
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego, ewentualnie winnego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sól i pieprz

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Potem pokroić w ćwiartki i usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pomidory wrzucić do garnka i zacząć gotować. Do tego dodać posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili, (tylko nie zapomnijcie pozbyć się pestek). Dalej, pora na dodanie musztardy, octu winnego, cukru i oliwy. Jeszcze tylko przyprawy i można gotować ok 10 minut, żeby potem zblendować na gładką masę. Następnie gotować przez kolejne 40 minut żeby ketchup odpowiednio zgęstniał. I gotowe. Prawda, że proste? Domowy ketchup z pomidorów może przygotować każdy w swojej kuchni, bo to naprawdę banalne. A smakuje wyśmienicie.

domowy ketchup keczup gęsty domowy ketchup domowy z pomidorów
Jak zrobić keczup? Przepis na domowy ketchup z pomidorów

Gęsty domowy keczup pomidorowy

Jak przygotować gęsty domowy ketchup z pomidorów?

Potrzebujemy:

  • 3 kg pomidorów
  • 3 marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 1 pietruszkę
  • 1 mały seler
  • 380 g koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczkę pieprzu
  • 50 ml octu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • opcjonalnie 1,5 łyżeczki chili gdy chcemy by domowy keczup był pikantny.

Warzywa przygotowujemy, tj. obieramy i drobno kroimy. Od pomidorów oddzielamy gniazda z nasionami. Wszystko wrzucamy do dużego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele. Tak przygotowany garnek stawiamy na ogniu, gotujemy około 1,5 h, nie zapominając o mieszaniu. Po ugotowaniu, miksujemy miksturę na gładko, razem z wrzuconymi wcześniej liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ten krok zająć może trochę czasu. Następnie dodajemy pozostałe przyprawy i dalej gotujemy nasz domowy gęsty keczup przez kolejne 1,5 h. Gotowe. Wszystko przekładamy do słoików/słoiczków. Na koniec odwracamy je do góry dnem, by odpowiednio się zamknęły. Gotowe. Oto nasz pyszny gęsty domowy keczup.

To teraz odrobina szaleństwa

Wiadomo, że domowy kechup można zrobić z pomidorów. Ale czy tylko i wyłącznie? Otóż nie. W kuchni możemy dać możliwość wyobraźni i wyczarować domowy ketchup z innych warzyw, takich jak dynia, papryka czy kabaczek. Zaraz dowiecie się jak zrobić kechup warzywny, który jest tak samo dobry jak ten klasyczny pomidorowy.

Keczup z dyni

Jak zrobić keczup? Przepis na domowy ketchup z dynią

Domowy Ketchup z Dyni

No ale jak to z dyni? No właśnie z dyni, przecież to tak wdzięczne warzywo, choć kojarzy się tylko z zupą i Halloween. Od teraz dynia będzie kojarzyć się też z domowym keczupem, który zaskakuje swoim smakiem.

Jak przygotować domowy ketchup z dyni?

Do przygotowania takiego domowego keczupu z dyni będziemy potrzebować:

  • 3kg dyni
  • 1kg papryki czerwonej
  • 1kg cebuli
  • Sól
  • 0,5l przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej i mielonej

Najpierw trzeba zająć się dynią. Trzeba ją wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do niej łyżkę soli i odstawić na 3 godziny. Ten sam schemat powtarzamy z papryką i cebulą. Potem gotujemy dynię, paprykę i cebulę w osobnych garnkach przez 30 minut. Dodajemy też ich sok własny, który pozostał po trzymaniu w soli. W razie konieczności możemy dodać odrobinę wody. Kiedy warzywa się ugotują, miksujemy je wszystkie razem i gotujemy przez kolejne 30 minut. I to tyle mamy kolejny pyszny domowy ketchup, który nie wymagał dużego nakładu pracy. Ketchup z dynią to naprawdę smaczna sprawa. Do tego tak prosta w przygotowaniu.

ketchup z dyni ketchup z dynią keczup z dyni domowy ketchup ketchup domowy keczup domowy gęsty domowy ketchup
Jak zrobić keczup? Przepis na domowy ketchup z dyni

Domowy keczup z dynią

Jak przygotować gęsty domowy keczup z dynią?

By przygotować keczup z dynią potrzebować będziemy

  • 2,5 kg dyni
  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 500 g koncentratu pomidorowego (najlepiej 30%)
  • 0,5 szklanki miodu
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii.
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Cebulę, paprykę, dynie kroimy w kostkę (jeśli korzystamy z dyni hokkaido, nie musimy jej obierać). Wrzucamy je do garnka. Solimy. Mieszamy i odstawiamy na 3 godziny, by warzywa mogły puścić sok. Garnek stawiamy na małym ogniu. Gotujemy przez 1 godzinę. 

Gdy przy mieszaniu zauważymy, że warzywa przywierają do dna, dodajemy ¾ szklanki wody. Następnie dodajemy ocet, miód i koncentrat pomidorowy. Dodajemy pozostałe przyprawy, w tym czosnek. Gotujemy przez kolejne 30 minut ciągle mieszając. Ogień wyłączamy, garnek odstawiamy. Wszystko blendujemy. Keczup z dyni nakładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków. By keczup zatrzymał świeżość dłużej, słoiczki wkładamy do garnka, wlewamy wodę do ⅔ wysokości słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Po pasteryzacji słoiki wyjmujemy, i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

Keczup z papryki

domowy ketchup ketchup domowy keczup domowy gęsty domowy ketchup keczup z papryki jak zrobić keczup
Jak zrobić keczup? Przepis na domowy ketchup z papryki

Domowy keczup z papryki

Kolejnym świetnym patentem jest ketchup z papryki.  Papryka idealnie nadaje się do tworzenia z niej przetworów, takich jak ketchup dlatego z wielką chęcią pokażemy wam jak zrobić kechup z papryki. Jak się okazuje to nic trudnego.

Jak przygotować domowy ketchup z papryki?

Zacznijmy od składników:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 2 małe papryczki chilli
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 kg cukru
  • szklanka octu 10%
  • 3 koncentraty pomidorowe 20g
  • 2 główki czosnku
  • 3 liście laurowe

Jak zrobić domowy keczup z papryki?

Najpierw należy paprykę umyć, obrać i zmielić. Potem w garnku zagotować ocet, olej, sól, cukier, przyprawy i naszą zmieloną paprykę. I gotować przez 15min. Teraz zostaje tylko dodać przecier pomidorowy i liście laurowe i zagotować. I ot cała filozofia. Naprawdę zrobienie domowego kechupu to nie jest sztuka. Sami możecie się przekonać, że przygotowanie takich pyszności jest łatwe i przyjemne.

domowy ketchup ketchup domowy keczup domowy gęsty domowy ketchup keczup z papryki jak zrobić keczup
Jak zrobić keczup? Przepis na domowy ketchup z papryką

Pikantny keczup z papryki

Do przygotowania keczupu z papryki potrzebujemy:

  • 3 sztuki papryki czerwonej
  • 3 sztuki papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczkę octu
  • łyżeczkę cukru
  • łyżeczkę oleju
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczkę papryki ostrej
  • 2 łyżeczki soli

Jak zrobić pikantny keczup z papryki?

Paprykę obieramy; kroimy w paski. Wkładamy je do garnka, dolewamy wodę. Podgotowujemy, dodajemy czosnek. Gdy warzywa są dostatecznie miękkie, blendujemy ciągle gotując. Następnie dolewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, dodajemy koncentrat. Do garnka dodajemy liść laurowy, paprykę ostrą, sól. Mieszamy dokładnie. Garnek zdejmujemy z ognia. Masę przecieramy przez metalowe sitko. Keczup z papryki gotowy. Tak jak w poprzednich przepisach, przekładamy keczup do słoiczków. Gotowe.

Uwaga: Jeżeli preferujesz ostrzejsze wrażenia to z ostrej papryki nie usuwaj gniazda z nasionami. Dla innego smaku i zmiany tekstury możemy też dodać już po zmiksowaniu drobno posiekane papryczki jalapeno. Polecamy też dodać słodką paprykę wędzoną lub wędzoną paprykę Chili Chipotle. Efekt jest powalający. 

Keczup z kabaczków

jak zrobić keczup keczup z kabaczka keczup z kabaczków domowy keczup
Jak zrobić keczup? Przepis na domowy ketchup z kabaczka

Kolejne szaleństwo

Chcemy wam pokazać jeszcze jedną opcje na pyszny domowy ketchup. Pewnie się tego nie spodziewaliście. Czas na kechup z kabaczka.

Kabaczek znany też jako cukinia to dość ciekawe warzywo. Można go połączyć z wieloma smakami. Idealnie komponuje się z warzywami takimi jak papryka, które mają mocny aromat. Dzięki przyprawom kabaczek nabiera charakteru. Dlatego może być bardzo fajnym pomysłem na stworzenie domowego kechupu.

Domowy keczup z kabaczków

Jak przygotować domowy ketchup z kabaczków?

Aby zrobić ketchup domowy z kabaczka będziemy potrzebować :

  • 1duży kabaczek
  • 1 cebula
  • łyżka soli
  • 600 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki cukru

Zaczniemy od obrania kabaczka i usunięcia gniazda nasiennego. Następnie razem z cebulą trzeba zetrzeć na tarce. Potem dodajemy łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia zagotowujemy, dodajemy cukier i przyprawy i potem kolejne 30 minut gotowania. Na koniec zblendować i ponownie zagotować. I już. Mamy ketchup domowy z kabaczków.

Jak zrobić keczup? Przepis na domowy ketchup z kabaczka

Domowy keczup z kabaczka

Jak przygotować domowy ketchup z kabaczka?

Składniki których potrzebujemy do przygotowania keczupu z kabaczków to:

  • 4-5 średnich kabaczków
  • 3-4 cebule średniej wielkości
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 mg cukru trzcinowego
  • 200 ml octu jabłkowego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 łyżeczek papryki słodkiej
  • łyżeczka bazylii
  • płaska łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • szczypta zmielonego goździka i ziela angielskiego

Kabaczki umyć, oddzielić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przekładamy je do sitka, dodajemy sól i mieszamy by puściły sok do oddzielnego naczynia. Im mniej soku, tym gęstszy przecier. Kroimy cebulę, podsmażamy na oleju, by się zarumieniła. Dodajemy lubczyk i kabaczki. Dusić przez 1 godzinę. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, zblendować. Następnie dodać należy przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy, łyżkę soli, cukier trzcinowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, kminek, bazylię. Mieszamy. Na koniec, gdy masa jest już podgrzana dodajemy ocet. Po zagotowaniu, wyłączamy ogień i przekładamy keczup z kabaczków do wyparzonych słoiczków. Możemy je pasteryzować, by zostały na dłużej.

Warto też odróżnić kabaczka od cukinii bo smak keczupu będzie kompletnie inny. Czym się różnić kabaczek od cukinii możesz zobaczyć na poniższej ilustracji. 

Czym się różni kabaczek od cukinii? Jak zrobić keczup? Przepis na domowy ketchup z kabaczków

Tradycyjny ketchup z pomidorów jest bardzo dobry. Ale dlaczego nie wprowadzić trochę urozmaicenia? Przedstawione powyżej przepisy pokazują, ze przygotowanie ketchupu domowego nie jest skomplikowane, a daje interesujący efekt. Może to jest właśnie czas na szaleństwo w kuchni? Oczywiście my przedstawiliśmy tylko kilka propozycji. Jednak poza papryką, cukinią i dynią istnieje przecież masa warzyw, co daje nieograniczone możliwości dla domowego ketchupu. Możesz też przygotować połączenie kilku powyższych przepisów. Połączyć składniki i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Kuchnia to idealne miejsce na różne eksperymenty.

Mamy nadzieję, że was zainspirowaliśmy. A jeżeli znacie jakieś fajne przepisy na ketchup domowy to możecie się podzielić inspiracjami w komentarzu na facebooku.

Rozkminiły: Gabriela Skardzińska & Aleksandra Podorska
Redakcja: Dominik Grott
Grafika: Hubert Kalinowski

Zgłoś nadużycie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kiedy wysiać pomidory i jak samemu zrobić rozsadę pomidorów kiedy siejemy pomidory na rozsady jak zrobić rozsade pomidora na dwa pędy

Kiedy wysiać pomidory i jak samemu zrobić rozsadę pomidorów?

Kształty twarzy? Naturalną rzeczą jest, że chcesz poznać siebie i lepiej zrozumieć swój charakter, zachowania czy typ urody. Przedstawiamy ci kształt twarzy

Co mówi o tobie kształt twarzy?