Jak jeść pałeczkami?
Współcześnie zamawiając jedzenie w azjatyckich restauracjach często otrzymujemy pałeczki zamiast sztućców. Wielu z nas używa ich dość często, jednak zapewne mało kto zastanawia się, jaka jest ich historia i jak jeść pałeczkami sushi czy inne potrawy azjatyckie prawidłowo.
Czym są pałeczki? – krótka historia ich powstawania
Pałeczki to tak naprawdę sztućce. Są używane przez około 2 miliardy ludzi na całym świecie. Najbardziej rozpowszechnione są w Azji, zwłaszcza w Chinach oraz Japonii. Pałeczki mają bardzo długą historię, bowiem używa się ich od ponad 3000 lat. Początkowo jako pałeczek używano po prostu dwóch patyków, zbliżonych do siebie wielkością. Obecnie pałeczki nadal wykonuje się przede wszystkim z drewna oraz z bambusa. Następnie pałeczki lakieruje się, aby materiał był trwalszy. Produkowane są zarówno pałeczki jednorazowego użytku, jak i wielokrotnego. Z kolei pałeczki wykonane z metalu są popularne w Korei. Spotkać na rynku można się także z pałeczkami z plastiku, kości słoniowej, złota czy srebra. W tym przypadku, wadę plastikowych stanowi brak odporności na wysoką temperaturę. Tymczasem pałeczki wyprodukowane ze szlachetnych materiałów są uznawane za towar luksusowy ze względu na wysoką cenę.

Gdzie się ich używa?
Jak jeść pałeczkami na pewno wiedzą ich użytkownicy z Azji. Nazywają je oni szybkimi oraz zwinnymi patyczkami. Pałeczki powstały w czasach starożytnych w Chinach. Szybko rozpowszechniły się na całą Azję i aktualnie są podstawowymi sztućcami w Chinach, Japonii, Wietnamie, Korei Północnej oraz Korei Południowej. Wymiennie z innymi narzędziami pałeczek używają również mieszkańcy Tajlandii, Birmy, Laosu, Kambodży oraz Singapuru i Malezji. Oczywiście, to, jak jeść pałeczkami sushi, na pewno nie jest obecnie obce także mieszkańcom Europy oraz innych kontynentów.
Aktualnie występujące rodzaje pałeczek
Wśród pałeczek wyróżniamy kilka ich rodzajów. Są to pałeczki chińskie, japońskie oraz koreańskie. Chińskie pałeczki są najdłuższe i mają tępe zakończenia. Są grubsze i dłuższe niż pałeczki pochodzące z Japonii lub Korei. Zazwyczaj chińskie pałeczki osiągają 25 cm długości. Zdaniem Chińczyków, pałeczki stanowią przedłużenie palców. W Chinach wykonuje się je głównie z drewna, a ich końce zwężają się, co ułatwia chwytanie na przykład pojedynczych ziaren fasoli. Z kolei koreańskie pałeczki są średniej długości. Tradycyjnie wytwarza się je z metalu. Mają płaski kształt. W Korei powszechnie wraz z pałeczkami używa się dodatkowo metalowej łyżki, która ułatwia spożywanie ryżu oraz zup. Tymczasem japońskie pałeczki są najkrótsze, ponieważ w Japonii podczas posiłku trzyma się miskę niedaleko ust, co sprawia, że krótsze pałeczki są wystarczające i wygodne. Japońskie pałeczki wykonuje się z drewna, co sprawia, iż ryż lepi się do nich i łatwo go zjeść.

Jak jeść pałeczkami? – krótki poradnik dla każdego
Jak jeść pałeczkami sushi, jeśli robimy to po raz pierwszy? Podstawową sprawą jest znalezienie odpowiednich dla nas pałeczek. W tym celu mierzymy odległość od czubka kciuka do czubka palca wskazującego, a następnie mnożymy wynik półtora razu. Otrzymana wartość powinna pomóc nam znaleźć pałeczki o odpowiedniej dla nas długości. Na początek najlepszym wyborem są pałeczki bambusowe lub drewniane. Chwytamy pałeczki poprzez umieszczenie końca jednej z nich w zagłębieniu dłoni między kciukiem i palcem wskazującym. Przytrzymujemy ją, opierając środek pałeczki o palec serdeczny. Drugą pałeczkę umieszczamy równolegle do drugiej i również przytrzymujemy kciukiem i palcem wskazującym. Jedząc, chwytamy jedzenie pałeczkami, dolna powinna zostać w miejscu, a ruchy wykonujemy pałeczką górną.
Bardzo ważną kwestią jest odkładanie pałeczek. Nie powinniśmy kłaść ich bezpośrednio na stole, lecz na specjalnie przygotowanej w tym celu wcześniej podpórce. Następnie, spożywając sushi, najpierw zanurzamy kawałek jedzenia w sosie sojowym, a później zjadamy w całości. Nie kroi się ani nie rozdrabnia w żaden sposób gotowych kawałków sushi na talerzu. Oprócz sushi, za pomocą pałeczek można zjeść również ryż. Jak to zatem zrobić? Należy w jednej ręce trzymać miseczkę z ryżem, a w drugiej pałeczki. Jedna pałeczka powinna znajdować się w zagłębieniu między kciukiem i palcem wskazującym, a jej dalsza część między opuszkami palców serdecznego i środkowego. Natomiast druga pałeczka trafia także między opuszki środkowego i serdecznego palca, jednak w taki sposób, aby można było nią swobodnie poruszać. Taka metoda umożliwia jedzenie nie tylko ryżu, ale również makaronu. W ten sposób zjeść możemy również makaron znajdujący się w zupie, a bulion wypijamy z miseczki tak, jak z kubka.

Częste błędy, które mogą przytrafić się każdemu
To, jak jeść pałeczkami sushi właściwie nie jest łatwą sztuką. Nic zatem dziwnego, że wielu z nas przytrafiają się błędy podczas ich używania. Jak się okazało, są one tak powszechne, że zostały wynalezione nazwy na konkretne zachowania. Jednym z popularnych błędów jest nabijanie kawałków sushi lub jedzenia na pałeczkę, co określa się jako tsuki-bashi. Niemile widziane jest również oblizywanie pałeczek po posiłku lub w jego trakcie, co nosi nazwę neburi-bashi. Co ciekawe, nie powinno się też wbijać pałeczek w miskę z ryżem, co nazwano hotoke-bashi. Z kolei utsushi-bashi oznacza podawanie jedzenia innym osobom za pomocą pałeczek. Nie jest to mile widziane i jest akceptowane jedynie w gronie najbliższych. Do innych faux-pas należy wyjadanie resztek posiłku (kaki-bashi) oraz mieszanie zupy przy użyciu pałeczek – saguri-bashi. W sytuacji, gdy chcemy nałożyć sobie jedzenie z dużej misy, powinniśmy zrobić to przy użyciu znajdującej się w niej pałeczek, a nie naszych własnych.
W przeciwnym wypadku ten błąd nosi nazwę choku-bashi. Niedopuszczalne jest również trzymanie w jednocześnie w jednej ręce miseczki z posiłkiem oraz pałeczek – jest to mochi-bashi. Nie powinno się też czekać zbyt długo i trzymać kawałka mięsa do momentu, aż spłynie z niego sos. Jeśli ktoś tak robi, to popełnia błąd zwany namida-bashi. Ostatnią ze wpadek, nazywającą się mayoi-bashi, jest wymachiwanie pałeczkami nad talerzami z potrawami zastanawiając się, co chcemy wybrać. Popełniając powyższe błędy, ryzykujemy, iż naszą postawą obrazimy rodowitego Japończyka, a także Chińczyka lub Koreańczyka.
Co można zjeść za pomocą pałeczek?
Pałeczki umożliwiają jedzenie wielu pokarmów. Do najbardziej popularnych należą sushi, zupy oraz dania kuchni azjatyckiej. Wśród uwielbianych na całym świecie typów sushi wyróżniamy: maki, nigiri, temaki, oshi, inari, gunkan-maki, chirashi oraz nare. Warte spróbowania są również zupy jedzone pałeczkami – ramen, miso, różnorodne buliony, zupa z pierożkami Wonton oraz tajska zupa Tom Yum. Także do sałatek z kimchi po chińsku czy smażonych makaronów podane zostaną nam pałeczki. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, każdy z czytelników będzie już doskonale wiedział, jak jeść pałeczkami sushi.
Rozkminiła: Oliwia Strzelecka
Redakcja i optymalizacja SEO: Marek Kułakowski
Grafika: Rafał Mazurek
Źródła:
- https://gnieznosushi.pl/paleczki-do-sushi/
- https://akademiasmaku.pl/porada/jak-prawidlowo-trzymac-paleczki-jak-jesc-paleczkami,863
- https://akademiasmaku.pl/porada/jak-prawidlowo-trzymac-paleczki-jak-jesc-paleczkami,863
- https://www.sanjugo.co.uk/post/how-to-use-chopsticks
GIPHY App Key not set. Please check settings