w

Jaja po Chińsku – Przepisy

Jajko to uniwersalny element kuchni światowej. W Polsce je gotujemy lub smażymy. Ale jak sie je przyrządza w Chinach? Poznaj 3 przepisy na jaja po Chińsku.

Przepisy na jajka po Chińsku przepisy z jajkami jaja po chińsku

Jaja po Chińsku kojarzą nam się prawie wyłącznie ze śmierdzącymi 100 letnimi jajami zakopanymi gdzieś w tajemnym miejscu dla kolejnych pokoleń. Czy słusznie? Jajko to zapewne jedno z bardziej uniwersalnych elementów kuchni na świecie. Każdy z nas zna rożne sposoby na gotowanie jajek – czy to jajecznica, jajka na twardo, czy może jajka sadzone. Co niektórzy prawdopodobnie wolą zagraniczne przepisy, takie jak frittata czy szakszuka. A co się stanie, jeśli pójdziemy nieco dalej na wschód? Chcecie się dowiedzieć jak się na prawdę przygotowuje 100 letnie jaja po chińsku? Oto kilka niezwykłych sposobów jedzenia jajek w Chinach. Poznajcie 3 autentyczne przepisy na jaja po Chińsku.

Jaja po chińsku w sosie sojowym

Sos sojowy bezsprzecznie kojarzy się z kuchnią orientalną. Nic dziwnego, że nawet przy tak prostym przepisie jak gotowanie jajek na twardo, znaleziono sposób, by został uwzględniony w procesie.

Składniki (przepis na 12 jajek):

  • 12 jajek
  • woda
  • 500 ml piwa
  • 80 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 30 g cukru kamiennego (można zastąpić zwyczajnym cukrem)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wybierz jajka o gładkiej skorupce, umyj je dokładnie i odcedź z wody.
  2. Włóż jajka do woka i zalej wodą, przykrywając je całkowicie.
  3. Nałóż pokrywkę na wok i doprowadź wodę do wrzenia.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jajka przez 8 minut.
  5. Ugotowane jajka przełóż do naczynia z zimną wodą, obierz je ze skorupki.
  6. Zrób kilka nacięć wzdłuż jajka
  7. Włóż ponownie jajka do woka, wlej piwo, jasny i ciemny sos sojowy oraz dodaj cukier i sól
  8. Nałóż pokrywkę i zagotuj wywar z jajkami
  9. Gdy wywar zacznie wrzeć, pomieszaj składniki. Przykryj ponownie, zmniejsz na średni ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.
  10. Zdejmij wok z ognia i pozostaw na godzinę, trzymając jajka ciągle pod pokrywką.
  11. Przełóż jajka na talerz i polej wywarem. Smacznego

Jajka herbaciane

Następny przepis na jaja po chińsku jest nieco bardziej nietypowy, gdyż w procesie gotowania zostaje wykorzystana herbata – kolejny składnik charakterystyczny dla Chin – choć głównie kojarzony z napojem niż potrawami. Cechą charakterystyczną dla tego typu jajek jest ich wygląd, przypominający nieco powierzchnię marmuru.

Składniki (przepis na 20 jajek):

  • 20 jajek
  • woda
  • 50 g cukru kamiennego (można zastąpić zwyczajnym cukrem)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 łyżeczki liści czarnej herbaty
  • 30 g soli

 

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj jajka i odcedź.
  2. Szerszym końcem jajka uderz o stół, by powstało pęknięcie na skorupce.
  3. Do rozgrzanego woka dodaj cukier i trochę wody. Mieszaj do momentu, w którym kolor zmieni się na ciemnobrązowy. Wyłącz ogień i dodaj zimną wodę.
  4. Dodaj jajka i ugotuj je.
  5. Włóż anyż do woreczka do gotowania przypraw, pomoc w wodzie i rozkrusz je przy pomocy młotka lub wałka. Wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez kolejne 5 minut.
  6. Wyłów jajka i torebkę z przyprawami; przełóż je do garnka żaroodpornego lub ze stali nierdzewnej.
  7. Jeśli jajka mają mało pęknięć, potłucz je ponownie, żeby lepiej przeniknęły smakiem wywaru.
  8. Wsyp do garnka liście herbaty (można użyć liście, które były wcześniej wykorzystane do zaparzania herbaty) i z powrotem wlej wywar. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  9. Dodaj sól i zdejmij garnek z ognia. Pozostaw jajka na noc w wywarze.
  10. Na drugi dzień jajka są gotowe. Smacznego!

Stuletnie jajka - fermentowane jaja po chińsku

Nazywane także tysiącletnimi jajkami, a w Chinach przeważnie określane jako pidan (皮蛋 pídàn), to fermentowane jajka. Wbrew nazwie, proces ich przygotowania wcale nie trwa sto (czy tysiąc) lat, lecz w zależności od metody, od kilku tygodniu do kilku miesięcy. Nazwę zawdzięczają swojemu intrygującemu wyglądowi, mają bowiem czarne, lekko przezroczyste białko i ciemnozielone żółtko. Wytwarzane są zazwyczaj z jaj kaczych, ale można też znaleźć wersje kurze oraz przepiórcze. Samodzielne przygotowanie ich w domu nie jest niemożliwe, lecz wymaga specjalnej mieszanki tlenku wapnia, gliny, popiołu, soli oraz łusek ryżu. Uznawany w Chinach za delikates, pidan budzi też kontrowersje. Podważane było bezpieczeństwo ich konsumpcji, gdyż w niektórych fabrykach przy produkcji były wykorzystywane składniki zawierające metale ciężkie tj. ołów. Od tamtego czasu wiele fabryk reklamuje swoje produkty jako bezołowiowe. Jajka te można również zakupić w Polsce w niektórych sklepach z żywnością azjatycką.

Zgłoś nadużycie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najlepsze sitcomy wszechczasów sitcom Przyjaciele Kroniki Seinfelda Teoria wielkiego podrywu Simpsonowie Jak poznałem waszą matkę

Najlepsze Sitcomy Wszechczasów

Niemieckie stereotypy

Niemieckie Stereotypy o których niekoniecznie wiedziałeś